Állatot karácsonyra?

A rövid válaszunk, hogy ne! Annyi más opció van, az állat pedig nem játék. Ne tegyük az impulzív döntéseink áldozatává, hiszen egy életre választjuk, az ő egész életére... Ha mégis a vásárlás mellett döntünk, akkor legalább csináljuk úgy, hogy az mindenkinek jó legyen!

Beköszöntött a tél, itt a december, nyakunkon a karácsony, és ilyenkor rendszerint sok gyermek kér háziállatot ajándékként. Ennek következtében számos szülő dönt úgy, hogy eleget tesz a kérésnek. Ám ha a szülő nem szeretne igazán állatot, az ajándékozás könnyen rossz véget érhet, aminek az ártatlan kis jószág issza meg a levét. Bár sok gyermek kezdetben nagyon lelkes az új kedvence iránt, idővel csökkenhet ez a lelkesedés. Ilyenkor a felnőttre hárul a gondozás, sétáltatás, takarítás, stb. Az állat beszerzése előtt mindenképpen gondoljuk át, hogy tudjuk-e - és akarjuk-e - vállalni, hogy esetleg gyermekünk helyett a mi nyakunkba szakad a kis élőlény ellátása. Ha tehernek érezzük, ne az állat ajándékozása mellett döntsünk!

Ahogy mi, emberek, úgy az állatok is megbetegedhetnek. Ilyenkor pedig a felelős állattartás jegyében szükségük van állatorvosi ellátásra. Ezek a költségek esetenként igen magasak lehetnek. Így ha állatot vennénk magunkhoz, célszerű még előtte félretennünk egy bizonyos összeget a kezelésekre, illetve az orvosi ellátásra.

A méret pedig egyáltalán nem számít, még egy olyan pici állatnak is, mint a hörcsög, jó sok mindenre van szüksége, hogy komfortosan érezze magát. Mivel a cikk a Hörcsögmentés segítségével készült, így alább megosztunk néhány fontos tudnivalót a hörcsög helyes tartásáról. Amennyiben kérdésetek lenne, bátran keressétek fel a szervezetet!

- A hörcsög csak egyedül tartva élhet igazán boldog életet. Ha fajtárssal tartjuk együtt, bármikor összeveszhetnek, akár halálos sebet is ejthetnek egymáson. Tartsuk tehát egyedül!

- Bár a hörcsög kis termetű, igencsak mozgékony állat. Így nagy méretű lakhelyre van szüksége. Legalább 100X40 cm alapterületű és 40 cm magas ketrecet vagy terráriumot szerezzünk be számára, hogy biztosan elegendő helye legyen, hiszen élete nagy részét itt fogja tölteni.

- Mozgékonyságából fakad, hogy nagyon aktív, szinte mindig dúl benne az energia. Hogy ezt levezesse, szüksége van egy minimum 28 cm átmérőjű kerékre. Ebben már kényelmesen, egyenes gerinccel tud futni. Ügyeljünk rá, hogy a kerék semmiképp se rácsos legyen, hanem zárt futófelületű. A rácsokba az állat lába beakadhat, így akár el is törhet.

- Zsákmányállat lévén sok házikóra és búvóhelyre van szüksége. Vásároljunk természetes, fa felszereléseket. Lakhelyét dekorálhatjuk akár különböző szárított növényekkel, bambusszal, kókusszal, kövekkel.

- Mivel lételeme az ásás, legalább 10-15 cm vastagon almozzunk forgáccsal vagy kenderalommal. Ha szénával keverjük az almot, jobban megtartja majd az állat által ásott alagutakat. Egy nagyobb edénybe tegyünk csincsillahomokot is. Ebben tudja majd tisztítani a bundáját, miközben ás vagy hempereg benne.

- A hörcsög éjszakai állat. Nappal alszik, ilyenkor pedig nem érdemes felkeltenünk, mert akár haraphat is. Akkor barátkozzunk vele, ha ébren van.

- Tálban vagy golyós itatóban kínáljunk neki minden nap friss ivóvizet. Emellett adjunk neki naponta magkeveréket és zöldséget. Néha pedig kínáljuk meg élő vagy szárított rovarokkal is.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, akkor nemcsak a miénk, de a választott házikedvencünk karácsonya is sokkal boldogabb lesz.

A cikk a Hörcsögmentés segítségével készült. További tanácsokért látogassátok meg a szervezet honlapját!

 

 

A port.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.