Lana Del Rey és Scarlxrd: Sziget pénteki ajánló

A melankolikus pop úrnője mellett ugrálhatunk üvöltős trapmetálra a mindössze 24 éves Scarlxrd koncertján vagy hagyhatjuk, hogy magával ragadjon egy synth wave örvény Perturbator fellépésén. Itt lesz még a jólbevált gitárpopot játszó The Kooks és egy pofátlanul friss brit posztpunk csapat.

Lana Del Rey

Péntek 21:30, Nagyszínpad



Nemcsak Kendrick Lamar érkezik a csúcson a szigetre, ugyanezt a fesztivál másik húzónevéről, Lana Del Reyről is el lehet mondani. Az igézően borongós, 2012-es Summertime Sadness óta mindenki ismeri őt, és azóta sok minden történt vele. Épp idén év elején perelte be a Radiohead szerzői jogsértésért, mert szerintük az új albumának egyik száma, a Get Free, túlságosan hasonlít a Creep című nagyon híres számukhoz, amiért meg annak idején őket perelték be. Lana Del Rey ellentmondásos és megfejthetetlen figura, mindig erősen inspirálta Los Angeles és a filmvilág klasszikus dívái, a National Anthem című száma klipjében egyszerre alakítja Marilyn Monroe-t és Jackie Kennedy-t. A felszínen úgy is néz ki, mint egy hagyományos femme fatale, lélekben mégis inkább valahogy a Nirvanához és Lou Reedhez áll közel. Az új albumával, a Lust For Life-fal érett igazi hollywoodi szupersztárrá, jelölték is Grammyre, ami a Nagy szemek című Tim Burton-film zenéjéért kapott Golden Globe-jelölés után már járt neki.

 






The Kooks

Péntek 17:45, Nagyszínpad

 

Közvetlenül Lana Del Rey előtt a lassan minden szigetes fesztiválon fellépő Parov Stelar játszik, így a matiné sávban kapott helyet a Kooks, akik idén nyáron a Rolling Stones-szal turnézgattak Európában. A fiatal brightoni gitárpopos csapat négy éve ugyanebben az idősávban volt nagyszínpados, pedig azóta is ugyanolyan komoly világsztárok az első albumuk, a 2006-os Inside In/Inside Out óta. A tízéves évfordulójukra egy best of albumot is kiadtak a legismertebb és a korábban ismeretlen számaikból. A legújabb albumuk idén augusztus végén jön ki, és biztos mutatnak majd belőle valamit a Szigeten.

 

 

Shame

Péntek 16:45, A38 színpad

 

A dél-londoni posztpunk együttes annyira friss, hogy idén év elején jött ki a legelső albumuk, amit imádtak a zenei lapok. Ahhoz képest, hogy egynéhány évvel ezelőtt még a saját hangszerükön sem tudtak rendesen játszani, nagyon hirtelen kiforrták magukat, így ők az év egyik legizgalmasabb brit felfedezettjei. Arra biztosan lehet számítani, hogy a frontember, az énekes-szövegíró-provokatőr Charlie Sheen, komolyan odateszi magát a koncerten, ahogy egy ilyen névvel illik.

 

 

Scarlxrd

Péntek 18:30, A38 színpad

 

Nála dühösebb fellépő nem lesz az idei szigeten, az ordítós brit trapmetálban utazó Scarlxrd (ejtsd: szkárlord) úgy néz ki, mintha valami posztapokaliptikus videójátékban indulna épp halomra lőni a zombikat, de a Naruto című animéből sem lógna ki nagyon. Bár Youtube-komikusként kezdte, azt az alteregóját eltemette. Most utálja az embereket, és többnyire fekete műtős maszkot hord. Bár Angliában él, ahol elég élénk a hiphop szcéna, a helyi rapperek nem igazán ismerik. A Youtube-on kapták fel a Heart Attack című számát tavaly nyáron, és bár még csak 24 éves, Scarlxrdként a hatodik albumánál tart éppen. Nálunk még nem koncertezett, viszont valamiért szeret lepukkant budapesti helyeken klipet forgatni, a Braindead című számához a Nagyvásártelepen, a májusban kijött fxur/AM-hez pedig a Kelenföldi Erőmű látványos irányítótermében videóztak.

 

 



Perturbator

Péntek 03:00, A38 színpad

 

A párizsi producer több száma szerepelt a zseniális grafikájáról és a hibátlan zenéjéről ismert Hotline Miami című videojátékban. Sokáig black metál együttesben gitározott, aztán 2012-ben kezdett el elektronikus zenét írni, és nagyon komolyan ráment a szintetizátoros vonalra. A synthwave műfaj sztárja már többször megjárta az A38 hajót, és most is lehet arra számítani, hogy durva hanghullámok szántják végig a nézőteret.




 

Thunderpussy

Péntek 21:00, Magic Mirror

 

A Seattle-i női rockegyüttes sok rajongót szerzett 2013-as alakulása óta, köztük a Pearl Jam gitárosát, Mike McCready-t, aki ennek köszönhetően elvállalta, hogy az első albumuk producere lesz. Emellett gitározott is az első kiadott számukon, ami az ő kiadójánál jelent meg. 2016 óta dolgoznak az első albumukon, ami idén év elején jelent meg, és mivel elég átütő koncerteket adnak, biztos megvadítják a Magic Mirror közönségét is.

 

 

 

 

Asaf Avidan

Péntek 23:45, A38 színpad

 

Az Asaf Avidan and The Mojos Izrael egyik legismertebb indie együttese volt, amíg a negyedik albumuk után 2011-ben fel nem oszlottak. Egy évvel később kijött a Reckoning Song című számuk remixe, ami óriási siker lett Európában. Azóta Asaf Avidan szólóban játssza a folk rockot, és az albumai mindig felkúsznak a slágerlisták teteje tájára Németországban, Svájcban és Franciaországban.

 

 

Eagles & Butterflies

Péntek 00:00, Telekom Colosseum

 

A Los Angelesben élő brit DJ egy érzelmes technót játszó minimalista, akinek az első ismertebb számait a Kollektiv Turmstrasse és Stimming, a német négynegyed nagy arcai ihlették. Azt mondja magáról, hogy a közönség véleménye nem különösebben izgatja, nem az elismerésért csinálja, hanem azért, mert ezt a zenét szereti írni. Mostanában olyan nagy fesztiválokon lép fel, mint a Coachella, a világ legnagyobb celebfesztiválja, a teljesen elvarázsolt Secret Garden Festival vagy a megalomán belga elektronikus zenei fesztivál, a Tomorrowland, és tavaly ő volt a Mixmag szerint az év egyik felfedezettje.

 




Joe Goddard

Péntek 01:30, A38 színpad

 

A brit producer frontember a Hot Chip nevű indie dance csapatban, house zenét ír a kéttagú 2 Bears-zel és emellett a saját kiadóját viszi. Annyira nem bír magával, hogy mialatt ezekkel turnézott, írt egy önálló albumot, amit tavaly adott ki, és a detroiti techno találkozik rajta az eufórikus diszkóval.