Zenekar

Tárkány Művek



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Mi jut eszébe egy külföldinek a magyar zenéről? A népzene, a számtalan magyar dzsesszmuzsikus - s végül, de nem utolsó sorban: Bartók Béla. Ezek a hazai kincsek mind tartópillérei a Tárkány Művek zenei világának.

A zenekar, melyet kevesebb, mint két éve alapított a zeneszerző-dalszövegíró és a Tárkány Művekben cimbalmon játszó Tárkány-Kovács Bálint, egy igazi és kivételes örököse a két világháború közötti sanzonos dalkultúrának és magyar dzsessz, folk hagyománynak, Bartók Béla szellemiségének hatásával. Azonban ezeken a felismerhető zenei gyökereken túl, a Tárkány Művek dalai mégis összehasonlíthatatlanok és egyediek.

A zenekar 2010 májusában jelentette meg első lemezét "Arcomba az arcod vésted" címmel és gyorsan a hazai közönség kedvenc produkciói közé került. A Tárkány Művek egy új kortárs zenei nyelv megteremtésére törekszik, amely a magyar népzenei és a nemzetközi improvizatív zenei hagyományokon alapszik. Ezeknek technikáit, dallamait, harmonizálását, ritmizálását, hangszerelését ötvözi. A dzsesszhez adott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok a Tárkány Művek lenyűgöző világában találkoznak.

A zenei témákat általában tradicionális népzenei dalokból merítik, s a sosem hallott, különleges hangszerelés teszi mindezt feledhetetlenné. A cimbalom, szaxofon, brácsa, fuvola, gardon, klarinét és bőgő különleges együttese Paár Julianna szépséges hangjával gazdagodik.

Ez az új zenei nyelv a Tárkány Művek ifjú muzsikusait és annak közönségét is új impulzusokkal gazdagította. A dalok slágeresek, de nem egyszerűsített sémákra épülnek, a népzenei hagyományra építkeznek, de nem autentikusak.



A Tárkány Művek, ez a fiatal dzsessz és népzenészek alkotta lelkes csapat egy magyar szuvenír, egy törékeny és különleges kincs, mely élőben ugyanolyan különleges zenei élményt nyújt, mint lemezen.



A zenekar tagjai:

Bálint Tárkány-Kovács - dalszöveg, zene, cimbalom

Kész Petra - ének

Móser Ádám - harmonika, furulya, duda

Bazsinka Mihály - szaxofon, klarinét

Arday Dániel - bőgő

Szegő Dávid - dob

Hozzászólások