sPORT

A Puskás Arénában Albánia vezet…

1989-ben az Exotic II. bakeliten a “Ne hazudj nekem” szám harmadik versszakában énekli Sipos F. Tamás, hogy “A Népstadionban Elefántcsontpart vezet, Dübörög a lelátó, Taszigál a felbőszült tömeg, Feldönt egy hirtelen löket”. Milyen szürreális volt ez akkor. Elefántcsontpart, mi!? Jó vicc!

Az akkor még ismeretlen afrikai labdarúgó-válogatottról nem is halottunk, majd pont ők fognak vezetni a Népstadionban. Pedig akkor már túl voltunk a mexikói kudarcon, 1988-ban még legyőztük Törökországot, Izlandot kétszer is, igaz Belgium 3-0-ra, míg Ausztria 4-0-ra nyert Budapesten.

1990-ben vb-selejtezőn Málta vezetett a Népstadionban, még szerencse, hogy Boda Imre egy büntetőből ki tudott egyenlíteni. Az éppen ma 60 éves Bodának az volt a harmadik, egyben utolsó találata a válogatottban.

Ennyi bevezetőnek bőven elég lenne a szombat esti zárt kapus fiaskó elé. Ahogyan 1989-ben elképzelhetetlen volt, hogy a Népstadionban Elefántcsontpart vezessen, úgy a kétezres években már megszokhattuk az igazán nagy pofonokat.

Persze érdemes visszatekinteni 1997. október 29-re, amikor a Jugoszláv válogatott az Üllői úton leckéztette meg Csank János csapatát. Sose felejtem el, azon a borongós szerda estén az Újszegedi állomásról a piros Studenka wagonkával utaztam. Éppen az indulással egyidőben kezdődött a találkozó, egy recsegő kisrádión a fülemben hallgattam a mérkőzést. Mire Kiszomborra értünk már 0-4 volt az állás, jött a kalauz is kérdezte, hogy állunk, én mondtam neki, de azt hitte csak szívatom. Makón már 0-6 volt, majd mire Magyarcsanádon leszálltam a vicinálisról Predrag Mijatovic berúgta a jugoszlávok hetedik gólját is. Szomorúan bandukoltam haza, amikor a mi Illés Bélánk megmentette a haza becsületét (1-7). November 15-én Belgrádban 5-0 lett a végeredmény.

Húsz évvel ezelőtt a németek 5-2-re, míg a románok 2-0-ra nyertek a Népstadionban. 2003-ban a svédek és a lengyelek is 2-1-re nyertek a Puskás Ferenc Stadionban.

2004-ben csak Brazília nyert Budapesten (1-4), a becsületgólt Torghelle Sándor szerezte. Azon az estén Kaká, Luís Fabiano és Ronaldinho is bevette Babos Gábor kapuját, a magyar kispadon Lothar Matthäus ült.

Egy évvel később Argentína nyert 2-1-re a Puskásban, Torghelle ismét gólt szerzett. Az első válogatottságán pályára lépő Lionel Messit a 65. percben kiállította Markus Merk játékvezető. Szintén 2005-ben a svédek vb-selejtezőn nyertek Budapesten, a győztes gólt Zlatan Ibrahimovic szerezte a 91. percben.

2006-ban Norvégia 4-1-re nyert a Szusza Ferenc-stadionban, Ole Gunnar Solksjaer kétszer vette be Király Gábor kapuját, a becsületgólt Gera Zoltán szerezte büntetőből. Októberben a törökök a Puskás Ferenc Stadionban nyertek egy góllal.

2007 utolsó mérkőzésén Görögország nyert 2-1-re Budapesten. 2009-ben zsinórban háromszor kaptunk ki idehaza; Románia, Svédország és Portugália is nyert a Puskásban.

2010-ben a németek nyertek 3-0-ra, majd néhány hónappal később Hollandia győzött 4-0-ra a Puskás Ferenc Stadionban. Gólt szerzett Rafael van der Vaart, Ibrahim Affelay, Dirk Kuyt és végül Robin van Persie is. Másfél évvel később a hollandok 4-1-re nyertek Budapesten.

2013-ban a magyar labdarúgó-válogatott nem kapott ki idehaza, ám október 11-én becsúszott a hollandoktól elszenvedett 8-1-es vereség. 2014-ben a finnek Győrben, az észak-írek a Groupama Arénában, míg az oroszok szintén az Üllői úton győzték le Magyarországot. A következő hazai vereségre 23 hónapot kellett “várni”, amikor Svájc 3-2-re nyert a Ferencváros stadionjában.

2018-ban ismét Oroszország és Portugália nyert a Groupama Arénában. Egy évvel később jöttek a fiaskók sorra: Budapesten nyert Kazahsztán, Skócia és Ausztrália is. 2019-ben Szlovákia még a Groupama Arénában, míg két hónappal később Uruguay a Puskás Aréna nyitómérkőzésén győzött.

Tavaly a Nemzetek Ligájában megint jöttek és nyertek az oroszok, míg idén Portugália és Anglia is nyert a Puskás Arénában.

Vereség zárt kapuk mögött

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 1-0-ra kikapott a vendég Albániától világbajnoki selejtezőmérkőzésen, ezzel negyedik maradt a csoportjában, egyúttal csupán matematikai esélye maradt a részvétel kiharcolására.

Albán szurkolók, Forrás: Laszlo Szirtesi/Getty Images

 

A meccset az angolok elleni találkozón történt rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt rendezték üres lelátók előtt a nemzetközi szövetség döntése értelmében.

A mindkét csapat számára rendkívül fontos mérkőzés nem kezdődött túlságosan nagy iramban, a tét látszólag inkább óvatosságra intette a játékosokat, egyik gárda sem vállalt kockázatot. A magyarok kifejezetten pontatlanul futballoztak, ráadásul amikor náluk volt a labda, akkor sem voltak beindulások vagy labda felé mozgások, így a támadásszövés kifejezetten lassú és körülményes volt. 

Az egész első félidőben egyetlen helyzet sem akadt, a hazaiak 45 perc alatt egy veszélyes beadásig jutottak, míg a vendégek két blokkolt lövésig.

A folytatás viszont magyar helyzettel indult, de Sallói Dániel közelről nem találta el kaput. Ez sem adott lendületet Marco Rossi tanítványainak, mivel utána inkább az albán csapat birtokolta többet a labdát. 

Az első ziccerre az 59. percig kellett várni, akkor Myrto Uzuni lépett ki a magyar védők között, ám Gulácsi Péter nagy bravúrral védte a lövését.

A Ferencváros légiósa nem sokkal később fejjel is elrontott egy nagy helyzetet, akkor a magyar kapus kezébe bólintott. 

Willi Orbán és Sokol Çikalleshi / Forrás: Laszlo Szirtesi/Getty Images

 

A 75. percben nagyon közel jártak a magyarok a gólhoz, de Szoboszlai Dominik beadása után Szalai Attila a jobb kapufát találta el. A kihagyott helyzet megbosszulta magát, mert tíz perccel a vége előtt a csereként beállt Armando Broja egymaga megbolondította a magyar védelmet, majd pontos lövésével Albánia szerezte meg a meccset eldöntő gólt. 

80. perc: Armando Broja forgatta meg a teljes magyar védelmet a jobb oldalon, majd 10 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1).

A hajrában nem jött össze az egyenlítés a magyar válogatottnak, így szinte biztossá vált, hogy nem tudja megszerezni a pótselejtezőt érő második helyet a hatosban.

“Játékban nem maradtunk alul. Ugyan voltak hibáink, de nem játszottunk rosszul. Labdabirtoklásban és támadásépítésben is felvettük a versenyt, a befejezések hiányoztak” 

– értékelt Marco Rossi szövetségi kapitány, aki azt elismerte, hogy a nyári Európa-bajnoksághoz képest a válogatott visszaesése kétségtelen.

“Albánia erős válogatott, amely az elmúlt időszak eredményei miatt áll mögöttünk a világranglistán, nem a gyengébb képességei miatt. Nem vagyok Jézus, hogy csodát tegyek. A borász is abból a szőlőből tud bort csinálni, amit leszüretelt. Az eredmény az edző felelőssége, de azt is figyelembe kell venni, hogy mivel rendelkezik”.

Az olasz szakember az MTI kérdésére kifejtette, reálisan már nem juthatunk ki a 2022-es vb-re, de Londonban férfiasan kell játszania a csapatának, hogy emelt fővel jöhessen le a pályáról. Hozzátette, azzal a ténnyel kell motiválni a játékosait, hogy a magyar mezt veszik fel, és azt méltóképpen kell képviselniük minden körülmények között.

Kollégája, a szintén olasz Edoardo Reja azt fejtette ki, hogy előzetesen négy ponttal kalkulált a két októberi vb-selejtezőre, de evés közben megjött az étvágy, így most már jobban örülne annak, ha kedden a lengyeleket is legyőznék, már csak azért is, mert válogatottja sokat fejlődött az elmúlt időszakban, míg korábban rendre alkalmazkodott riválisához, most helyenként már maga próbál meg irányítani és támadni.

Világbajnoki selejtező

I csoport, 7. forduló:

Magyarország-Albánia 0-1 (0-0)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Carlos del Cerro Grande (spanyol)Gól: Broja (80.)
Magyarország: Gulácsi – Botka (Lang, 83.), Orbán, Szalai A. – Nego (Hahn, 83.), Nagy Á. (Kleinheisler, 71.), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai (Vécsei, 71.), Szoboszlai – Sallói (Schön, 58.)
Albánia: Berisha – Ismajli, Kumbulla, Djimsiti (Veseli, 30.) – Hysaj, Bare, Gjasula, Trashi (Balliu, 86.) – Uzuni (Broja, 66.), Cikalleshi (Manaj, 66.), Cekici (Bajrami, 46.)

Az angolok és a lengyelek is 5-0-ra nyertek

Az angolok továbbra is veretlenek, a csoport állása pedig a fölényes sikereknek – és az albánok budapesti sikerének – köszönhetően nem változott: az angolok vezetnek az albánok és a lengyelek előtt.
    
Andorra-Anglia 0-5 (0-2)
Gól:
 Chilwell (17.), Saka (40.), Abraham (59.), Ward-Prowse (79.), Grealish (86.)

Lengyelország-San Marino 5-0 (2-0)
Gól:
 Swiderski (10.), Brolli (20., öngól), Kedziora (50.), Buksa (84.), Piatek (91.)

A tabella:
1. Anglia           7   6   1   –   23- 2   19 pont
2. Albánia          7   5   –   2   11- 6   15
3. Lengyelország    7   4   2   1   24- 8   14
4. Magyarország     7   3   1   3   12-11   10
5. Andorra          7   1   –   6    4-19    3
6. San Marino       7   –   –   7    1-29    0

8. forduló (október 12.):
Albánia-Lengyelország 20.45
Anglia-Magyarország 20.45
San Marino-Andorra 20.45

A csoportból az első helyezett jut ki a világbajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. 

Forrás: MLSZ/MTI