Zenekar

Legendary Pink Dots



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulása: 1980



A zenekar névválasztása önbeteljesítő jóslatnak bizonyult - igaz, sajátos értelemben, ugyanis a több mint negyedszázada működő, Londonban alakult formáció egész pályafutása során az ismeretlenség ködében működött. Kivéve persze rajongóik számára, akikből - talán nem véletlen - minden nagyobb városra jut pár száz, akik az elmúlt évtizedek pszichedelikus hangulatát idéző rockzenék kedvelőiből állnak.

A Legendary Pink Dots joggal nevezhető tehát a világ legismertebb ismeretlen zenekarának, hiszen ugyan sosem voltak részei a mainstream kultúrának, de mégis képesek évtizedek óta teltházas klubkoncertek ezreivel, és megszámlálhatatlan mennyiségű albummal a felszínen maradni.

A Legendary Pink Dots története egészen 1980 augusztusáig vezet vissza: ekkor jött létre a zenekar egy Kelet-londoni squat-ban. A korai, viharos években számtalan zenész megfordult az együttesben, stabil pontnak csak a máig meghatározó két alapító tag, Phil Knight (The Silverman) és Edward Ka-Spel tekinthető. Különleges zenéjük számos különböző műfaj elemiből áll össze: a nyolcvanas évek dallamos pop és rockzenéje ugyanúgy felsejlik benne, mint a '60-as évek borús pszichedéliája. Az így összeálló keverék valóságos érzelmi hullámvasútra viszi a hallgatót, ahol nyugtalanítóan ironikus és éterien szép kanyarokra is fel kell készülnünk.

A műfaji besorolásnál azonban minden bizonnyal többet mond el róluk az a tény, hogy aki egyszer ellátogat a koncertjükre, az minden bizonnyal a következő alkalommal is eljön majd. Ez lehet a zenekar titka, melynek receptjébe az olyan magával ragadó momentumok adhatnak betekintést, mint amikor Niels van Hoorn a koncert legmeghittebb pillanatában a zenével együtt erősődő fénnyel világít bele meglepett arcunkba... méghozzá a szaxofonjába beszerelt villanykörte segítségével.



Tagok:

Edward Ka-Spel

Phil Knight

Martijn de Kleer

Niels van Hoorn

Raymond Steeg



Lemezek:

Only Dreaming (1981)

Brighter Now (1982)

Curse (1983)

The Tower (1984)

Asylum (1985)

Island Of Jewels (1986)

Any Day Now (1988)

The Golden Age (1989)

The Crushed Velvet Apocalypse (1990)

The Maria Dimension (1991)

Shadow Weaver (1992)

Malachai (Shadow Weaver Part 2) (1993)

Nine Lives to Wonder (1994)

From Here You'll Watch the World Go By (1995)

Hallway of the Gods (1997)

Nemesis Online (1998)

A Perfect Mystery (2000)

All the King's Horses (2002)

The Whispering Wall (2004)

Your Children Placate You From Premature Graves (2006)

Plutonium Blonde (2008)

Hozzászólások