Nézd a budai Várból vagy a Balatonból az augusztus 20-i tűzijátékot!

A legnagyobb bulik, a legjobb borok és a legfinomabb kenyerek várnak rád a hosszú hétvégén a Városligetben, a Várban és a Balatonon!

Augusztus 17., szombat

33. Mesterségek Ünnepe

Budapest, Budai vár, augusztus 17-20.

Augusztus 17. és 20-a között 33. alkalommal ad otthont a Budavári Palota a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselőinek. A sokak által már jól ismert Mesterségek Ünnepe az év várva várt családi fesztiválja, ahol kicsik és nagyok ismerkedhetnek a népi tárgykultúrával, kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit, találkozhatnak kokesi fababakészítővel, furosiki kendőcsomagolóval, megismerhetik a mizuhiki csomózást és sok más, különleges mesterség képviselőit. A rendezvény főszereplői a magyar kézműves mesterek, akik sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást és értéket hordozó kézműves szakmák éltetői és továbbadói. A több, mint 800 hazai és határon túli mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is, a 33. Mesterségek Ünnepe díszvendége Japán lesz, a fő témája pedig a Lábbeli, fókuszban a szegedi papuccsal, melyhez kapcsolódóan kiállítások, divatbemutatók várják az érdeklődőket, de el lehet lesni a cipész mesterek titkait is.

 

Világfi Fesztivál 2019

Gárdony, TóParty RendezvényStrand, augusztus 15-18.

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Világfi Fesztivál! Az időpont változott de a helyszín nem! A Velencei-tó partján Gárdonyban, a Tóparty Strandon tölthettek el három napot karnyújtásnyira a tótól. A fesztivál ideje alatt kézművesvásár, koncertek után táncház, folkkocsma! Élvezheted a tiszta, rendezett, strand adta lehetőségeket. Kajakozhatsz, vizibiciklizhetsz és számos szabadidős sportot űzhetsz! A Világfi Fesztivál területén sátrazásra van lehetőség. Zenei fellépők: EndORFin, The Sharonz, Dánielfy Gergő és az Utazók, Misztrál, Napfonat, Folkbeat.

 

X. Bujtor István Filmfesztivál

Balatonszemes, augusztus 17-20.

Mindenkinek van egy kedvenc Ötvös Csöpi filmje. Hogy melyik, Az elvarázsolt dollár? Vagy a Hamis a baba? Netán A Pogány Madonna? Csak semmi pánik – folytathatnánk a sort, mert mind a négy eredeti akcióvígjáték megnézhető a X. Bujtor István Filmfesztiválon, amely a Balaton legnagyobb retro fesztiváljaként várja a vendégeket augusztus 17-től 20-ig, Balatonszemesen. A fesztivál visszanyúl a múltba, de összeköt a jelennel: már a megnyitó „nagy csinnadrattája” is egyedülálló, ahogy a Filmfesztivál versenyfilmes alkotói és a művészek rendőr Zsigulival gurulnak be a vörös szőnyegre, alul klott gatyában, felül zakóban, adózva Bujtor nyomán a szemle két fontos jelszavának, a humornak és a titokzatosságnak. Közben a balatonszemesi kikötőből Bujtor hajók viszik a családokat kirándulni, a Latinovits Művelődési Ház környezetében, ahol kézműves vásár is lesz, valamint a szemesi sétányon Bujtor István kedvenc ételeit kóstolhatják meg a látogatók. Fellép Pajor Tamás, akivel a Rocktérítők című kultfilmet is megnézhetik a fesztiválozók, koncertezik Little G Weevil, valamint a Braindogs zenekar három frontembere, Ian Siegal (Ukrajna), Ripoff Raskolnikov (Ausztria), Mischa den Haring (Hollandia), DJ Dominique pedig retro partyt tart.


Augusztus 18., vasárnap

Bor, mámor, Bénye

Bénye, augusztus 15-18.

A festői szépségű tokaj-hegyaljai táj, a gasztronómia, az izgalmas kulturális programok és a vulkáni talajon termett tokaji borok rajongói idén 10. alkalommal gyűlnek össze a Bor, mámor, Bénye fesztiválon, Erdőbényén. A helyi kertek és borászatok a fesztivál ideje alatt nyitva állnak a látogatók előtt és színes programokkal, koncertekkel, irodalmi felolvasásokkal, kézműves foglalkozásokkal, gyerekprogramokkal, no és persze jobbnál jobb borokkal, ínycsiklandó falatokkal várják az érdeklődőket. 12 helyszínen jazz, világzenei, népzenei és alternatív koncertek, kiállítások, előadások séták, túrák és gyerekprogramok várnak.


Fekete Zaj Fesztivál 2019

Sástó, aug. 16 12:00-tól aug. 20. 10:00-ig

A fesztivál a megszokott módon nagyon izgalmas zenei programot kínál, a hazai és a nemzetközi alternatív és underground színtér legjobbjai közül válogatva. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi Motel mellett elkészült az új Hotel épület, de különböző komfortfokozatú, 2 és 4 személyes faházak és apartmanok is elérhetőek lesznek, és természetesen a sátorozási lehetőség is adott. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely is található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült nemrég. A már jól ismert Sástó, a kilátó és az Oxygen Adrenalin Park is várja a kirándulni vágyókat.


Abaliget ProgCamp

Abaliget, augusztus 16-19.

A Baranya megyében található Abaligeten kerül megrendezésre az Abaliget ProgCamp. A fesztiválunk progresszív zenékre épül, a Rock/Metal, Jazz/Rock, Hard/Rock, Grunge, Funky, Gothic/Metal és minden, ami ehhez a műfajhoz köthető a lehető legszélesebb körben. Amit itt kaphatsz: tökéletes kemping helyszín, természet közeliség, kifogástalan gasztro-élmény és kiváló koncertek. A fesztiválon kempingezési lehetőség adott. Ha nem sátorban szeretnél megpihenni, akkor a ProgCamp területétől kb. 100 méterre turista szállások találhatóak.


Augusztus 19., hétfő

43. Boglári Szüreti Fesztivál

Balatonboglár, Platán Strand, aug 16. 12:00-tól aug. 20. 23:30-ig

Az ország egyik legnagyobb ingyenes szabadtéri, kulturális rendezvényét idén 43. alkalommal rendezik meg Balatonbogláron, a Platán-strandon. Idén a Boglári Szüreti Fesztivál ismét új korszakot nyit a Tesla Show-val, ahol tűz mellé az áram villámokkal társul, mindehhez a legnagyobb vizünk, a Balaton szolgáltatja a díszletet és a hátteret augusztus 19-én este. A borkedvelők első alkalommal kóstolhatják meg a fesztiválon az ország neves borvidékeiről érkező jeles borászatok, pincészetek díjnyertes különlegességeit is a kiváló Dél-Balatoni borok mellett. Pécs, Zala, Tolna, Villány, Eger, Szekszárd, Tokaj, Sopron, Kőszeg, Észak-Balaton, Somló, Etyek, Kunság, és a Neszmélyi-borvidék is bemutatkozik jeles boraival. Senki nem marad szárazon!

 

Augusztus HUszadika – Isten éltessen, Magyarország!

Budapest, augusztus 18. 10:00 órától augusztus 20. 21:00 óráig

Az ünnep része Magyarország lobogójának felvonása után a honvédtisztek avatása a Kossuth téren, az elmaradhatatlan esti tűzijáték a Duna-parton, valamint az új kenyér és az ország tortájának megkóstolása. Sztárfellépők: Palya Bea, Beatrice, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, Deák Bill Gyula, Vastag Csaba, Supernem, Hooligans, Csík Zenekar és még sokan mások.

 

PlayIT Show Balaton 2019

Balatonfüred, Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont, 10:00-19:00

A PlayIT Show Magyarország legnagyobb játék kiállítása és vására, amely már hetedik éve járja az országot és viszi el a gamer közösséghez a legújabb videojátékokat, PC és konzol eszközöket, kiegészítőket és más IT újdonságokat. A rendezvényekről természetesen nem hiányozhatnak az ország legnépszerűbb gaming videósai sem, akikkel akár személyesen is találkozhatnak a látogatók. Emellett a balatoni PlayIT-en kihívhatod a cimboráidat is néhány mókás partijátékban, például 1-2 Switchben, Speedrunnersben és Stikbold-ban!


Augusztus 20., kedd

Szent István Ünnep – Gabonakaland

Budapest, Vajdahunyad vára – augusztus 20., 10:00-17:00

Augusztus 20-a nemcsak az államalapítás és Szent István király, hanem kenyér ünnepe is! Régen az aratás végének, az új kenyérnek a megünneplése elterjedt szokás volt az egész országban. Az aratóünnepeken aratókoszorút vagy búzababát kötöttek, ünnepélyes menetet szerveztek, táncos mulatságot tartottak és megsütötték az új búzából az első kenyereket is.  Idén a nemzeti ünnep napján múzeumi keretek között gondolják újra a hagyományt: augusztus 20-án „gabonakaland” résztvevői lehettek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításaiban. A múzeumi felfedezőjátékkal vállalkozó kedvűek játszva szerezhetnek majd hasznos ismereteket legalapvetőbb élelmiszerünkről, a búzáról, valamint a megismerhetik, hogyan is készítették el korábban a „mindennapi” kenyeret. Tematikus időszaki minikiállítás keretében az aratás hagyományos eszközeit is bemutatják az érdeklődőknek.

 

Huszadika a Városligetben

Budapest, Városliget, augusztus 17-20.

Téged is vár Budapest legnagyobb Augusztus Huszadikai bulija a Városligetben! Egész napos vidámpark, légvárak és játékok a kicsiknek! Hűsítő italok és sztárfellépők a nagyoknak: Kasza Tibi, Cory, Krisz Rudi, Dér Heni, Deniz, Curtis, Kis Grófó, Pap Rita és Bodnár Attila, Dj Dominique, Rico x Miss Mood, MC Hawer és Tekknő!

 

Az ismeretlen Görgei

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum – augusztus 20-ig látogatható!

Hős vagy gazember? Ördögi félisten vagy félisteni ördög? Igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája volt ez az ismeretlenségből szinte pillanatok alatt fővezérré avanzsált tiszt, aki a szabadságharc tizenegy nagy csatájából hétben ott volt, s ebből öt összecsapást ő maga vezetett? Görgei Artúr az 1848-1849. évi szabadságharc legvitatottabb alakja, aki 30 évesen már tábornok. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításában most 16 közgyűjtemény és több magánszemély 416 db válogatott műtárgya alapján egyszerre ismerkedhetünk meg a 201 éve született Görgeivel, valamint az utókor vele kapcsolatos elképzeléseivel.

 

Strand Fesztivál

Zamárdi, Zöldfa utcai Szabadstrand, augusztus 20-24.

Augusztus 20-án indul a Strand Fesztivál Zamárdiban, ahol ezen az estén lép majd színpadra a brit világsztár, John Newman. Augusztus 20-a alkalmából természetesen a tűzijáték sem maradhat el, a szervezők a Balaton legnagyobb show-ját ígérik. Az estét az ország kedvenc DJ párosa, a ’90-es és 2000-es évek zenéit játszó Necc Party zárja egy ünnepi show-val. Az ezt követő négy napban fellép a Bastille, akik 2019-ben a legfontosabb fesztiválokra kaptak meghívást, szerte a világon. Itt lesz az EDM műfaj leglátványosabb show-it felvonultató duója, Dimitri Vegas & Like Mike. Először jön Magyarországra az angol énekesnő és dalszerző, Anne-Marie, illetve a mostanában talán a legnagyobb slágereket jegyző Jonas Blue, DJ és zenei producer. A nemzetközi sztárok mellett a hazai kedvencek sem maradhatnak ki: fellép a Halott Pénz, a Quimby, ByeAlex és a Slepp, Majka valamint Rúzsa Magdi is.