100 éve született Romhányi József

Sziporkázó szellemesség, hihetetlen nyelvi lelemény és összetéveszthetetlen zeneiség jellemezte munkáit, köztük A Mézga család, a Mekk Elek, az ezermester és a Kérem a következőt! című rajzfilmsorozatokat.

Bár a legtöbben rajzfilmjeiről ismerik, az 1921. március 8-án született Romhányi József eredetileg zenésznek tanult, és igen jó nyelvérzékének köszönhetően több nyelven is olvasott, köztük ógörögül és latinul. Zenei tanulmányai és nyelvismerete későbbi munkája során is hasznára vált, hiszen számos operát és operettet, sőt: az egyik legismertebb musicalt, a Macskákat is ő fordította.

A II. világháború utolsó évében orosz hadifogságba került, amit vélhetően már akkor is sziporkázó humorának és zenei tehetségének köszönhetően élt túl. Hazatérése után kezdett lapokban publikálni, Várkonyi Zoltán filmrendezőnek köszönhetően pedig hamarosan megjelenhettek a színpadon a Szamárfül című kötetben olvasható, humorban és társadalomkritikában egyaránt bővelkedő állatversei.

Forrás: Móra Kiadó

 

Romhányi dolgozott a Magyar Rádió dramaturgjaként, majd 1957-től az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság művészeti vezetőjeként. 1960 és 1962 között a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetője volt. Budai otthonában pezsgő művészeti élet folyt, alkotótársainak és barátainak tudhatta a hetvenes-nyolcvanas évek legismertebb alkotóit.

A nyelvi humorra különösen nyitott magyar közönség körében Romhányi bámulatos népszerűségre tett szert, és valószínűleg a mai napig nincs Magyarországon olyan iskolai szavalóverseny,

ahol ne hangzana el legalább egy Romhányi-mű, osztatlan sikert aratva.

Az emlékév keretében a fent említett halhatatlan kötet, a Szamárfül március 18-án a POKET gondozásában zsebkönyv formájában is megjelenik (az országszerte elérhető automatákban és a poketonline.hu oldalon vásárolható meg). Az ikonikus szerző születésének 100. évfordulója alkalmából ezenkívül a Móra Kiadó több ünnepi kiadvánnyal – többek közt a Doktor Bubó újrakiadásával –, országos eseményekkel és művészeti pályázattal is készül.


(via Móra Kiadó)