15 éves a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

Egy tánctalálkozó, ahol a kortárs mozgásforma és az autentikus néptánc jól megfér egymás mellett, ahol a hagyomány és a modern összeolvad, hogy ezzel egy izgalmas egyveleget hozzon létre. Az idén 15 éves Kalászi Kortárs Tánctalálkozón fellép Góbi Rita Reptében című alkotásával, látható ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila Test-vér című darabja, valamint a Duna Táncműhely két procukciója is. De koncertet ad Frenk, a fesztivál pedig egy retrosprektív fotókiállítással is jubilál.

15 éves, de 2003-ban elmaradt, ezért 14. alkalommal rendezik meg a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót, amelynek megálmodója és megalkotója a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Juhász Zsolt koreográfus.

"A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó gondolata egy küldetéstudat részeként alakult ki bennem. Szent elhatározásom volt, hogy a paraszti kultúra hagyományos táncaiból készült kortárs-modern produkciókkal ismertessük meg a budakalászi közönséget. A találkozón olyan alkotóknak próbálok lehetőséget biztosítani, akik bátran használják a Bartóki gondolkodásmód mentén ezt a csodálatos matériát és felismerik a bennük rejlő művészi lehetőséget. "

A tánctalálkozó több mint tíz éves tapasztalatára alapozva folyamatos fejlődésre és megújulásra törekszik. Idén például nyit a régió felé is, így az előadások nem csak Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban (Kalászi Faluház), hanem Dunabogdányban is láthatóak lesznek majd.

Létrejöttének gyökerei a Duna Táncműhely és a Kós Károly Művelődési Ház szoros - mára pedig egyre intenzívebb - együttműködéséhez nyúlnak vissza. Az intézmény a táncműhely indulása óta rendszeres befogadója a kísérleti előadásoknak, az évek során pedig egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy más kortárs darabokat is láthasson itt a közönség. A művelődési ház az évek alatt szerves részévé vált a találkozónak, hiszen nem csak helyszínt bíztosít a fesztiválnak, hanem a programválogatásban is aktívan részt vesz..

A fesztivál ars poeticája, hogy jelentős hagyományra visszatekintő, "tradicionális" mozgásformákon alapuló kortárs tánc előadások mutatkozzanak meg. Eddigi története során számos alkotó lépett fel és mutatta be, hogy milyen jól megfér egymás mellett a hagyomány és a modernitás.

“Fesztiválunk izgalmas pillanati közé tartoznak azok az előadások, melyekben együtt lépnek fel különböző táncműfajok képviselői. Nem titkolom azt az igényem, hogy kimozdítsam saját közegükből táncművészeinket és egy közös előadás révén szélesítsem a táncról alkotott képüket. Egy-egy ilyen alkalom nagyon inspiráló tud lenni a nyitott szemléletű táncművészeknek, és remélem hasonló hatást ér el a közönségnél is.”

A tánctalálkozó 2012 óta jelentős hangsúlyt fektet a fiatal közönség bevonására is.

A rendezvény az évek során régiós jelentőségre is szert tett. A térségben most már két helyszínen, egyedülálló módon vállalja a kortárs táncművek koncentrált bemutatását és egyben szolgálja ki a modern tánc iránti közönségigényt.

A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 15. évfordulója alkalmából a többi közt kettő Duna Táncműhelyes előadás is látható majd. Ezekkel két helyszínen, Budakalászon és Dunabogdányban találkozhatnak az érdeklődök. Az Álom, álom, kitalálom kicsikhez és nagyokhoz is egyaránt szóló alkotás a nyitónapon, az Otthon című darab pedig az esemény zárásaként nézhető meg. Az első művet Juhász Zsolt, az utóbbit Györfi Csaba rendezte és koreografálta. De lesz majd kortárs néptánc gála a Lenvirág, valamint a Cassandra Táncegyüttessel, a Timothy and the Things-el és a Magyar Állami Népi Együttes szólistáival. Továbbá, látható lesz Góbi Rita alkotása a Reptében illetve ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila, Test-vér című darabja. Mándy Ildikó kontaktánc-workshopot tart és a fesztiválon helyt kap a könnyűzene is, Frenk koncertezik majd. Az érdeklődök pedig még egy fotókiállítást is megnézhetnek, amely a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 15 évére fókuszál.