Buddy Endre

Jeff Bezos imádja Picard kapitányt, és utánamegy az űrbe

Az előző nemzedékek hallhatták, hogy Neil Armstrong azt mondja: „kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek”. Mi hallhatjuk, amint Jeff Bezos megköszöni az Amazon minimálbéreseinek, hogy finanszírozták repülését az űrbe.

A fickó, akinek a zsebében jutalék landol minden második, az Egyesült Államokban eladott könyv után, az űrbe utazott. Pontosabban az űr peremére, kicsivel a magaslégkör fölé. Amikor 1961. április 12-én Gagarin az űrben lebegett, a szovjet irányítóterem személyzetének egy Sosztakovics-dalt énekelt:

„Az én hazám hallja, az én hazám tudja, hol s mely egekben száll a fia.”

Saját cégével, a Blue Originnal tett kirándulása után Jeff Bezos azt mondja, a kalandot az emberiség érdekében vállalta. Nos, amikor valaki ilyesmiket mond, az emberiségnek jobb, ha vannak kétségei. Mi ugyanis nem tudjuk, hogy Bezos mely egekben száll: mire készül, mi áll hatalmában és miből áll a világmegváltó terve. Az ötvenhét éves vállalkozónak ugyan nincs annyi pénze, mint Bill Gatesnek vagy J. D. Rockefellernek fénykorukban, és nem dominálja annyira saját piacát, mint ők, de szélesebb talapzaton áll. Az Amazontól a Twitchen át a Washington Postig terjed a portfoliója: kétségkívül a leghatalmasabb amerikai vállalkozó. Módszerei kétesek. Amikor bizonyos könyvkiadók visszautasították az Amazon terjesztési ajánlatait, az egyre inkább monopolhelyzetbe kerülő webáruház bosszúból hasonló témájú köteteket ajánlott azoknak, akik a kérdéses könyvekre kerestek, vagy direkt késve szállította a kiadó termékeit. Bezos némely álma a Szép új világba kívánkozik (de Henry Ford utódai kispisták lennének hozzá képest): egy kézbe helyezne mindent az okosotthonok irányításától kezdve az állampolgárok egészségügyi adatain át a hétköznapi bevásárlásokig. Tehát: Alexa emlékeztet arra, hogy diétázol, elmondja, hogy a diétához szükséges élelmiszereket hol tudod megrendelni, majd meg is vásárolja azokat. Hol? Jeff Bezosnál, Jeff Bezostól.

Aki most az űrbe ment:

Hey Alexa, take me to heaven!

Fanatizmusa viszonylag széles körben ismert. Texasi gyerek volt, a legendárium szerint tehenekre vigyázott a ranchon, sci-fit olvasott, és arról ábrándozott, hogy egy napon ő is utazhat az űrben. Imádja a Star Treket. Egyik vállalatát Zefram után nevezte el, Kamalának a kutyáját Picard kapitány tökéletes, de elérhetetlen párja után.

Állítólag kopaszra borotvált fazonját is a kapitány ihlette, és azért gyúrta ki magát, hogy fizikailag is felkészüljön, ha egyszer a mennyekbe emelkedne.

Tinédzserkori barátnője is azt nyilatkozta egyszer: Bezos azért gyűjt ennyi pénzt, hogy az űrbe utazhasson. Egy 1982-es diáklapban megjelent cikkecske szerint Jeff Bezos a középiskolai ballagási beszédében azt mondta, egy nap a földlakók elhagyhatják a Földet, amelyből hatalmas nemzeti park lesz, és kolóniát alapítanak az űrben.

Egy biztos: a milliárdos nem dobta ki az ablakon a gyermekkori álmokat.

A földlakók egyelőre nem rajonganak annyira Jeff Bezosért. Több mint száznyolcvanezren írták alá azt a petíciót, amely követeli, hogy a milliárdost ne engedjék vissza a Földre. Az utazás után pedig több ezer mém terjed az interneten. Az egyiken egy hajléktalan ül laptop előtt: „Amazon-dolgozó figyeli, ahogy a főnöke az űrbe utazik.” A másikon Bezos rakétája látható, amely amúgy kicsit tényleg péniszre emlékeztet: „nézd ezt a f*szt! meg egy rakéta.” A legszemléletesebb mém szerint Bezos nem Picardra, hanem Dr. Genyára emlékeztet.

Forrás: Blue Origin

 

Amikor Jeff Bezos visszatért a tizenegy perces űrutazásról (felszállástól landolásig volt ennyi, egy ebédszünetnyi idő a raktárakban), megköszönte az Amazon dolgozóinak is, hogy fent lehetett, ami meglehetősen cinikus húzás. A cég, amely 2017 és 2020 között egyáltalán nem fizetett szövetségi adót, hírhedten rosszul bánik az alkalmazottaival. A New York Times és a Guardian idén nyáron közölt cikket arról, hogy a világméretű vállalat dolgozóinak kihasználásával marad egyben, a dolgozók között magas az öngyilkosok, a depressziósok aránya, a robotként kezelt emberek üvegbe pisilnek, mert nincs idejük vécére menni, a zsúfolt raktárakban pedig nem ritka a halálos baleset sem.

Mit mondjon erre Jeff Bezos az űrből? Azt, amit a fáraók a piramisépítőknek: ahhoz, hogy az emberiség nagyot alkosson, nem spórolhatjuk meg az emberi szenvedést?

Lehetne egyszerű péniszvicc, hogy mostanában az amerikai milliárdosok azon vetélkednek, kinek nagyobb a rakétája. Kilenc nappal korábban Richard Branson emelkedett mennyekbe a Virgin Galatic nevű cége „jóvoltából”, de sejteni lehet, hogy Elon Musk sem akar lemaradni, és a Space-X is hamarosan egekbe repíti a BO$$-t.

De nekünk, akik a homlokunk felett napellenzőt formáló tenyérrel nézünk utánuk, legyen szabad megjegyezni:

lenne itt a Földön még bőven tennivaló.

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu