10+1 program az őszi szünetre

Végre itt az őszi szünet, lehet kicsit lazítani. Ha még nincs ötleted, hogy mit csináljatok ezen a héten, akkor nézzétek meg az ajánlónkat!

Őszi szünet az Állatkertben

Fővárosi Állat- és Növénykert - október 23. - november 3., 9.00 - 16.00

November 3-ig tart az őszi szünet alkalmából meghirdetett kedvezményes időszak, amikor a 14 éven aluli gyermekek jelképes, 200 forintos áron váltható belépőjeggyel látogathatják az Állatkertet. A kedvezmény mellett sok-sok látnivaló és program is vár benneteket. Többek közt látványetetés a keáknál, az ausztrál állatoknál, a sörényes hangyászoknál, a pelikánoknál, a borjúfókáknál és a pingvineknél, a nagyragadozóknál, a gorilláknál, a Mérgesház lakóinál és a földimalacoknál is. Meg lehet nézni az oroszlánfókák és az elefántok tréningjét, meg lehet ismerkedni a bőrevő halakkal, de lesz kertészeti és bonsai bemutató is. Az Állatkert tavaly megnyílt játszóparkjában, a Holnemvolt Várban naponta kétszer állatfelvonuláson mutatják be az itt lakó háziállatokat, az ugyanebben a zónában található Cápasuliban pedig azt is meg lehet nézni, amint a gondozók búvárfelszerelésben a víz alá merülve etetik a cápákat, rájákat és a medencék többi lakóját.

Szünidőző - Világkonyha

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - október 29-31., 10.00 - 12.00

"Felpattanunk varázsszőnyegünkre, hogy felfedezzük a különböző földrészeket. Megismerkedünk azok kultúráival, az ott élő emberek szokásaival és ételeivel. Belesünk egy-egy ország konyhájába, majd megpróbálunk mi is elkészíteni egy-egy ottani finomságot."
A programok előzetes regisztrációt igényelnek!

Furagura-fluxus

Ludwig Múzeum - október 29., 10.00 és 14.00

A Furagura készség – kreativitást fejlesztő csoportos rajzos társasjáték, a játékosok fantáziáján múlik, hogy a guraívek nonfiguratív alakzataiba mit látnak bele. A formákban megtalált talányokat közös rajzos történetekben kelthetik majd életre, párhuzamba helyezve a tárlat kiállított műtárgyaival. Szabadon alkothattok a társas papírszalagján, a művészet közvetlen áramlásában.
A program előzetes regisztrációt igényel!

Kalózok a Dunán - Teknősles, kincskeresés és kódfejtés a Margitszigeten

Margitsziget - október 29., 13.00

Eredjetek együtt egy elfeledett legenda nyomába: ki volt az a különös, magányos kalóz, aki megbolygatta a helyi kolostorban élő apácák nyugodt mindennapjait? Mit hagyott hátra és mit vitt magával erről a szigetről? Amíg a gyerekek térkép és feladatlap segítségével titkos kincsek után nyomoznak a Margitszigeten, a felnőttek történeteket hallgatnak a szigethez kapcsolódó legendákról és a vízhez kötődő hiedelmekről.
A séta előzetes regisztrációt igényel!

Varázslények - Mesebeli küldetés

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - október 30. - november 3., 9.00 - 17.00

Az utolsó hetéhez érkezett őszi interaktív kiállítás és játék képzeletbeli kalandra, mesebeli küldetésre hív benneteket! A látványos kiállításba lépve egy varázslatos kaland részesei lehetnek, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásotokat és érzékeiteket. A küldetés teljesítéséhez bátor szívre, jó orra, éles szemre és biztos fülre is szükség lesz. Ám ha minden titkot kifürkésznek, a jutalom sem marad el!

Páncél-simogató - Avagy hogyan készültek a középkori fegyverek?

Magyar Nemzeti Múzeum - október 30., 10.00 - 12.00

A Magyar Nemzeti Múzeum minden érdeklődőt szeretettel várn, aki szívesen fogna kézbe páncélt, sisakot, vértet vagy akár csak vereteket, és megismertetitek a hagyományőrző páncélkészítők mesterfogásaival - testközelből! Ha kíváncsi vagy, milyen eszközök és mesterfogások vannak egy mai páncélkészítő birtokában, fedezd fel egy igazán izgalmas régi-új szakma minden csínját-bínját!
A program előzetes regisztrációt igényel!

Arachnománia

Magyar Természettudományi Múzeum - október 30., 14.00 - 19.00

Élő madár- és más pókokkal, bütykös csótányokkal, botsáskákkal, egyéb ízeltlábúakkal, denevér és bagolybemutatóval, ttárgykereső játékkal, a a Barboncás társulat előadásával, valamint a Halloween jegyében zajló arcfestéssel és kézműveskedéssel várnak benneteket. A belépés ingyenes, ha alkalomhoz illő jelmezben érkeztek!

Múzeumi szünetelő

Szépművészeti Múzeum - október 30-31.

A Szépművészeti Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából, a fesztivál mottója – „A világ csodái – Felfedezések kora!” – alapján izgalmas expedíciókkal várja a Múzeumi Szünetelő programjain a gyerekeket. Az egyes programokon a részvétel a gyerekek számára regisztrációt követően ingyenes, a kísérő felnőttek érvényes belépőjeggyel tekinthetik meg kiállításaokat az esemény ideje alatt.
Október 30., 11.00 - 12.00 Európa születése madártávlatból 1.
Október 30., 11.00 - 12.00 Mesterségek és foglalkozások az ókori Egyiptomban
Október 30., 14.00 - 16.00 Készítsd el velünk az első virtuális amphorádat!
Október 31., 11.00 - 12.00 Képtári Kukucskálók 1.
Október 31., 11.00 - 12.00 Ókori római hétköznapok
Október 31., 14.00 - 15.00 Képtári Kukucskálók 2.
Október 31., 14.00 - 15.00 Olümposzi istenek, halandó hősök
A programok előzetes regisztrációt igényelnek!

Éljen a Grund! - Mese és valóság

Kálvin tér - október 31., 11.00

Mindenki olvasta, mégis kevesen ismerik igazán Molnár Ferenc ikonikus művét, amiről sok legenda és tévinformáció kering a köztudatban. Vajon tudjuk, hol volt a Grund, mi az az Einstand vagy miért tiltották be a Gittegyletet? A PIM-kiállítás kurátorával az igazi helyszínek és a szereplőket ihlető alakok nyomába eredhettek. A Nemzeti Múzeum kertjében kipróbálhatjátok a korszak kedvelt játékát. Feltérképezhetitek az igazi Grundot és környékét. Molnár Ferenc visszaemlékezéseiből pedig felidézhetitek a regény keletkezésének körülményeit.
A séta előzetes regisztrációt és jegyvásárlást igényel!

Játszani jó! - Színek, formák, bábuk - Bauhaus 100

ÓKK Civil Ház - október 31., 15.00

A soron következő Játszani jó! foglalkozáson vetített képes előadás hozza közelebb a Bauhaus stílust. Utána Matuz Edit régész, múzeumpedagógus vezetésével kézműves foglalkozás következik, ahol fonal-papír bábokat lehet készíteni, majd díszletként egy nagy közös festett alkotást hozhatnak létre a gyerekek.

Hangolódó - Játékok hangtálakkal és gonggal

Zuglói Pagony - október 31., 16.00

A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a hangtálakkal, megérintik, megszólítják őket, összerezegnek velük. Megismerkedhetnek a tálakban lakozó mesés Csiki-Manókkal, mindeközben a tálak pozitív hatásaiban részesülnek, ellazulnak, feltöltődnek, kisimulnak, összerendeződnek. Ugyanakkor kreatív energiáik is aktiválódnak.

+1 Tökös hét a Skenzenben

Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum - október 29. - november 3., 9.00 - 17.00

Igazi “tökös” programra várják a gyerekeket és a felnőtteket az őszi iskolai szünet ideje alatt. A tökös témahéten a népszerű újvilági növény, a tök nyomába eredhettek. Aktív helyszíneken megtudhatjátok, milyen ételek, eszközök, játékok készültek belőle. Bepillantást nyerhettek a tökmagsajtolás vagy a tökmagköpesztés rejtelmeibe, kertészeti szakértők pedig a tökfélék sokféléségével ismertetnek meg.