Zenekar

Budapest BárÉrtékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Jó adag cigány temperamentum, kitűnő zene, némi magyaros dallamvilág megbolondítva csipetnyi füstös kávéházi hangulattal, ízesítve Karádyval, Jávor Pállal, legújabban pedig Beatlessel, Európa Kiadóval, Doorssal - mindez világszínvonalú cigányzenekar és élvonalbeli magyar énekesek előadásában. Korok, generációk és kultúrák találkozása a Budapest Bár - kiváló muzsikusokkal és fantasztikus egyéniségű előadókkal.


Az együttes története 2007-ben kezdődött. Zenészek és énekesek laza szövetségének indult - mára azonban igazi csapattá, produkcióvá nőtte ki magát. A Budapest Bár zenekart eredetileg Farkas Róbert (hegedű, gitár) alapította azzal a szándékkal, hogy friss lendületet adjon a kávéházi cigányzenei hagyománynak. Robi a Zeneakadémián ismerkedett meg zenésztársaival: Farkas Mihállyal (cimbalom) és Ökrös Károllyal (harmonika, zongora). A zenekarhoz csatlakozott negyedik tagként Misi öccse, Farkas Richárd is (bőgő). Az alapzenekar összeállt, már csak valami különleges, mai hangzás hiányzott belőle. Így született meg az ötlet, hogy meghívjanak néhány kiváló magyar pop és rock énekest, napjaink zenéjének meghatározó személyiségeit. A magyar és cigány művészek együttműködésén alapuló produkció merész ötlete bevált: a Budapest Bár teltházakat vonzott a MÜPA Hangversenytermében, az A38 Hajón, vidéki nagyvárosok művelődési házaiban és színháztermeiben, s a nyári fesztiválok egyik keresett programja lett. Minőségi, különleges, szórakoztató muzsikája mindenkihez szól, aki szereti a jó zenét.


Az első két Budapest Bár lemezen régi filmslágereket, kuplékat és táncdalokat dolgoztak fel, mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. A 2007-ben megjelent Volume 1. és a 2009-es Volume 2: Tánc című Budapest Bár albumok 2010 nyarára platinalemezek lettek.


A 2010. novemberében jelent meg Zene című, főként instrumentális számokat tartalmazó lemezük, amelyen a zenekar mutatkozott be külföldi vendégművészek közreműködésével. A közönség értékelte az elmúlt évek során kialakult sajátos "budapest báros" hangzást az énekesek nélkül is: ez az album is fél év alatt platinalemez lett.


2011. év elején csatlakozott a csapathoz Kisvári Ferenc (dob), és már az ő közreműködésével, és ismét az énekesekkel együtt készült el 2011. májusában a negyedik, Volume 4. Hoppá! című lemez, amely ismét új oldalát csillantja fel a zenekarnak. Az albumon szereplő dalok merítése igen szélesre sikeredett: a korábbi albumokon is szereplő Jávor Pál, Kabos Gyula, Harangozó Teri, mellett megjelennnek a Hungária, a Beatles, a Doors, az Európa Kiadó ismert dalai. Akácos út, Alabama Song, Bubamara, Ördögtánc, Tranzisztorkor hajnalán, Surda dala, Lövölde tér, Bolyongok a város peremén című szerzemények kerültek feldolgozásra, amelyek a változatosság ellenére - vagy éppen ezért - szépen elférnek egymás mellett egy lemezen. A stílusok keveredésében sem szűkölködik az album: orosz és szerb cigány, gypsy swing, magyar cigány, latin, rock and roll, reggae, underground, kuplé és még sok más stílus is felfedezhető rajta.


A Budapest Bár zenekar:
Farkas Róbert - hegedű, gitár
Ürmös Sándor - cimbalom
Ökrös Károly - harmonika, zongora
Farkas Richárd - bőgő
Kisvári Bence - dob


Ének:
Behumi Dóri (ex-Jazz + Az)
Ferenczi György (Ferenczi György és a Rackajam)
Frenk
Keleti András (Colorstar)
Kiss Tibor (Quimby)
Kollár-Klemencz László (Kistehén Zenekar)
Lovasi András (ex-Kispál és a Borz, Kiscsillag)
Németh Juci (Nemjuci)
Ruttkai Bori (Specko Jedno)
Szűcs Krisztián (HS7)


Lemezek:
Budapest Bár Vol. 1. (2007)
Budapest Bár Vol. 2.: Tánc (2009)
Zene (2010)
Hoppá! (2011)


Hozzászólások