sPORT

Csoportelsőséget ért az egygólos angol győzelem

Anglia csoportelsőként jutott nyolcaddöntőbe a labdarúgó Európa-bajnokságon, mivel 1-0-ra legyőzte Csehországot a csoportkör utolsó fordulójának londoni mérkőzésén. Horvátország 3-1-re legyőzte Skóciát, kedd este Glasgow-ban.

Sterling már a találkozó második percében a kapufát találta el egy emeléssel, tíz perccel később pedig a Manchester City támadója a vezetést is megszerezte a házigazdának.

12. perc: Kane passzolta ki a labdát a tizenhatoson belülről Grealish-nek, aki a bal oldalon az alapvonal felé cselezett, majd a beadását Raheem Sterling (Manchester City) fejelte a hosszú saroknál négy méterről az üresen maradt kapuba (1-0).

A gól után is az angolok játszottak fölényben, Kane ziccerénél Vacliknak kellett bravúrral mentenie a 26. percben.

Egy perccel később a csehek is veszélyeztettek, Holes távoli lövését Pickford védte. Később a Premier League-ben játszó Soucek kísérlete csak centikkel kerülte el az angol kaput, de az eredmény nem változott a jó iramú első félidő végéig.

A fordulás után visszaesett a tempó, az angolok a kontrákban bíztak és a hatékony labdaszerzés érdekében a lehető leghamarabb letámadták a cseh játékosokat.

A találkozó végéig csak egy angol lesgól született, helyzet egyáltalán nem volt, így a hazai szurkolóknak – a győzelem és az ezzel járó csoportelsőség mellett – két dolog okozott örömöt: a skótok horvátokkal szembeni veresége, valamint az, hogy a hajrában – a torna során először – beállt a dortmundi Jadon Sancho.

A hazaiak a legjobb 16 között a magyar érdekeltségű F csoport második helyezettjével találkoznak jövő kedden 18 órától, ugyancsak a Wembley Stadionban.

A skótok legyőzésével továbbjutottak a horvátok

A meccs iramán jól látszott, hogy mindkét csapat számára csak a győzelem adott esélyt a továbbjutásra. A sokkal tapasztaltabb horvátok bő negyedórával a kezdés után előnybe kerültek, majd a koronavírusos Billy Gilmourt nélkülöző hazaiak mindent megtettek az egyenlítésért, és a szünet előtt sikerrel jártak.

17. perc: Josip Juranovic beadását Ivan Perisic visszafejelte középre, ahonnan Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva) egy igazítás után a kapuba lőtt (1-0).

42. perc: Skót ellentámadás során a horvátok nem tudtak felszabadítani, és bár Domagoj Vida kirúgta a labdát a tizenhatoson kívülre, Callum McGregor (Celtic) megszerezte, és 17 méterről, középről, laposan a hálóba lőtt (1-1).

 

 

 

A második félidő elején is a horvátok voltak aktívabbak, és Modric gyönyörű góljával ismét vezetést szereztek, majd Perisic fejesével eldöntötték a meccset, amelyen szinte végig jobban, pontosabban és hatékonyabban futballoztak ellenfelüknél.

62. perc: Mateo Kovacic passzát Luka Modric (Real Madrid) 17 méterről, jobb külsővel, kapásból a hálóba bombázta (2-1).

77. perc: Modric szögletét Ivan Perisic (Internazionale) fejelte a kapu hosszú oldalába (3-1).

A horvátok a D csoport második helyén végeztek, és hétfőn 18 órától Koppenhágában az E csoport másodikjával találkoznak a nyolcaddöntőben.

Labdarúgó Európa-bajnokság

D csoport, 3. forduló:

Anglia-Csehország 1-0 (1-0)
London, Wembley Stadion, 25 ezer néző, v.: Artur Dias (portugál)
Gól: Sterling (12.)
Anglia: Pickford – Walker, Stones (Mings, 79.), Maguire, Shaw – Phillips, Rice (Henderson, a szünetben) – Saka (Sancho, 84.), Grealish (Bellingham, 68.), Sterling (Rashford, 67.) – Kane.
Csehország: Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Boril – Holes (Vydra, 84.), Soucek – Masopust (Hlozek, 64.), Darida (Kral, 64.), Jankto (Sevcik, a szünetben) – Schick (Pekhart, 75.)

Horvátország-Skócia 3-1 (1-1)
Glasgow, Hampden Park, 12 ezer néző, v.: Fernando Andres Rapallini (argentin)
Gól: Vlasic (17.), Modric (62.), Perisic (77.), illetve McGregor (42.)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Vida, Gvardiol (Barisic, 71.) – Perisic (Rebic, 81.), Kovacic, Modric, Brozovic, Vlasic (Ivanusec, 77.) – Petkovic (Kramaric, 70.)
Skócia: Marshall – Robertson, O’Donnell (Patterson, 84.), Hanley (McKenna, 33.), Tierney – McTominay, McGinn, McGregor, Armstrong (Fraser, 70.) – Dykes, Adams (Nisbet, 84.)

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Anglia 7 pont, 2. (és továbbjutott) Horvátország 4 (4-3), 3. (és továbbjutott) Csehország 4 (3-2), 4. Skócia 1

(MTI)