Zenekar

Ábrahám Consort


Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az Ábrahám Consort régizene együttest Ábrahám Márta hegedűművész, a Zeneakadémia tanára és Schweigert György nagybőgő-violone művész alapította.

A zenekar saját, korhű stílust kialakítva letisztult, maníroktól mentes hangzásra törekszik.

Az együttes repertoárja elsődlegesen Johann Sebastian Bach műveire fókuszál, de állandó műsorán tartja a barokk zene aranykorának zenekari műveit, hegedűversenyeit - Vivaldi, Corelli, Tartini, Albinoni -, valamint H. Purcell, G. F. Händel és G. Ph. Telemann muzsikáját. Céljuk a korabeli források alapján felfedezni a korszak hihetetlenül gazdag, színes repertoárját, különös tekintettel Antonio Vivaldi ritkán játszott virtuóz, felfedezetlen versenyműveinek gyűjteményére.Ábrahám Márta többéves, angliai, hollandiai és Magyarországon szerzett szólista, koncertmesteri és zenekarvezetői tapasztalatát többek között a London Filharmonikus Zenekarnál, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekaránál valamint a Concerto Armonico kamarazenekarnál gazdagította.

Schweigert György tizenhárom évig szólóbőgőse volt a Holland Rádió Zenekarnak, alapító tagja a Concerto Armonico kamarazenekarnak, évekig játszott a Budapesti Fesztiválzenekarban.Az Ábrahám Consort jelenléte hiánypótló a magyar zenei életben, ars poetica-juk a régi repertoár megközelítésében a ma, historikusnak nevezett előadói szokások megkérdőjelezése. Csak a zenében szubjektív megéléssel elsajátított tradiciókat ápolják, megközelítésük sok esetben szokatlan interpretációkat és különleges, egyéni hangzásvilágot eredményez, mely sok szempontból túlmutat a régizene jelenlegi előadói gyakorlatán. Előadói stílusukra jellemző az erős és színes artikuláció, a frekvenciákban és felhangokban bővelkedő tónus.

Hozzászólások