Kikötő a Holdon

Mitúúú

Itt a Holdon senki nem erőszakoskodik senkivel. Igaz, hogy csak én vagyok itt. Magamat igyekszem békén hagyni. Nem mindig könnyű, néha olyan hülye tudok lenni.

Figyelvén az óbolygót, sajátos jelenségnek találom, hogy az ókultúra egyre több jeles képviselőjéről derül ki, hogy nőket kényszerített szexuális jellegű szolgálatokra. Mitúúú! – így a sértettek, kórusban, uniszónó. Az agresszorok szinte kivétel nélkül hímek, elvégre az ókultúrában a hatalommal bírók döntő többsége férfi volt. (Néha az az érzésem, hogy az újkultúrában is fehér holló a női rendező, igazgató, vezérürü.)

Fájdalmas, amikor többen állítják, hogy iksz, ipszilon vagy zé, akinek a munkássága engem sorozatosan levett a lábáról, ilyesmiket tett. Emlékszem, mennyire sötét döbbenet volt, amikor például Bill Cosby ellen nyújtottak be keresetet asszonyok és lányok, állítva, hogy titkon valamiféle szereket öntött az italukba, miután fölcsalogatta őket a szállodai szobájába, majd közösült félig öntudatlan áldozataival. Bill Cosby a világ legsikeresebb stand up komikusa – továbbá egy mérhetetlenül sikeres tévésorozat szerzője és főszereplője – színesbőrű, igazán gazdag (volt már azokban az években is), és fölöttébb szép férfi. Bomlottak utána a nők. A szerekre mi szüksége lehetett? Hiába, a vádak bizonyítást nyertek, ment a börtönbe. Hosszan sorolhatóak más vétkes hímek.

 

Az a különös, hogy az emberiség végletesen reagál. Sokan legyintenek, mások viszont a legsúlyosabb büntetést követelik, olykor akasztást vagy lincselést. Itthon is vannak esetek. A neves rendezőt szeretnék örökre eltiltani a hivatásától. A remek színésznőt, aki igazgatóként lépett túl a hatáskörén, lezavarnák a világot jelentő deszkákról. Író nálunk még nem került célkeresztbe, de külföldön igen. Woody Allen nemcsak sikeres filmek rendezője, humoreszkeket is publikál. Életrajzi regényét visszatartotta a kiadó, mert zajlik ellene az eljárás, nevelt lánya állítólagos macerálása miatt. Végül egy másik kiadó vállalta, hogy piacra dobja. Támadások kereszttüzében.

Philip Roth regényeinek egyik erős vonala a szexualitás, így kisebb-nagyobb botrányok kísérték a pályafutását.

Blake Baily, ismert non-fiction szerző évekig figyelte Roth életét, elolvasott róla mindent, s beszélgetett is vele sokszor. Vastag életrajzi kötetet állított össze róla, áprilisban jelent meg. Tekintélyes lapok bírálatokat jelentettek meg, a sajtópéldányok alapján (ezek bekötetlen korrektúrák, amelyeket a PR-osok küldenek szét a fontosabb kritikusoknak). Igen ám, de Baily ellen zaklatási vádakat nyújtottak be. Ráadásul állítólag a saját, tizenéves diákjait is megkörnyékezte. Rémes. De talántán az sem örömhír, hogy e hírre a WW Norton kiadó, ahol törzsszerzőnek számított, bevonta a példányokat, s szakított vele. Ráadásként kidobta az ügynöke.

Tudom, egy Holdlakót könnyű félreérteni, leszögezem, hogy az erőszak minden változatától undorodom, s elítélem azokat, akik ilyesmit tesznek. De nehéz volna elfogadnom, hogy a magánéleti bűnök miatt valakinek a műveit cenzúrázzák.

Eszünkbe juthat Wagner, a náci eszmények híve, akinek az operáit világszerte játsszák. Vagy Céline, a nyíltan fasiszta francia író, a regényei minden jobb könyvesboltban hozzáférhetőek. Herbert von Karajan vagy Páger Antal is említhető. A Nyugat nagy költői között találunk olyat, aki nem idegenkedett a nyilasoktól, ettől még a versei és műfordításai szerepelnek a középiskolai tananyagban, nagyon helyesen.

A rendőrség nyomozzon, a bíróság ítélkezzen, de a színház, a kiadó, a koncertterem foglalkozzék a szakmai színvonallal. Érthető, ha a reflektorfénybe kerülőket nem hívják egy darabig, ám a hátralévő életre szóló teljes kiközösítés azért talán túlzás.

Innen nézve még tisztábban látszik, hogy a földi ember milyen ritkán veszi észre, hogy a ló két oldala között mindig megtalálható az a kis terület: a közepe. Ott érdemes ülni. Elfogadhatatlan, ha valaki legyint a metooo mozgalomban kámingautoló nőkre, ám az se túl jó, ha a bűnösök teljes egzisztenciáját kiradírozza a munkahely vagy a társadalom, pláne rendes kivizsgálás, (esetleg ítélet) híján.

A Hold büntető törvénykönyvében komolyan veszik az ártatlanság vélelmét.

E jogi fogalmat újabban többhelyütt ártatlanság védelmének nevezik a magyar sajtóban. Annak is van értelme, de a szakkifejezésben vélelem – feltételezés – áll.

Tudom, a vázolt helyzetek bonyolultak, s egyszerűbb kiűzni a vétkest a paradicsomból örökre, netán agyonkövezni, vagy feledésbe taszítani a nevét, mint latolgatni, mit tegyünk, majd arányos döntéseket hozni. Embervoltunkhoz mégis ez illenék.

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu