sPORT

Olaszország Londonban ért fel a csúcsra!

Izgalmas kísérlet volt a 2021-re halasztatott labdarúgó Európa-bajnokság. Ezúttal nem egy, még csak nem is két országban rendezték meg az Eb-t, hanem amolyan össz kontinensviadal lett az eseményből.

Így aztán 11 ország 11 városa rendezte meg az Európa-bajnokságot. Mivel azzal is szakított az UEFA, hogy egy-egy csoport résztvevői csak egy helyszínen játszanak, így a csapatok és kisebb részben az őket követő szurkolók keresztül-kasul repültek Európában.

Ezért aztán ez

az Európa-bajnokság méltán kaphatta volna meg a legkarbonszennyezőbb sportesemény címét.

Nézzük csak, Csehország például játszott két meccset Glasgow-ban, majd Londonban Anglia ellen léptek pályára. Utána következett Budapest, majd Bakuban ért véget a csehek kalandozása.

Spanyolország háromszor játszott Sevillában, majd következett Koppenhága, Szentpétervár és végül London.

Svájc Bakuban kezdett, majd két római mérkőzés és egy bukaresti fellépés után Szentpétervár volt a végállomás.

Az Európa-bajnokság nyitómérkőzését Rómában rendezték meg, ahol Olaszország 3-0-ra nyert Törökország ellen. A Squadra Azzura 3-0-ra múlta fel felül Svájcot, majd egy góllal nyert Wales ellen.

Az olaszok Londonban nyertek Ausztria ellen 2-1-re, majd Münchenben győzték le Belgiumot, ugyancsak 2-1-re. Roberto Mancini csapata így jutott vissza a londoni elődöntőbe.

Forrás: Getty Image

 

A már említett Spanyolország a svédekkel és a lengyelekkel is döntetlent játszott, majd Szlovákia 5-0-ás legyőzése jelentett továbbjutást a hispánok számára. A folytatásban Horvátország ellen Koppenhágában csak a hosszabbítás után nyert Spanyolország, végül Szentpéterváron Svájc ellen büntetőkkel nyert Luis Enrique csapata.

Anglia a csoportmérkőzések során mindössze két gólt szerzett, ám így is megnyerte a D csoportot. Gareth Southgate együttese ráadásul még mindig maradt Londonban, ahol 2-0-ra nyert Németország ellen. Az angolok Rómában 4-0-ra nyertek Ukrajna ellen, ami azt jelentette, hogy kapott gól nélkül jutottak be a legjobb négy közé.

Dráma Koppenhágában

Mindenki számára örökké emlékezetes marad a dán-finn mérkőzés, amelyen Christian Eriksen az első félidő hajrájában összesett a pályán. A dán játékost a pályán kellett újraéleszteni, aztuán tudták kórházba szállítani, ahol rögtön elkezdték a kezelését. Bár Eriksen a labdarúgó pályafutását nem folytathatja, de végül szerencsésen végződött ez az eset.

Forrás: Getty Imige

 

A mérkőzést Finnország nyerte meg, majd a dánok kikaptak Belgiumtól is, mégis az Eriksenért is játszó csapat Oroszország 4-1-es legyőzése után továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

Dánia Amszterdamban legyőzte Walest, majd Bakuban Csehországot is felülmúlta. A nagy utazás így végül Londonban ért véget.

Minden út Londonba vezetett

Az Európa-bajnokság első elődöntőjében Olaszország és Spanyolország csapott össze a londoni Wembley-stadionban. A másoldik félidő derekán Federico Chiesa volt eredményes, ám húsz perccel később Alvaro Morata kiegyenlített, így hosszabbítás, majd büntetőpárbaj következett. Végül éppen Morata rontotta el a spanyolok negyedik büntetőjét.

Másnap az angol-dán elődöntő is hosszabbításba torkollott, ám a felek nem jutottak el a tizenegyesekig, ugyanis a 104. percben Harry Kane szerzett győztes gólt a hazaiaknak.

Forrás: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

 

A 102. percben Sterling tört be a dán tizenhatoson belülre, elesett Maehle és Jensen között, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, majd a videós elemzés után el is végeztette a tizenegyest. Harry Kane (Tottenham Hotspur) állt a labda mögé, és bár a bal alsóba tartó lövést Schmeichel kivédte, a középre ütött labda éppen Kane elé pattant, aki az üres kapuba lőtt.

Forrás: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

 

A fináléban Luke Shaw már a második percben vezetést szerzett Angliának, ám Leonrado Bonucci a 67. percben kiegyenlített. A hosszabbítás után végül a büntetők döntöttek. Két pár után hiába vezettek az angolok 2-1-re, a következő három játékos Marcus Rashford, Jadon Sancho és végül Bukayo Saka sem tudta bevenni Gianluigi Donnarumma kapuját.

 

Forrás: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

 

Olaszország 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja.

Július 11-e nemzeti ünnep lehet Olaszországban