sPORT

Peter Wright ismét felért a csúcsra

A PDC darts világbajnokság 2022-es fináléja egy nagyon izgalmas párharcot hozott. A skót Peter Wright harmadik, míg az angol Michael Smith második alkalommal jutott be a döntőbe.

Az extravagáns “hajkölteményeiről” ismert Peter Wright könnyedén nyerte meg az első két szettet, ekkor úgy tűnt sima döntőt láthatunk. Michael Smith azonban megrázta magát és nemcsak egyenlített, de 4-3-ra átvette a vezetést is.

Peter Wright; Fotó: Luke Walker/Getty Images

 

Sőt, a tizedik szettben is vezetett, amikor Peter Wright villámgyorsan feljavult, remek triplái mellett egyre jobban dobta a kiszállókat is.

5-4-es állásnál már 2-0-ra vezetett Michael Smith, amikor eljött a skót ideje. Peter Wright innentől kezdve zsinórban nyolc leget nyert meg. Közben angol riválisa – nincs rá jobb szó –, elkezdett össze-vissza dobálni.

Pedig Smith toronymagasan vezetett a 180-ak tekintetében. Ez olyan, mint amikor a teniszpályán az egyik játékos szórja az ászokat, de mégis rendre elveszíti a gémeket.

Szóval Wright nem az ászokat (180) kezdte el hárítani, hanem rendkívül magas összpontosítással javította fel a játékát és egyre magabiztosabb kiszállókat dobott.

Michael Smith és Peter Wright; Fotó: Luke Walker/Getty Images

 

Michael Smith a mérkőzésen 24 darab 180-ast dobott, ezzel pedig átadta a múltnak Gary Anderson 2017-es rekordját. A skót játékos eddig 71 darab maximummal tartotta a világbajnokságokon dobott legtöbb 180 rekordját, Smith viszont – a döntőben elért 24-gyel együtt – összesen 83 180-ast szerzett ezen a világbajnokságon.

Gary Anderson 2015-ös és 2016-os győzelme hozott hasonlóan izgalmas finálét. A skót előbb a legendás Phil Taylor ellen nyert 7-6-ra, majd egy évvel később Adrian Lewist győzte le 7-5-re.

Első döntőjében Peter Wright (2014) és Michael Smith is (2019) a holland Michael van Gerwentől kapott ki. 2020-ban azonban Wright visszavágott a hollandnak (7-3).

Michael Smith:”Most öt szettet sikerült megnyernem, míg három éve csupán hármat, de ez a döntő is elég komoly fejfájást okozott nekem. Biztosan nehéz lesz feldolgoznom, de nemsokára visszamegyek edzeni és készülök a következőre. Sajnos sok nagy kiszállónál nem jött meg a bull, de a darts már csak ilyen.”

 

Peter Wright: Magamon kívül vagyok a boldogságtól, hogy másodszor is világbajnok lettem

Peter Wright; Fotó: Luke Walker/Getty Images

 

“Elég nehezen indult az évem, de aztán szerencsére minden jól alakult, most pedig ezzel a győzelemmel sikerült megkoronáznom a teljesítményemet. Michael és én sem játszottunk tudásunkhoz mérten a mérkőzés nagy részében, de így is szórakoztató döntőt láthatott a közönség, hiszen szoros parti volt. Michael a darts jövője, és együtt érzek vele a ma estén, hiszen én is voltam már az ő helyzetében. Nekem viszont muszáj volt megragadnom a lehetőséget, ezt pedig szerencsére sikerült is megtennem a mai estén. Nem tudom megmagyarázni, hogy mi ment rosszul a ma esti játékomban. Folyamatosan cseréltem a nyilakat, próbáltam találni valami kapaszkodót és szerencsére a vége jól jött ki. Köszönjük a közönségnek, hogy itt voltak és támogattak minket. Csodálatosak voltak!”

2022 PDC William Hill World Darts Championship – Alexandra Palace, London:

Michael Smith (angol, 9., 99.22)–Peter Wright (skót, 2., 98.34) 5:7