sPORT

17 hónapja még senki sem ismerte, most ő a világelső

Az április 4-én frissülő női tenisz világranglistán Ashleigh Barty visszavonulása után a lengyel Iga Świątek veszi át a vezetést.

Persze ki tudja az ausztrál teniszezőnő meddig vezethette volna a listát, ám a női tenisz közelmúltbeli vérfrissítése szembetűnő. A US Open fináléjában Emma Raducanu és Leylah Fernandez személyében két tinédzser játszott egymás ellen Flushing Meadows-ban.

Idén az Ausztrál Open előtt még az egyik Adelaide-i tornát Ashleigh Barty, míg a másikat Madison Keys nyerte meg. Melbourne-ben az 1-es tornán Simona Halep nyert, míg a 2-esen a mindössze 20 éves Amanda Anisimova győzött.

Februárban Katarban WTA 1000-es tonán Iga Świątek nyert, míg Mexikóban Leylah Fernandez aratott tornagyőzelmet. A lengyel játékos az Ausztrál Openen öt győzelem után az amerikai Danielle Collinstól kapott ki, majd Dubajban egy siker után Jelena Ostapenkótól szenvedett vereséget.

Iga Swiatek / Forrás: Clive Brunskill/Getty Images

 

A lengyel lány eddig hibátlan sorozata Dohában kezdődött, ahol úgy lett tornagyőztes, hogy öt mérkőzésén mindössze egyetlen játszmát veszített el.

Iga Świątek tovább menetelt Indian Wellsben, ahol az elődöntőben Simona Halepet, majd a fináléban Maria Szakkarit győzte le egyaránt két játszmában.

A harmadik felvonás Miamiban zajlik, ahol a lengyel lány Barty visszavonulása után a második fordulóban 6:2, 6:0 arányban nyert Viktorija Golubic ellen. Erre a győzelemre volt szüksége ahhoz, hogy április 4-én világelső legyen.

A második körben 6:0, 6:3 arányban nyert Madison Brengle ellen, míg a harmadik fordulóban a szintén amerikai Cori Gauff lesz Świątek ellenfele.

Iga Świątek az első lengyel teniszező, aki felért a világranglista csúcsára, a nők között ő a 28. világelső. Swiatek a második legfiatalabb ranglistavezető Caroline Wozniacki óta, ki 2010-ben 20 évesen és 92 naposan ért fel a csúcsra.

Iga 20 évesen és 308 naposan ülhet fel a női teniszezők trónjára

Alig 17 hónappal ezelőtt még senki nem ismerte a lengyel lányt, amikor a római salakpályás torna selejtezőjében kikapott a holland Aranxta Rustól.

Innen indult Iga Świątek, aki megérkezett Párizsba és a pandémia miatt ősszel megrendezett Roland Garroson bámulatos eredményt ért el.

Már a nyitány is komoly volt, hiszen a világranglista 19. Marketa Vondrousovát győzte le, majd a legjobb 16 között nyert Simona Halep ellen is, végül a fináléban az amerikai Sofia Kenint győzte le.

Iga Świątek 1975 után a második legalacsonyabb világranglista helyezéssel (54.) nyert a Roland Garroson, ráadásul a lengyel játékos hét mérkőzésen egyetlen játszmát sem veszített el.

2021-ben nyert Adelaide-ben, majd Rómában, ám az év második fele már nem sikerült jól Swiateknek. A Roland Garroson a negyeddöntőben, míg Wimbledonban a legjobb 16 között búcsúzott. A US Openen ismét a nyolcaddöntő volt a végállomás.

Ezzel szemben szenzációs Iga Świątek 2022-es mérlege, aki idén mindössze háromszor kapott ki.

A már említett katari és Indian Wells-i tornagyőzelemmel együtt Iga Swiatek zsinórban 13 mérkőzést nyert meg.

Iga Swiatek / Forrás: Matthew Stockman/Getty Images

 

A lengyel játékos előtt így megnyílt az út, hogy megcsinálja az úgynevezett “Sunshine Double”-t, azaz egymás után megnyerje az Indian Wells-i tornát és a Miami Opent. 

A “Sunshine Double”-t a férfiaknál először Jim Courier teljesítette 1991-ben, Roger Federer háromszor (2005, 2006, 2017), míg Novak Djokovics négyszer (2011, 2014, 2015, 2016) csinálta meg ezt a duplázást.

A nőknél Steffi Graf volt az első fecske, aki 1994-ben és 1996-ban is megcsinálta a “Sunshine Double”-t. Ez a bravúr a visszatérő Kim Clijstersnek 2005-ben, míg Viktorija Azarenkának 2016-ban sikerült.

Visszatérve a világranglistához

A nőknél egyre több a feltörekvő fiatal teniszező. A mindössze 19 éves Leylah Fernandez (kanadai) a 22., a szintén 19 éves Emma Raducanu (brit) 13. A 18 éves Cori Gauff 17. Húsz éves Camila Osorio (kolumbiai, 34.), 22 éves Elena Ribakina (kazah, 18.).

Persze vannak még “veteránok” a pályán, hiszen 32. a 32 éves Petra Kvitova, míg a volt világelső Angelique Kerber 34 évesen tartja 15. pozícióját.

Iga Świątek sikere, egyben a kelet-európai tenisz sikere is. Persze Ana Ivanovics és Jelena Jankovics személyében volt már szerb világelső, a cseh Karolína Plíšková 2017-ben nyolc hétig vezette a világranglistát.

Jelenleg a TOP30-ban van két román, két cseh, egy ukrán, egy szlovén és egy lengyel teniszező.

Mikor lesz magyar TOP20-as játékos?

A magyar női teniszezőktől évek óta várjuk a nagy áttörést. Hiszen volt nekünk egy kitűnő játékosunk Mandula Petra személyében, aki 2004-ben eljutott a 30. pozícióig. Kapros Anikó, aki juniorként 2000-ben egyéniben és párosban is nyert az Ausztrál Openen a világranglista 44. helyéig jutott.

Szávay Ágnes, aki junior bajnok volt a Roland Garroson és Wimbledonban is, a felnőttek között nyert 5 WTA-tornát, 2008-ban a világranglista 13. helyén is állt. Sajnos Ági folyamatos gerincbántalmai miatt már 22 évesen visszavonult. Az ő karrierjében potenciálisan benne volt egy Grand Slam-győzelem, illetve a TOP10 is.

Az őt követő Babos Tímea párosban aratta legnagyobb sikereit, hiszen két-két alkalommal nyert a Roland Garroson és az Ausztrál Openen is. GS-tornán egyéniben azonban mindössze egyszer tudott bejutni a legjobb 32 közé. Babos három WTA tornagyőzelem után elcsípte a világranglista 25. helyét, ám onnan már csak lefelé volt az út.

A soproni teniszező időközben visszazuhant a 244. helyre, míg három fiatal játékosunk egyre jobban szerepel.

Idén előbb Bondár Anna, majd Udvardy Panna is bejutott a TOP100-ba, őket Gálfi Dalma követi április 4-én.

A magyar szövetség honlapja szerint legutóbb 2012 júliusában fordult elő, hogy három magyar is volt az első százban a nők mezőnyében. Akkor ezt Babos Tímea, Czink Melinda és Arn Gréta mondhatta el magáról.

Már csak az a nagy kérdés: ki lesz, aki ismét eljut a TOP10 közelébe vagy bejut a legjobb négy közé egy Grand Slam-tornán?