Péter Dávid megmondja

Cédák és szépelgő szajhák poligám vágyai fényes nappal

Nem kell ide A szürke 50 árnyalata, sem a Netflix soft pornóba hajló filmje, csak be kell kapcsolni a tévét délután és egy kis szappanoperát kell nézni.

Nem jegyeztem fel a pontos dátumot, hogy mikor volt utoljára, hogy valamilyen spanyol, brazil, mexikói szappanoperát néztem. Gyerekként még nagymamámmal néztem az Esmeraldát, a Paula és Paulinát, sőt, a Vad angyalt is, aminek mai napig tudom a főcímzenéjét, amit egyáltalán nem szégyellek. De azért nem is nagyon dicsekszem vele. Szóval nem tudom, hogy mikor volt pontosan a pillanat, amikor elengedtem ezeket. Gyanítom a kamaszkor beköszöntével jött el ez az idő, amikor a deszkázás, a metál zene, a bulik és a csajok fontosabbak lettek, mint az, hogy Esmeralda szerelme nehogy most kapjon amnéziát, amikor minden tuti frankó végre. A régi szép idők emlékére gondoltam mosd áldozok a nosztalgia oltáránál, és leszorított csuka fejest ugrok a kereskedelmi tévézés délutáni műsorsávjába, ahol olyan ígéretes sorozatok várják az embert, mint A sors könyvei, a Szerelem és más bajok, A szerelem aromája, a Fazilet asszony és lányai, valamint a Remények földje. Kezdjük is a legelsővel, A sors könyveivel!

Nehéz felvenni egy fonalat egy olyan sorozatnál, aminek konkrétan a 76. részébe csöppen bele az ember, de mivel egy latin szappanoperáról van szó, talán nem lesz gond ezzel.

 

Forrás: RTL klub

 

Rögtön egy olyan jelenettel nyitunk, ahol csak úgy röpködnek a kemény jelzők. Szegény Palomát (hopp egyből bevonódtam a történetbe és oldalt is választottam ezzel a lendülettel) egyből megbélyegzi a gonosz, könyvet a borítója alapján megítélő Vera asszony. Szerinte Paloma egy céda, aki csak az öreg fickónak teszi magát, ráadásul a gyerekek szeme láttára. Megjegyzem, hogy a jelenetben a már említett kétes vérmérsékletűnek beállított nő egy nagyon visszafogott ruhában tartott egy mini divatbemutatót, hogy megmutassa mit sikerült varrnia. (Merthogy ő egy varrónő vagy divattervező.) Vera asszony, miután mindenki lehurrogta, teátrálisan kivonul a szobából, de megy utána egy másik nő, hogy lehűtse. Akkora idegbe van Vera, mint még egy Mónika Show szereplő sem soha. A telefonjáról se tudja leolvasni az időt. Botrány. De mondhat neki bárki bármit, hogy ez a Paloma rendes lány, az ő Gustavo Enrikéjét is egy ilyen céda csábította el. Nincs idő elgondolkodni, nem lehet, hogy leül a sztori, hogy érlelődjenek a mély emberi érzések, mert másodpercekkel később kiderül, hogy Vera tök hülye volt, nincs itt szó semmi hozományvadászatról Palomát és az öreget illetően, hisz a varrónő csajszi a fiatal sráccal van együtt, de csak úgy, mint szeretők. Megy is bocsánatot kérni Vera, hogy milyen esztelenségeket hordott össze-vissza percekkel ezelőtt. Vera színt vall Albertónak (ő az öreg főszer), ott sopánkodik neki, hogy jól megszívta a férjével, azzal a Gustavo Enrikével, hogy csak későn derült ki számára, hogy egy szatír.

Vera már megbánta, hogy feladta a karrierjét, hogy egy szépelgő szajha legyen.

Izzik a levegő Alberto és Vera között, megy a flörtölgetés, de annyira ,hogy Vera, aki ugye nem akar szépelgő szajha lenni, de simán kimondja, hogy ő is bele tudna szeretni Albertóba. Persze, csak a sok antidepresszáns beszél belőle. (Most megmondom, hogy ebből még házasság lesz, hacsak Gustavo Enrike nem trappol be a ceremónián, hogy megtorpedózza a frigyre lépést.)

A másik szálon fiatalok kosaraznak, meg sulis dolgokat művelnek, pletykálkodnak, tini szerelembe esnek, féltékenykednek, mosolyognak. Épp Vaginnyó nevű fiú kiművelésén dolgozik az egyik csaj, hogy jól kiokosítsa, felemelje az utca porából, így könyvet vesz ki neki a könyvtárból.

A sok drámát egy teljesen indokolatlan csőtörés zavarja meg, aminek szemmel láthatóan pusztán annyi a célja, hogy a jelenetben szereplő kisgyerek kimondja, hogy ő így akar maradni, összeragadva, vizesen. Hopp ez a fő romantikus szálunkat bonyolító sztori lesz, ugyanis itt van Paloma, tehát ezek az ő gyerekei, a srác meg a gyermekei apja. Nem mellékesen Ramon, aki egy törölközővel betömte a csőtörés során keletkezett lyukat, ledobta a pólóját, ami csurom vizes lett, így flexelhetett egyet a kidolgozott felső testével. Na, nem kell egy nagy Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy rájöjjön az ember, hogy Ramon és Paloma között volt, van és lesz is még valami, mert Paloma épp csak nem csorgatta a nyálát a víztől nedves felső testű, full szálkás testű figurára.

Nem hagy sokat a fantáziára a sorozat, ugyanis pár jelenettel később Paloma egy könyvet olvasva képzeli el magát egy poligám kapcsolatban, amiben az egyik srác a meztelenül flangáló szeretője a szeretetet, a vad vágyak kielégülését adja neki, míg Ramon hozza a családot, biztonságot, egyebeket.

Eközben Ramon egy másik nővel tangózik. Ha tetszik érteni: szexelnek. De ugorjunk a másnapra, amikor Ramon és a tánctanárnő egy kávézó teraszán enyelegve kínos helyzetbe keveredik, ugyanis Ramon  fia, Peter meglátja őket. Arra jutnak, hogy a titkolózás helyett inkább kimondják végre Franciskával, hogy járnak.

Amúgy valahol ezzel párhuzamosan Paloma épp próbál olvasni egy könyvet, mert abból kell ruhát terveznie, csakhogy a csöpögős, erotikus regényt lapozgatva pont egymásra gerjednek Márkussal. És mindez fényes nappal... 

Végül eljutunk oda, hogy Roman elmondja Palomának, hogy akkor mostantól felvállalja a nőjét. És ettől Paloma lefagy, hisz szinte az egész részen át azon nyűglődött, hogy hogyan tudna édes hármasban lenni vele és a szeretőjével. Erre itt most jól beleköpött a levesébe a gyermekei apja, aki úgy néz ki, hogy új életet tud kezdeni nélküle. Ez így nem lesz jó.

Összegezve elég sok dolog történt viszonylag rövid idő leforgása alatt. Nem egy lassan építkező heti drámasorozatról van szó, ahol patikamérlegen kimért adagokban kapja az ember a kellően mély érzelmeket, a ködös sejtetéseket, a teljesen tévútra vezető nyomokat. Itt úgy nyomnak mindent, ahogy a csövön kifér. Egy pillanatra nem ül le a sztori, nem lehet nem figyelni, mert máris lemarad valamiről az ember. Oké, de mi volt ennek a résznek a tanulsága? Gyorsan döntsd el, hogy mire vágysz, mit akarsz, mert könnyen elvehetik tőled.

De mindegy, mert máris kezdődök feltételezem legjobb török romantikus vígjátéksorozat, a Szerelem és más bajok.