sPORT

Útban a Super Bowl LVI felé

AZ amerikai footballban az alapszakasz lezárása után indul a rájátszás. A két konferencia (AFC és NFC) legjobb mutatójával rendelkező két csapat amolyan erőnyerőként csak a főcsoport elődöntőben lesz érdekelt.

Az AFC-ben az alapszakasz utolsó mérkőzésén a Tennessee Titans 28-25-re nyert a Houston Texans ellen és végül 12 győzelemmel és 5 vereséggel nyerte meg a konferenciát.

Az NFC alapszakasz-győztes Green Bay Packers az utolsó mérkőzésen 37-30-ra kikapott Detroitban, ám ez már semmin nem változtatott. A Packers 13 győzelemmel és 4 vereséggel zárta az alapszakaszt.

Forrás: Tim Warner/Getty Images

 

Az idei lebonyolítás szerint az ún. wild card hétvégén az AFC-ben és az NFC-ben is három-három “negyeddöntőt” rendeznek. Január 15-17. között bonyolítják le a wild card mérkőzéseket.

1988 óta először lesz ismét hétfőn playoff-mérkőzés

A három-három győzteshez csatlakozik az alapszakasz “bajnoka”, és következhet a két-két elődöntő (január 22-23.). Az AFC és az NFC bajnoki döntőjét egyaránt január 30-án rendezik meg.

Végül február 13-án az ingelwoodi (Kalifornia) SoFi Stadiumban következik a Super Bowl LVI.

Az AFC-ben a Kansas City Chiefs 12-5-ös, a Buffalo Bills 11-6-os mutatóval jutott tovább. A Cincinnati Bengals kikapott Clevelandben, de így is megcsípte az AFC negyedik helyét. A New England Patriots bár 33-24-re kikapott Miamiban, az irányító Mick Jones csapata is továbblépett.

A Pittsburgh Steelers hosszabbítás után győzte le 16-13-ra Baltimore Ravenst, és végül 9-7-es mutatóval lett hetedik.

Daniel Carlson öt mezőnygólja

Az igazán nagy izgalmat végül a Las Vegas Raiders és a Los Angeles Chargers összecsapása hozta. Az első negyedet 10-0-ra nyerték meg a hazaiak, ám a nagyszünetre három pontra fellzárkózott a Chargers (17-14).

A harmadik játékrész után Daniel Carlson egyetlen mezőnygóljával 20-14-re vezetett a Raiders. A negyedik negyedben Derek Carr adott egy TD-passzt Hunter Renfrow-nak, majd a Raiders rúgás helyett ráment a két pontos variációra, de azt Carr és Renfrow már elrontotta.

Forrás: Ethan Miller/Getty Images

 

Sebaj, a Raiders visszaszerezte a labdát és végül Daniel Carlson 52 yardról is betalált a villák közé (29-14). De még nagyon sok idő volt hátra. A vendégeknél Justin Herbert adott egy TD-passzt Joshua Palmernek, sőt Herbert még a két pontos variációt is megcsinálta Austin Ekelerrel (29-22).

A rendes játékidőből már csak öt másodperc volt hátra, amikor Justin Herbert Mike Williamsnek adott egy 12 yardos TD-passzt, majd Dustin Hopkins berúgta a plusz egy pontot is így 29-29 állt az eredményjelzőn.

A hosszabbításban tovább robotoltak a csapatok, egy-egy mezőnygól után már csak két másodperc volt már hátra, amikor Daniel Carlson 47 yardról ezen a mérkőzésen értékesítette ötödik mezőnyrúgását és szó szerint továbbrúgta a Las Vegas Raiderst.

Egy körrel hamarabb lehet GB Packers–TP Buccaneers összecsapás

Az NFC-ben az alapszakasz-győztes Green Bay Packers mögött a Tampa Bay Buccaneers szintén 13-4-es mutatóval zárt. Tavaly az NFC döntőben a Buccaneers 31-26-ra nyert a Packers ellen.

A Los Angeles Rams–San Francisco 49ers összecsapáson a vendégeknek kellett volna nyerniük ahhoz, hogy ott legyenek a playoffban.

Sokáig úgy tűnt, erre esélye sem lesz a 49ersnek, hiszen a Rams könnyed játékkal 17-0-s előnyre tett szert. Ezt követően azonban feltámadt a 49ers, és első sorban Deebo Samuel elkapott és passzolt TD-jének köszönhetően az utolsó pillanatban egyenlített, a hosszabbításban pedig diadalmaskodott.

A minddent eldőntö mezőnygólt Robbie Gould értékesítette.

A 49ers-nek – amely sorozatban hatodszor győzte le csoportriválisát – 2012 óta ez volt a legnagyobb fordítása, ezzel pedig készülhet a rájátszás első fordulójára.

A Dallas Cowboys 12-5-tel lett harmadik, míg a LA Rams szintén 12-5-tel a negyedik.

AZ NFC Westből az LA Rams mögött odaért a rájátszásra az Arizona Cardinals (11-6) és a San Francisco 49ers (10-7) is. Az utolsó továbbjutó a Philadelphia Eagles (9-8) lett.

NFL, Wildcard hétvége

Január 15., szombat:

22:30, Cincinnati Bengals-Las Vegas Raiders

Január 16., vasárnap:

02:15, Buffalo Bills-New England Patriots
19:00, Tampa Bay Buccaneers-Philadelphia Eagles (A győztes a Green Bay Packersszel játszik.)
22.30, Dallas Cowboys-San Francisco 49ers

Január 17., hétfő:

02:15, Kansas City Chiefs-Pittsburgh Steelers (A győztes a Tennessee Titansszel játszik)

Január 18., kedd:

02:15, Los Angeles Rams-Arizona Cardinals