Zenekar

Madrass



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Madrass zenekar 2007 őszén alakult Budapesten. Az akkori felállás szerint Barkó Boglárka (ének), Dombó Szabolcs (dob), Dömötör Balázs (ének), Horváth Attila (gitár), Hricsovinyi Tamás (basszusgitár) és Temesvári Bence (hegedű) voltak a tagjai. 2009-ben Kövi Lóránt lett az énekes. 2010-ben Barkó Bogi nem tudta vállalni a további tagságot, helyére 2011 júniusában találtak megfelelő utódot Angyal Dorka személyében.
A zenekar érdemi tevékenysége 2009-ben, Lóránt csatlakozásával kezdődött. Új dalok születtek, sor került az első koncertekre, amiket 2010 és 2011 folyamán stúdiófelvételek követtek. Elkészült az első album, a 2011 őszén megjelent Vihar után. A lemez megjelenését koncertek kísérték Budapest klubjaiban.
A formáció tagjai korábban sem voltak egymásnak ismeretlenek, jó részük "össze-futott" A Kert, a Nulladik Változat vagy a Flop muzsikusaként. A Madrass-osok egyébként is jelentős zenekari múlttal rendelkeznek: Horváth Attila gitározott a Flopban és A Kertben, illetőleg gitár- és erősítő-szakértőként több jelentős koncerten és fesztiválon vett részt (Sziget, Summer Rock Festival). Hricsovinyi Tamás tizennyolc évig a meghatározó magyar underground zenekarok egyikét, a Nulladik Változatot erősítette, de közreműködött A Kert-ben is. Dombó Szabolcs szintén több bandában zenélt már (Nulladik Változat, Ekonomi). Temesvári Bence, a Madrass legsokoldalúbb tagja hegedűsként zenél a Mind1 és a Holdudvar együttesekben, énekes-gitárosként George Harrisont alakította a The Beaters nevű Beatles-tribute bandában. Kövi Lóránt legfontosabb zenekara a Flop volt, de az időszakonként működő Duhastrechtmanuela (Pearl Jam és Alice in Chains tribute) frontembereként szintúgy ismert. Dorka, a legfrissebb tag pedig a szegedi Jeffo's Dreamben énekelt.
Az együttes zenei stílusa nehezen meghatározható. Zenéjük leginkább a folk-rockhoz sorolható, de ezen ne népdalokat vagy népies műdalokat elektromos hangszereken előadó zenekart értsünk. A banda megszólalásában a rock-zenekarokat idézi, ám a számok szerkezetei, az elektromos hegedű szerepe és sokoldalú használata vagy akárcsak a ritmusok ennél jóval sokszínűbbek.
Különlegességként egy-egy dalban feltűnik a szitár és az elektromos gitár sajátos keverékének tekinthető húros hangszer. A keményebb alapokra építkezik az általában szóló szerepet betöltő hegedű. A két főénekes és az intenzív többszólamú vokál kiemelt részét képezik a Madrass zenéjének. A dalok szövege részint a lélek szabad kalandozásaihoz, részint a test földhöz kötött valóságához kapcsolódnak.


Tagok:
Fehér Nóra - ének
Kövi Lóránt - ének
Horváth Attila - gitár, szitár-gitár
Temesvári Bence - hegedű, gitár, ének
Hricsovinyi Tamás - basszusgitár
Dombó Szabolcs - dob


Lemezek:
Vihar után (2011)


Hozzászólások