Kirobbanó flamenco-esttel nyílik az Európai Hidak fesztivál a Müpában

Korunk egyik legjelentősebb énekesnője, Magdalena Kožená flamencóval fűszerezett spanyol dalestjével indul az Európai Hidak fesztivál szeptember 17-én. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös rendezvénysorozatában Spanyolországot és a spanyol kultúrát helyezi a középpontba. Szeptember 17–30. között világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi- és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra lenyűgöző sokszínűségét.

Az Európai Hidak fesztivált napjaink egyik legsokoldalúbb énekesnője, egy formabontó régizenei együttes, és egy elképesztő energiákat mozgósító flamenco-csapat koncertje nyitja szeptember 17-én. Magdalena Kožená, a Private Musicke együttes, valamint az Antonio El Pipa vezette Compañía de Flamenco Szerelem: menny és pokol címmel állította színpadra különleges műsorát, amelyről az énekesnő így nyilatkozott: „Fantasztikus, ahogy a spanyolok megélik az érzelmeket. Ha boldogok, kibírhatatlanul boldogok, ugyanakkor élvezik, ha szenvednek, ha gyötrődnek, és a szerelem pokoli oldalát sem félnek megvilágítani. Élet vagy halál – közte nincs semmi. Ugyanezt érzem a flamencóban is: vagy kirobbanóan örömteli és boldog, vagy iszonyatosan sötét. Nagyon szeretem ezt az attitűdöt, ezeket a szélsőségeket. A barokk zene és a flamenco találkozásakor rengeteg olyan kontrasztot tapasztalhatunk meg, amely szíven üt.”

A káprázatos cseh mezzoszoprán jóvoltából az ibér barokk Magyarországon alig ismert szerzőivel ismerkedhetünk meg, a barokk dalok közé pedig újra és újra a jó kétszáz évvel később szárba szökkent flamenco ékelődik: hangszerkíséretes, énekelt népzene és tánc, melyet az andalúz cigányság terjesztett el a 18-19. században. „Kisebb sokkot kaptunk, mikor először éreztük meg igazán a különbséget a finom, lágy barokk zene és a hihetetlen erejű, szenvedélyes flamenco között” – mesélte Kožená, aki azt is elárulta, hogy nem a stílusok elegyítésére törekedtek. Tiszta flamenco és tiszta barokk zenét fog tehát hallani a közönség egy összeszokott gárdától: a kiváló Pierre Pitzl („a barokk gitár Jimi Hendrixe”) által irányított, közel két évtizede működő Private Musicke a cseh mezzoszopránnal már korábban is számos kitűnő felvételt készített.

 

Az Európai Hidak fesztivál keretében látogat Budapestre a spanyol jazz legendás alakja, Jorge Pardo is, aki összetéveszthetetlen szaxofon- és fuvolajátékával a tradicionális flamenco határain túlra repíti a közönséget szeptember 18-án. Az andalúziai Córdobából érkező Cordança Flamenco Táncegyüttes a híres szimbolista festő, Julio Romero de Torres életét és képeit idézi meg. Mercedes Peón a spanyol világzene kultikus alakja, akit hazájában egyszerűen csak Galícia hangjaként emlegetnek, Deixaas című új lemezével lép fel szeptember 23-án. A 2011-es nagy sikerű Müpa-bemutató után két alkalommal, szeptember 22-én és 24-én ismét látható Michael John LaChiusa Federico García Lorca utolsó színpadi művéből készített musical-adaptációja, a táncot, tradicionális színházat és koncertelemeket vegyítő Bernarda Alba házaCsákányi Eszter, Malek Andrea, Hámori Ildikó és Náray Erika közreműködésével. Szeptember 25-én spanyol összművészeti esttel jelentkezik a Müpa zenés-irodalmi sorozata, a Literárium Extra: Federico García Lorca és művei kerülnek középpontba kitűnő színművészek, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Fodor Tamás tolmácsolásában. Szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál „őrült” spanyol hangulatban a kivételes zenei intelligenciájú brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével, szeptember 29-én pedig kortárs spanyol műveket hallhatunk a Fesztiválzenekar művészeitől, Pascal Rophé francia dirigens értelmezésében.

(Forrás: Sajtóanyag)