A kiselefánt fiú, és most keresnek neki nevet

Még szerdáig lehet szavazni a kiselefánt nevére a Budapesti Állatkert honlapján. A voksolás eredményét már másnap közzéteszik.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a nagyközönség segítségét kéri az április 24-én született, fiúnak bizonyult kiselefánt nevének kiválasztásában. A városligeti intézmény honlapján három előzetesen kiválasztott, „előzsűrizett” névre lehet szavazni május 12. éjfélig, erre a linkre kattintva.

A három, szavazásra bocsátott név a következő:

  • Artur – kelta-angol eredetű név (magyarosan Artúr, angolosan Arthur);
  • Huba – magyar eredetű név (aminek esetleg szláv gyökerei is lehetnek);
  • Samu / Shamu – magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a Közel-Keleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, illetve a türelemre utal.
Forrás: Vörös Eszter / Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya


Az állatok, így az elefántok névadásával kapcsolatban is többféle hagyomány létezik a Budapesti Állatkertben. Ezek egyike, hogy sok állatnál a kicsik nevének kezdőbetűje megegyezik az anyaállatéval. Az előző két kiselefánt esetében is ezt a gyakorlatot követték, de az állatkerti szakemberek most arra jutottak, hogy nem ragaszkodnak az A betűs nevekhez.

A budapesti elefántoknál ugyanis már az anyuka (Angele), az apuka (Assam) és a nagytesó (Arun) neve is ezzel a betűvel kezdődik. Így a most szavazásra bocsátott nevek között is csak egy A betűs akad, s annak a hangzása is jól megkülönböztethető a többitől. Ez igen fontos szempont, hiszen a gondozók az állatokat hívónevükön szólítják, és ha a nevek túlságosan hasonlítanak, az állatok esetleg összekeverhetik.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)