80 éves Blasek Gyöngyi, hazánk legidősebb aktív bábszínésze

Blasek Gyöngyit, hazánk legidősebb jelenleg is aktív bábművészét köszöntötte a Budapest Bábszínház társulata a múlt vasárnap. Egyik legkedvesebb szerepét, a Gengszter nagyit játszotta aznap, épp a 80. születésnapján.

Blasek Gyöngyi 1965-ben, az Állami Bábszínházban kezdte pályáját. Az akkori országos részleg művészeként a legeldugottabb falvakban élő gyermekeket is megismertette a bábszínház csodájával. Alakításai árnyaltak, kidolgozottak. Bábszínészként gazdag életművet épített fel, egy legendás korszak legendás előadásainak volt a részese. Már elmúlt hetvenéves, amikor a fiatal rendezők újra felfedezték maguknak, és immár nemcsak bábos, de jelentős prózai szerepeken keresztül is generációjának egyik legkülönlegesebb, érett színművészévé vált.

Blasek szép orgánumával a legkülönbözőbb bábszerepeket „lelkesítette át” az öt évtized alatt: A gyáva kistigris címszerepét, Totó kutyát az Ózból, Egér mamát a Mi újság a Futrinka utcában? előadásból, Jozefinát több száz alkalommal a Minden egér szereti a sajtot című produkcióból. Gazdag mozgáskultúrájáról, jó zenei ritmusérzékéről tesz tanúbizonyságot évek óta a Diótörő (Anya), A varázsfuvola (Pamina) és a Háry János (magyar silbak) bábszínpadi adaptációiban. Intenzív színpadi jelenléte minden szerepén átüt. Független produkciók és prózai színházi feladatok is megtalálták olyan rendezők mellett, akik először a Bábszínházban dolgoztak vele. Prózai előadásokban játszott már 300 kilogrammos nőstény elefántot, 3 éves infánsnőt, inkvizítort és a Faust idős Margitját is.

Forrás: Budapest Bábszínház

 

Fiatalokat megszégyenítő munkabírással rendelkezik, lelkesen, energiával és kíváncsian veti bele magát minden újabb feladatba. A Budapest Bábszínház legújabb generációjához tartozó művészek különleges alkotótársra találtak benne: nyitottsággal és minden fenntartás nélkül csatlakozott a tabutémát feldolgozó Semmi című regényből bábelőadást készítő fiatal csapathoz, és lenyűgöző természetességgel illeszkedett az előadásba élő szereplőként és bábosként egyaránt.

Ugyanez a fiatal csapat a következő produkcióját kifejezetten Blasek Gyöngyire építette. A David Walliams regényéből adaptált Gengszter nagyi magát ékszertolvajnak kiadó nagymamájának szerepében bábosként és abszolút főszerepet alakító prózai színészként is a hátán viszi az előadást. Színházi szerepei mellett a legutóbbi időkig folyamatosan tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, kurzusain a jövő bábjátékosai sajátították el a klasszikus árnyjáték technikai alapjait. Rajongása a bábok iránt a családjában is öröklődik: lánya, Bánky Eszter szintén a Budapest Bábszínház társulatának tagja, míg unokája, Bánky Sára végzős az SZFE bábszínész osztályában.


(via Budapest Bábszínház)