Zenekar

Turbo



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulás: 2005



A Turbo 2005-ben született, a 4 alapító tag közös rock and roll iránti szerelméből. A tagok ismerhetők korábbi formációikból (pl.: Fresh Fabrik, Warpigs, The Carbonfools, Rémember). A zenekar stílusa leginkább a modern rock - art rock kategóriába tartozik, grunge, progresszív és garage jegyekkel.



2006 elejétől folyamatos koncertezés kezdődött - főleg budapesti klubokban - amelynek eredményeképpen mára a közönség és a szervezők fülében a Turbo név ismerősen cseng...



2007 tavaszára elkészült az első EP "Boarman sessions"-re keresztelve, Thomas Geiger német producer irányításával. A cím triviálisan annak a Nürnberg melletti kisvárosnak nevéből származik, ahol az anyag készült (Ebermannstadt). 2007 nyarán csatlakozott Ruthner "Jero" Gábor basszusgitáron (ex-Rémember), akinek bombabiztos groove-ja és intenzív színpadi show-ja tovább erősítette a Turbo energiát.



2008 elején Bardóczi Gábort elszólították egyéb elfoglaltságai, de a zenekar hamar új dobosra lelt Delov Jávor személyében, így a koncertezés mellett töretlenül, nagy lendülettel folytatódnak a rég várt első nagylemez előkészítési próbái.



Az EP-n található One More Time című dalra március elejére elkészült a zenekar első videoklipje, amit a közvélemény és a magyar MTV igen pozitívan fogadott, több hétig előkelő helyen szerepelt a Top Selection listáján, illetve a zenetévé Rock Chart-ján szintén felkerült ez első 5 helyezett közé. A kliphez készült dalt az MR2 Petőfi Rádió is programra tűzte.



A zenekar 2008 második felében rögzítette első nagylemezének anyagát, amely 2009. február 27-én jelent meg a MamaZone gondozásában.



A Turbo 2009 januárjában egyedüliként képviselte Magyarországot a hollandiai EuroSonic Fesztiválon, februárban a Subscribe 10 éves szülinapi koncertjén léptek fel a PECSA-ban, márciusban pedig a 15 év után újra koncertet adó Bedlam vendégei voltak.

A zenekar 2008 második felében rögzítette első nagylemezének - Vol.1 - anyagát, amely 2009. február 27-én jelent meg a MamaZone gondozásában.

Az MR2 Petőfi Rádió kérésére készített akusztik műsor részeként átdolgozott P.Mobil dal - a Lámpagyár - azóta számos nem várt elismerést hozott a zenekarnak és a közönség nyomására a koncertműsor állandó része lett, a RadioCafé hallgatók szavazatai alapján pedig 2009-es év albuma a Turbo Vol1 nagylemeze.



A 2009-es Sziget Fesztiválon az önálló Turbo koncert mellett a zenekar részt vett a 'Zene a rasszizmus ellen' elnevezésű koncertsorozaton, majd az egész éves koncertezés és a fesztiválok mellett az év végére elkészült - a Heavyweight Promises című dalhoz - a Turbo második videója.

Ez év februárjában pedig a Fonogram 2010 Díjátadó Gálán osztatlan sikert arató fellépésük mellett "Az év hazai modern pop-rock albuma" kategóriában elnyert díjjal is gazdagabb lett a zenekar.



2010 nyarán a hazai fesztiválok mellett júliusban a szerb Exit Fesztiválon is felléptek.



A zenekar tagjai:

Tanka Balázs - ének

Vigh Dávid - gitár

Dure - Hammond/Fender Rhodes + ének

Jero - basszusgitár

Delov Jávor - dob



Lemezek.

Vol. 1. (2009)

Hozzászólások