A Visszafelé-folyó: új könyv kiskamaszoknak a Pagonytól

Megjelent a legújabb Abszolút könyv, ami különleges utazásra hívja a kiskamaszokat és a könyvet esetleg velük olvasó szüleiket. A felszínen kalandos gyerekregényt lapozhatunk, melyben ugyanakkor számos rétegben fejthetők fel a szimbolikus jelentések.

„Az itt elmesélt történet azokban az időkben játszódik, amikor még nem volt ennyire kényelmes a világ. Nem voltak számítógépes játékok, sem légzsákkal felszerelt autók, sem nagy bevásárlóközpontok. Sőt, az emberek még a mobiltelefont sem ismerték! De már akkor is felragyogott a szivárvány eső után, a nagymamák finom sárgabaracklekvárt főztek, benne mandulaszemekkel, voltak bolondos éjszakai fürdőzések, tehát rengeteg olyasmi, amit manapság is nagyon szeretünk.”

A legfrissebb Abszolút könyvben egy varázslatos utazás történetét tárja elénk a szerző, Jean-Claude Mourlevat. Míg mesebeli tájakon utazunk a főhőssel a könyv lapjain, a bensőnkben is hosszú túrára indulunk az ismeretlenbe. A Visszafelé-folyó minden fejezete reflektál valamilyen lelki folyamatra, ami lejátszódhat egy gyermek pszichéjében, kezdve a szeparációs szorongástól a szülő-gyerek kapcsolat konfliktusain át az első szerelemmel járó különleges érzésekig. A Visszafelé-folyó nem csupán izgalmas és misztikus kalandregény, de fontos utazás is a tudattalanba, ahol minden furcsa teremtménynek és mesebeli helyszínnek metaforikus jelentése van.

Tomek, a főhős utazása kezdetén csupán 13 éves. Vándorlása néhány évet ölel fel, ami alatt nem csak fizikailag változik: kalandjai során fejlődik az érzelmi intelligenciája, megtanul tartós és fontos kapcsolatokat kötni és elköteleződni, fontos helyzetekben félretenni a saját egóját és másokat előtérbe helyezni; megismeri a szerelem mindent elsöprő érzését és szembenéz a félelmeivel. A halál gondolata sem borzasztja el úgy, mint azelőtt, hiszen megtanulja, hogy az élet értékességének a végességtudat az egyik kulcsa.

9 és 12 éves kor között ajánlott!


(via Pagony)