Zenekar

Movits!



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A távoli Luleå Svédország egyik legzordabb városa - mi sem jellemzőbb, mint az a tény, hogy itt van a svéd jégtörő flotta központja. Annál meglepőbb, hogy ebből a meglehetősen hűvös éghajlatú városból származik a a svéd könnyűzene egyik legforróbb zenekara, a szvinget és a hiphopot egészen eredeti és nagyon táncos módon ötvöző Movits!


Az eredetileg a Rensfeldt testvérpár által létrehozott trió üdítően eredeti és nagyon szellemes muzsikájával, rém szórakoztató (következetesen svédül írt) szövegeivel, illetve lehengerlően vicces színpadi produkciójával rakétasebességgel robbant be nem csak a svéd, hanem az angolszász zenei életbe is. Ebben óriási szerepe volt annak, hogy a trió első lemezét (Äppelknyckarjazz, azaz Almatolvajdzsessz), bizonyára annak igen tréfás jellegére alapozva a humorra szakosodott Comedy Central tévécsatorna házi kiadója terjesztette az Egyesült Államokban. A promóciós kampány részeként pedig a lemez és a Movits! Élőben is bemutatkozott a Comedy Central legnagyobb nézettségű műsorában, a Colbert Reportban. Ebben a műsorvezető Stephen Colbert a rá jellemző agresszivitással promotálta a lemezt, másfél perc alatt körülbelül harmincszor elmondva, hogy a Movits! "a létező legjobb svédországi hiphop-jazz-szving trió".


A reklámnak meg is lett az eredménye, néhány héttel később Stephen Colbert elégedetten számolhatott be nézőinek arról, hogy a Movits! a riport hatására a lemez az Amazon eladási listájának kilencszázadik helyéről a harmincadikra lépett előre, irdatlan eladásokat produkálva - azóta is ezt a jelenséget nevezik Colbert Bumpnak, a műsor hihetetlen népszerűséget hozó hatásának.


Persze a Movits! Meg is érdemli ezt a népszerűséget. Elképesztően laza és állati cool: a szvingkorszak őrülten hűvös hangulata, vad bigbeat-alapok és Johan Rensfeldt pergő svéd rapje. Mindebből áll össze az az egyedülálló elegy, ami a kortárs svéd pop egyik legszórakoztatóbb, legfelszabadultabb és legtáncosabb produkciója.


A zenekar tagjai:
Johan Rensfeldt: ének
Anders Rensfeldt: programozás, lemezjátszók
Joakim Nilsson: szaxofon


Lemezek
Äppelknyckarjazz, 2008
Ut ur min skalle, 2011
Huvudet bland molnen, 2013
Dom försökte begrava oss dom visste inte att vi var frön, 2015


Hozzászólások