Az űrhajózás világnapját ünnepli a Spektrum

60 éve járt először ember az űrben, azaz 1961. április 12-én a Szovjetunióban bocsájtották útjára és Föld körüli pályára a világ első embert szállító űrhajóját, a Vosztok-1-et, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal, aki összesen 108 percet töltött odafenn.

Ezzel egyúttal a nagy kérdés is eldőlt, vajon ki küld először embert az űrbe, a szovjetek vagy az amerikaiak. A válasz persze nem maradt el: alig egy hónappal később John F. Kennedy amerikai elnök kongresszusi beszédében megígérte, hogy az Egyesült Államok az évtized végéig embert küld a Holdra. Így 1961. május 25-én hivatalosan is elkezdődött az Apollo-program.

Ettől függetlenül az űrversenyt kezdetekben a szovjetek vezették, hiszen ők voltak, akik 1958. október 4-én sikeresen feljuttatták a bajkonuri űrrepülőtérről a Szputnyik-1 elnevezésű műholdat, majd három évvel később már embert is küldtek a világűrbe Gagarin személyében. A Spektrum ezért április 12-én a hihetetlen utazásának idején még csak 27 éves, majd alig hét évvel később elhunyt asztronautáról emlékezik meg portréfilmjével.


Emellett két premierrel is készül a csatorna, a Holdra szállás, ami megváltoztatta a világot az Apollo-11 ötvenedik évfordulója apropójából készült, és aprólékos részletességgel mutatja be a holdra szállást megelőző drámai egy órát. De kiderül belőle az is, hogy a speciális űrruha nélkül jó esetben 10 másodperc telne el az űrhajósok eszméletvesztéséig.

A holdexpedíció 8 napja pedig az Apollo-11 három űrhajósához hozza közelebb a nézőket, és különféle részleteket mutat be a pilótafülkében felvett

többórás, titkosítás alól feloldott hanganyagból is.

A hét második felében levetítenek ezenkívül egy, A holdra szállás elfeledett hősei című dokumentumfilmet is.


Egy hét az űrkutatás jegyében a Spektrumon:

  • április 12., 22.00: Gagarin
  • április 13., 22.00: A holdexpedíció 8 napja, 1. rész
  • április 14., 22.00: A holdexpedíció 8 napja, 2. rész
  • április 15., 22.00: Holdra szállás, ami megváltoztatta világot
  • április 16., 22.00: A holdra szállás elfeledett hősei


(via AMC Networks International)