A nyuszi nem játékszer!

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, különösen a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet a Budapesti Állatkert.

Fontos, hogy aki nyulat vagy más társállatot szeretne tartani, előbb gondolja át és alaposan mérlegelje, tud-e hosszabb távon is felelősséggel gondoskodni róla, és

vállalja-e az állattartással járó életmódváltozást.

Forrás: Pixabay

 

Sok családban generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyuszit vásárolnak a gyerekek kedvéért. Ez önmagában nem is lenne baj, ha minden ilyen esetből igazi társállattartó szituáció kerekedne, amelyben a gazdi felelős módon viseli gondját kedvencének. Probléma akkor szokott adódni, amikor a húsvét apropóján, hirtelen támadt lelkesedésből fognak bele a nyúltartásba: ilyenkor ugyanis jellemző, hogy a lelkesedés egy idő után alábbhagy, s hamar kérdésessé válik a nyuszi további sorsa.

A húsvét közeledtével a Fővárosi Állat- és Növénykert arra hívja fel a figyelmet, hogy

a nyuszi nem játékszer.

Persze a nyúltartás sok örömet szerezhet gyereknek és felnőttnek egyaránt, de sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy élő, érző állatról van szó, akinek megvannak a maga igényei. Így a legjobb, ha egyáltalán nem vásárol élő állatot az, aki nem tud róla tartósan, felelősséggel gondoskodni!

Felelős állattartás

Az állattartás felelősség, az állattartó kötelessége, hogy az állatnak a jó gazda gondosságával viselje gondját. Ezért ha valaki társállatot, házi kedvencet szeretne tartani, mindenekelőtt alaposan át kell gondolnia, hogy valóban tud-e felelős módon gondoskodni róla. Mérlegelnie kell a saját indítékait, hogy pontosan miért is szeretne állatot tartani, és hogy ezek az indítékok mennyire tartósak. És meg kell fontolnia azt is, hogy tudja-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást. Például egy nyúl akár egy évtizedig is élhet, és már előre tudni kell, hogy ki gondoskodik majd róla, ha a család nyaralni megy.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

A mérlegelés része kell, hogy legyen az állat életével, igényeivel kapcsolatos alapos előzetes tájékozódás, ismeretszerzés. Hiszen az állat igényeinek megfelelő gondoskodáshoz nemcsak elhatározás vagy állatszeretet kell, hanem megfelelő ismeretek is. Ma már magyar nyelven is rengeteg szakirodalom érhető el akár könyvekben, akár az interneten is a különféle társállatok igényeiről, gondozásukról.

Az állatkert a nyulak védelméért és a felelős állattartásért

A húsvéti nyulak sorsával sokáig alig foglalkozott valaki. Az 1990-es évek elején azonban a Budapesti Állatkert az elsők között hívta fel a figyelmet a húsvéti nyuszik (kiscsibék stb.) vásárlásának állatvédelmi szempontjaira, problémáira. A városligeti intézmény már akkor egyik fontos küldetésének tartotta, hogy a felelős állattartás gondolatát és szemléletét terjessze, annál is inkább, mert ezt akkor jogszabály még nem írta elő (hiszen az állatvédelmi törvényt csak 1998-ban fogadták el).

Az állatkert nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme a múltban is az volt, és jelenleg is az, hogy mindenki figyelmét igyekszik felhívni a felelős állattartásra, és arra, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyuszi vagy bármilyen más állat megvásárlását. Azoknak, akik a mérlegelés alapján belefognak a nyúltartásba, tanácsokkal is szolgálnak a nyúltartáshoz. Ezek most is elérhetők az intézmény honlapján.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

Emellett az állatkert évtizedek óta alternatív lehetőségeket is kínál, hogy azok se maradjanak ki a „nyusziélményből”, akik a felelős mérlegelés alapján arra jutottak, hogy inkább nem vásárolnak élő állatot. Ilyen alternatív lehetőségnek számít például a nyuszisimogató, ami az intézmény egyik hagyományos húsvéti programja (jóllehet 2020-ban és 2021-ben a koronavírus miatt természetesen nem volt mód ennek megszervezésére), de az Állatkerti Alapítványnál lehetőség van jelképes húsvétinyuszi-örökbefogadásra is (aki szeretné, most is örökbe fogadhatja valamelyik üregi nyulat az alapítvány online felületén).

A Budapesti Állatkert a múltban azzal is igyekezett segíteni a húsvéti nyulak védelmét, hogy befogadott olyan nyuszikat, akiket a gazdik már nem akartak tovább tartani. Az 1990-es években, amikor még nem volt elterjedt a felelős állattartás gondolata, ez a lehetőség sokat segített a nyulak védelmében, és megoldást jelentett olyan helyzetekre is, amikor az állattartó ajándékba, meglepetésként kapta a nyulat, így értelemszerűen nem volt lehetősége az előzetes mérlegelésre.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

Ahogy azonban a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémák ismertebbé váltak, egyre inkább olyan emberek vittek be nyulakat az állatkertbe, akik csak néhány napos, néhány hetes nyúltartásra rendezkedtek be, és eleve azzal számoltak, hogy utóbb „lepasszolják” a nyuszit az intézménynek. Mivel ezt a szemléletet a Fővárosi Állat- és Növénykert nem kívánta erősíteni, a nyulak befogadását fokozatosan megszüntették, és 2008 óta egyáltalán nem fogadnak be nyuszikat.

A már említett örökbefogadáson kívül az Állatkerti Alapítvány arra is kínál alternatívát, hogy idén sajnos húsvétkor is el kell hagyni a nagy családi összejöveteleket, baráti locsolkodásokat, mivel a járvány nem engedi a találkozásokat. A Fővárosi Állat- és Növénykert képeslapküldő szolgáltatásának segítségével Kázmér, az üregi nyúl nevében tudathatjuk szeretteinkkel, hogy gondolunk rájuk. További részletekért katt ide!


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu