sPORT

Dressel kontra Milák: 23 századmásodperc különbség

Érdemes volt hajnalban felkelni. Óriási csatát vívott egymással a medencében Caeleb Dressel és Milák Kristóf. A sprinter és középtávúszó egymást inspirálva, egymás ellen küzdve falta a métereket és 23 századmásodperces különbséggel csaptak célba. A világcsúcsot repesztő amerikai úszó rögtön gratulált a magyar olimpiai bajnoknak, Caeleb még a medencében magasba emelte Kristóf kezét. Nincs ennél nagyobb elismerés.

A 200 méteren aranyérmes magyar úszó a második legjobb idővel az ötös pályáról várta a finálét, melynek nagy esélyese a 100 méter gyorson győztes Caeleb Dressel volt a mellette lévő négyes pályán.

Az amerikai érvényesítette is a papírformát, szokásos remek rajtjával azonnal élre állt és fél testhossz előnnyel fordult a második ötvenre, amelyen egyre jobban megközelítette őt Milák, de már nem tudta utolérni riválisát.

Forrás: Getty Image

 

A szám kétszeres világbajnoka, Dressel 49.45 másodperces világcsúccsal csapott a célba, öt századot faragott a két évvel ezelőtti vb-n felállított rekordján.

A BHSE 21 éves világklasszisa 23 századdal maradt el tőle, de így is 27 századdal felülmúlta a szerb Milorad Cavic szuperdresszes Európa-csúcsát, amelyet még 2009-ben úszott.

 

Forrás: Getty Image

 

Milák a 49.68-as eredménnyel pontosan fél másodpercet javított egyéni legjobbján és egyben az országos csúcson, melyet májusban, a budapesti Európa-bajnokságon ért el.

A két kiváló úszó a célba érkezés után mosolyogva azonnal összeölelkezett, és láthatóan mindketten elégedettek voltak a saját eredményükkel.

Milák: Most nagyon nagy súly esett le a vállamról

„Rengeteg készülés, rengeteg teher… annyira megkönnyebbültem, mikor beértem, hogy végre vége. Vége a 100 pillangónak, vége a versenynek, az olimpiának, és második lettem egy ilyen idővel. Igazából az jött ki ott rajtunk, a célban” 

– mondta a magyar úszócsapat eddigi egyetlen érmese.

„Első olimpiának nem volt rossz. Úgy érzem, hogy mindent megtettem a sikerért. Büszkén jöttem ki, büszkén fogok hazamenni. Jól éreztem magam, úgy érzem, elégedett lehetek, és már várom, hogy hazamehessek”

– így Milák, aki semmi másra nem vágyik, csak hogy kipihenje magát.

„Egy korszak most lezárult, most jön egy új. Nagyon kíváncsi vagyok a következő 3-7 évemre. Nagyon érdekes dolgok fognak történni, úgy érzem, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Állok elébe– fogalmazott sejtelmesen. – Nem akarom még lelőni a poént. De már nagyon éhes vagyok.”

Forrás: Getty Image

 

Férfi 100 m pillangó, olimpiai bajnok:

Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 49.45 mp – világcsúcs
2. MILÁK KRISTÓF (Magyarország) 49.68 – Európa-csúcs
3. Noe Ponti (Svájc) 50.74

A 11. helyen zártak a magyarok a triatlon vegyesváltók versenyében

A magyar váltóban az egyéni versenyben négy nappal ezelőtt 12. Bragmayer kezdett, és a 300 méter úszás után a 10. helyen szállt ki a vízből. A 27 éves, első olimpiáján szereplő versenyzőnek a 6,8 kilométernyi kerékpározás során nem sikerült javítania, de az üldözők csoportjában maradt. Bragmayer a 13. pozícióban kezdte a 2 kilométeres futást, melyet tizenegyedikként zárt.

Váltás után Bicsákon volt a sor a magyaroknál, az együttes legfiatalabb tagja öt napja hetedik lett az egyéni versenyben, ami a sportág történetének legjobb magyar olimpiai eredménye. A 25 esztendős Bicsák az úszás során visszaesett a 15. helyre, kerékpározásban viszont javítani tudott, 13. volt, majd a futásban előrébb verekedte magát, és a 10. pozícióban váltott Kováccsal.

 

Forrás: Getty Image

 

A sorozatban harmadik olimpiáján szereplő Kovács úszásban feljött, hetedik volt, a kerékpározást viszont a 11. pozícióban zárta. A 33 éves versenyző futásban javított, és a 10. helyen váltott Tóth Tamással. A pályafutása során nyári játékokon másodszor induló Tóth úszásban megtartotta a magyarok pozícióját, a kerékpározás során viszont két riválisa megelőzte őt, így 12. volt a futás kezdetén. A 32 esztendős Tóth a hajrában egy helyet javítani tudott, így a magyar váltó 11. lett.

“Nagyon kemény volt, de ez a 15-20 perc teljes erővel, ez mindig elég nehéz”

– nyilatkozta az MTI-nek Bicsák Bence, hozzátéve, hogy mindent kiadott magából, sérült térde pedig az egyéni verseny másnapján még nagyon fájt, de ezúttal nem volt komoly gondja vele.

“Nagyon jól mentek a többiek is, nem hibáztunk, úgyhogy szerintem a legtöbbet hoztuk ki ebből a versenyből, jó lesz így hazamenni”.

Bragmayer Zsanett úgy fogalmazott, van egy 11. és egy 12. helye az olimpiáról, ennek összességében nagyon örül.

“Az úszás elején egy kicsit visszaestem, bringán viszont erősnek éreztem magam, a futásban talán maradt egy kicsi. Ezzel együtt nagyon büszke vagyok mindenkire, szerintem jól mentünk” – mondta Bragmayer.

Kovács Zsófia arról beszélt, hogy az egyéni verseny után kicsit el volt keseredve, de a váltóra össze akarta szedni magát annak ellenére, hogy egy kisebb fertőzésen mindannyian átestek, miután a vízben elkaptak valamilyen vírust.

“Örülök, hogy egy jó eredménnyel tudtunk zárni és jó szájízzel megyünk mindannyian haza. Összeraktunk egyenként mind a négyen egy jó versenyt” – foglalta össze a történteket Kovács.

Tóth Tamás azt mondta, a végén nagyot kellett küzdenie futásban, mert olyan riválisok között volt, akik nála jobbak.

“Ma ennyit tudtam magamból kipréselni, de nagyon elégedett vagyok a csapat eredményével és a sajátommal is” – tette hozzá Tóth.

Triatlon, vegyesváltó, olimpiai bajnok:

Nagy-Britannia (Jessica Learmonth, Jonathan Brownlee, Georgia Taylor-Brown, Alex Yee) 1:23:41 óra
2. Egyesült Államok (Katie Zaferes, Kevin McDowell, Taylor Knibb, Morgan Pearson) 14 másodperc hátrány
3. Franciaország (Leonie Periault, Dorian Coninx, Cassandre Beaugrand, Vincent Luis) 23 mp h.
…11. Magyarország (Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás) 3:02 perc h.

Kozák Luca elődöntős 100 gáton

A 25 éves futó egyike annak a nyolc magyar atlétának, akik teljesítették az ötkarikás indulási szintet – a többiek a világranglistáról kerültek a csapatba. A debreceni sprinter májusban 12.81 mp-et futott Savonába, ez idei legjobbja, míg egyéni csúcsa a 12.71 mp-es országos rekord.

Az olimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt évek eredményei alapján 12.65 és 12.70 közötti idővel lehet bekerülni az olimpiai döntőbe, ő pedig szeretne azok között lenni, akiknek erre van esélyük.

Ehhez először az előfutamból kellett továbblépnie, az első négy helyezettek mellett idővel további négy versenyző jutott a vasárnapi elődöntőbe. Kozák Luca a negyedik futamba került, többek között az amerikai Christina Clemons társaságában, aki minden idők ötödik legjobb 60 gátas eredményével büszkélkedhet.

A magyar gátas nem a legjobban jött el a rajttól, de stabilan továbbjutó helyen futott, és 12.97 mp-cel a harmadik helyen ért célba. Így készülhet a vasárnapi elődöntőre.

“Jobbat akartam, de az első futás mindig a legnehezebb, nagyon hosszú volt a várakozási idő a call roomban. Ennél többet éreztem magamban, de sok hibát elkövettem” – nyilatkozott az MTI-nek Kozák Luca.

Hozzátette, látszott, hogy reggel van és meleg, mert egy-két kivétellel mindenki gyengébb időt ért el.

“A holnapi egészen más verseny lesz, ott mindenki 110-120 százalékot fog nyújtani, hogy bejusson a döntőbe. Időm alapján várhatóan a 7-8-as pályára kerülök, azt szeretem nagyon” – mondta a magyar gátas.

Vasárnap a délelőtti programban a kalapácsvető Gyurátz Réka, női 3000 m akadályon Kácser Zita és Tóth Lili Anna, női távolugrásban pedig Nguyen Anasztázia lesz érdekelt.

Forrás: M4 Sport/MTI

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu