A 10 legjobb családi program a hosszú hétvégére

Az ünnepi hétvégén Mesterségek ünnepével, Szamárfül Családi Fesztivállal, a Skanzen Betyáros hétvégéjével, Galiba Gyerekfesztivállal, Rutkai Bori Banda szülinapi koncerttel, Kerti Vasutak Találkozójával és országszerte augusztus 20-i programokkal várnak benneteket.

32. Mesterségek Ünnepe

Budavári Palota - augusztus 17-20., 10.00 - 21.00

Idén augusztus 17. és 20-a között 32. alkalommal változik a Budavári Palota a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselőinek találkozóhelyévé. A családi fesztiválon megismerkedhettek a népi tárgykultúrával, kipróbálhatjátok a népi mesterségeket, megcsodálhatjátok a kézművesek míves munkáit, találkozhattok halbőr varróval, íjkészítővel, kalligráfussal, miniatűr készítővel és sok más, különleges mesterség képviselőjével. Augusztus 20-án Bognár Szilvia és zenekara ad családi koncertet.
Extra tipp: Augusztus 20-án a Magyar Nemzeti Galériában ingyenesen látogatható a Frida Kahlo kiállítás. A várhatóan nagy érdeklődés miatt 1-2 órás sorban állásra lehet számítani.

Szamárfül Családi Fesztivál

Pécs, Zsolnay Negyed - augusztus 17-19., 10.00 - 20.00

Az első ízben 2012 nyarán megszervezett programsorozat középpontjában idén, hetedik alkalommal is a gyerekek, a család, a közös játék, és az élmények állnak. Pécs kulturális városrésze az iskolakezdés előtt óriási játszóházzá változik, ahol a kézműves és zenei foglalkozások mellett zenés és bábszínházi előadásokra is ellátogathattok. Minden program ingyenes!

Betyáros hétvége

Skanzen - augusztus 18-20., 9.00 - 18.00

Betyárvilág ez, és jól tudták ezt az igazi betyárok, akik a hosszú hétvégén benépesítik a Skanzent. Három napig a múzeumban settenkednek, és ha nem figyeltek, még a Skanzen Vonat is veszélybe kerülhet! Lehet nyomozni, betyárruhát ölteni, és persze ügyességben és furfangban is kipróbálhatjátok magatokat. Megmutatják, hogyan lettek a 19. század betyárjai közönséges bűnözőkből a zsarnokság ellen harcoló népi hősök, és milyen gazdag folklóranyag kapcsolódik emlékezetükhöz. Vajon melyik múzeumi épületben tanyáztak a legenda szerint betyárok és merre menekültek?

Galiba Gyermekfesztivál

Debrecen, Nagyerdő - augusztus 15-20., 15.00 - 19.00

2012-ben született az ötlet: a virágkarneváli felvonulás kistestvéreként az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva hadd kóstoljanak bele a karneválozás örömeibe. A Galiba Gyermekfesztivál Fazekas Mihály Ludas Matyijára, pontosabban Matyi libájára, Galibára is emlékeztet minket. S mivel „nincs szebb állat, mint a lúd”, a Galiba ideje alatt igyekeznek a ludak dicséretét is becsempészni a virágok közé.

Augusztus 20. - Az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe

Budapest, több helyszínen - augusztus 18-20., 10.00 - 22.00

Három napon át ünnepi programokkal várnak mindenkit a Várkert Bazárban. A családokat a gasztronómiai programok mellett Kovácsovics Fruzsina, Palya Bea és Alma zenekar koncerttel, valamint az Ország tortájával várják. Idén is lesz vízi és légi parádé, augusztus 20-án pedig szokás szerint tűzijáték zárja az ünnepi programsorozatot. Minden program ingyenes!
Extra tipp: A korábbi évekhez hasonlóan augusztus 20-án ismét ingyenesen lehet megnézni a Szent Koronát az Országházban. Itt is hosszas sorban állásra számítsatok!

Rutkai Bori Banda szülinapi koncert

Kobuci Kert - augusztus 18., 10.30

A zenekar 10 születésnapját ünnepli meg egy hatalmas bulival a Kobuciban. Az Űrdöngölők dalai távoli, űrbéli tájakra kalauzol benneteket. Hatalmas tejúthajókon, színpompás, repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú vendégek. Dj Bácsi pörgeti a bakelitlemezeket, harsog a robotfalvi trappolós, kvartyognak a fánkitáni rugózós guminóták, sutyorognak a Qpi-szigetek varázsénekei, kinyílnak a dzsungelszerenádok pirosló hangszirmai. A legkülönösebb dalok pedig egy Föld nevű, titokzatos bolygóról érkeznek.

XII. Európai Kerti Vasutak Találkozója

Magyar Vasúttörténeti Park - augusztus 18-19., 10.00 - 17.00

Augusztusban tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Idén a szlovén, osztrák és horvát résztvevők dízel-, elektromos-, és gőzmozdonyainak kicsinyített másai vonulnak fel az apró sínpályán. A program különlegessége, hogy a kismozdonyok mögé ti is felülhetnek, és körbeutazhatjátok az alagúttal, tavacskával színesített kerti vasúti pályát. Emellett a Park interaktív szolgáltatásait is kipróbálhatjátok, így utazhattok nagy gőzmozdonyon, lóvasúton, sínautóban, vagy próbára tehetitek az erőtöket a kézihajtányon.

Élet a kánikulában - Szódás túra a Sas-hegyen

Sas-hegyi Látogatóközpont és tanösvény - augusztus 18., 10.00 és 13.00

A dolomitsziklák forró világába kevesen merészkednek. Pedig vannak olyan élőlények, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a Sas-hegy viszontagságos körülményei között. Hogyan lehetséges ez? Közelebbről megismerve őket, érthetővé válik titkos módszerük.

Mesehősök növényei: Harry Potter és a mágikus növények

Szamóca Kiskertész Tanoda - augusztus 18., 10.00 és 11:15

A Roxforton kötelező volt a gyógynövénytan tantárgy. A kastély mögötti üvegházakban, Bimba professzor vezetésével ismerkedtek a varázslótanoncok a visító, fojtogató és egyéb varázserővel bíró növényekkel. A növényeket sárkánytrágyával tápoldatozták és átültetésükhöz védőfelszerelést (fülvédő) használtak. Az Ezer bűvös fű és gomba című tankönyv volt az alap olvasmányuk. Most megvizsgálhatjátok, hogy a fenti tankönyv növényei közül melyekkel találkozhattok a Roxfort falain túl, és hogy milyen más mágikus növények vannak a közelünkben, saját kertünkben, mindennapi teánkban.

Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról

Kiscelli Múzeum - augusztus 20-ig látogatható

A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangolhatjátok a társasjátékok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a malomtól a propaganda játékokon át a Catanig. A kiállítás augusztus 20-án zár, ha még nem néztétek meg, ezen a hétvégén megtehetitek!