A Cziffra Fesztivál díjazottjai

A Cziffra Fesztivál gálahangversenyén vasárnap átadták a Cziffra Fesztivál díjait a Zeneakadémia Nagytermében. A Balázs János zongoraművész által alapított fesztivál idén hároméves, a díjakat másodszor osztják ki a kulturális élet kiemelkedő szereplőinek a következő kategóriákban: Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díj, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díj, valamint Cziffra Fesztivál Életműdíj. A díjak pénzjutalommal és magas erkölcsi elismeréssel járnak.

Balázs János kezdeményezése nyomán hagyományteremtő szándékkal alapították a díjakat 2017-ben, melynek célja, hogy a pályájuk elején álló tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják.  A nemes gondolat elkötelezett támogatókra talált, három budapesti önkormányzat állt az ügy mellé: A Budafok-Tétény  Önkormányzat,  a X. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat.  

 

Cziffra Fesztivál Tehetségdíj

Évente két hangszeres művész kaphatja 32 éves korig, kimagasló teljesítményért. A díj egymillió forintos pénzjutalommal és emlékplakettel jár.

A díjat kapják:

Devich Gergely, Junior Prima díjas gordonkaművész

Horti Lilla, Junior Prima díjas operaénekes 

Devich Gergely

A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíja

18 éves korig bármely hangszer fiatal művésze elnyerheti, 300 000 Ft-os pénzjutalommal és emlékplakettel jár.

A díjat kapják:

Naim Tichiti, hegedű

Antalóczy Máté, hegedű

 

Cziffra Fesztivál Életműdíja

Évente két személynek adományozható, egyikük a zenei élet szervezője kulturális és egyetemes értékek őrzője koncertek előadások, vagy társaságok együttesek rendezője alapítója. A másik díjat pedig a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő hangszeres művésze érdemelheti ki.

A díjat kapják:

Ránki Dezső, Kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész (nem tud ott lenni a díjátadón, külföldön lesz)

Csonka András, a Zeneakadémia Kulturális Igazgatója

Ránki Dezső


A zsűri tagjai: Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester, Dráfi Kálmán, Liszt -díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője, Balázs János, Liszt-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Freund Tamás, Széchenyi-díjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Jakobi László hangversenyrendező, gordonkaművész 

 

(Forrás: Sajtóanyag)