Zenekar

The Young GodsMég nincs szavazat!

Légy te az első!

Sok fontos indusztriál zenekar létezik a világban, sok ismertebbet is lehet mondani a svájci The Young Godsnál, de nagyon kevés olyat, amely ennyire előremutató, soha el nem avuló, mindig új utakon járó ipari együttes lenne. Ebben persze óriási szerepe van a Young Gods fáradhatatlan motorjának, a zseniális Franz Techlernek, aki jóformán egyszemélyes különítményként, körülötte változó és pulzáló tagsággal döntötte magából a zenei és konceptuális ötleteket.


A Young Gods Svájcban szinte teljesen társtalan volt alakulásakor, a nyolcvanas évek második felében: legközelebb talán a brit újhullám dark-gothic vonala, mindenekelőtt a Sisters of Mercy állt hozzá, és persze Németországból az Einstürzende Neubauten.


A Young Gods, Treichlerrel az élen és Cesare Pizzivel a kütyük mögött egészen forradalmi módon ötvözte a nyers ipari hangzásokat a rave-es elektronikával, az IDM-mel és a kortárs avantgárddal. Csodálatos, sosem hallott effektek és hangzások születtek a Young Gods elektronikus alkímiájából. A zenekar nagyon sok területen jócskán megelőzte korát, és mindig váratlan dolgokat művelt. Talán ezért sem lett olyan népszerű, mint az indusztriál más képviselői, pedig Bowie, Trent Reznor és Bono emlegette inspirációként, és két lemezre még Mike Patton kiadójával, az Ipecackel is leszerződött. Brutál elektro-indusztriál-rave kísérletezés után Kurt Weill-dalok feldolgozásaival sokkolták a közönséget, aztán kiadtak egy már-már mainstream elektro-rock-diszkó elemzt (T.V. Sky), hogy a következő lemez (Only Heaven) egy elsöprő tempó- és hangulatváltásokkal operáló igazi ipari-experimentál támadás legyen, az azt követő (Heaven Deconstruction) pedig egy békés, meditatív ambient-album. A Young Gods ambient-korszakában 2004-ben az A38-on is fellépett Jerome Narby antropológussal, egy különsleges "esőerdő-projekt" keretében. Aztán a következő lemez, a Knock on Wood teljes egészében akusztikus hangszerelésű dalokat tartalmazott, a legutóbbi lemez, a 2010-es Everybody Knows pedig megint elektronikus-ipari zúzda lett.


A zenekar tagjai
Franz Treichler (Franz Muse): ének, gitár, programozás, elektronika
Cesare Pizzi: programozás
Bernard Trontin: dob, programozás


Lemezek
The Young Gods, 1987
L'eau rouge, 1989
The Young Gods Play Kurt Weill, 1991
T.V. Sky, 1992
Only Heaven, 1995
Heaven Deconstruction, 1996
Second Nature, 2000
Music for Artificial Clouds, 2004
Super Ready/Fragmenté, 2007
Knock on Wood, 2008
Everybody Knows, 2010


Hozzászólások