Bábszínházak találkozója

Június 11-16. között kerül megrendezésre a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozója Kecskeméten, a Ciróka Bábszínház szervezésében.

Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1992 tavaszán találkoztak először a hazai hivatásos bábszínházak Kecskeméten. Ekkor még csak 7 társulat mutatkozott be a rendezvényen, 3 nap alatt összesen 9 produkciót láthatott a közönség. Az elmúlt három évtizedben folyamatosan nőtt a műfajjal foglalkozók száma, ami a Bábszínházak Találkozóját is alaposan átformálta.  Az idei, 15. Találkozón már 25 társulat produkciója szerepel a programban. Öt nap alatt 34 színháztermi, és 14 szabadtéri előadás kerül bemutatásra. A rendezvény hatodik napján pedig szakmai fórumokon vehetnek részt az érdeklődők.

 

A kis boszorkány/Kövér Béla Bábszínház

 

A Bábszínházak Találkozójának ötlete 1991-ben indult útjára. „ Bár a fesztivál – szándéka szerint- nem verseny jellegű, a szakmai testületbe meghívott animációs mesterek, szakújságírók, és színházi szakemberek aktív jelenléte értékes lehetőséget nyújt majd fontos beszélgetésekre és a megmérettetésre” állt a Ciróka első felhívásában.

A rendezvény jellege azóta sem változott: a Találkozó továbbra is olyan szakmai rendezvény, amely nem válogatott produkciókat hív meg, minden társulat maga dönt arról, hogy milyen előadással lesz jelen. Programjában kiemelt helyen szerepelnek a napi szakmai megbeszélések, amelyen a bábos szakma elismert alkotóinak közreműködésével vitatják meg - a látott előadások mentén - a bábműfaj aktuális kérdéseit, a továbblépés, fejlődés lehetőségeit.

1997 óta hagyományosan, az egyetemi képzésben résztvevő bábszínész szakos hallgatók bemutatkozására is lehetőséget nyújt a rendezvény. A 15. Találkozón a végzős bábszínész osztály mellett a rendező szakos hallgatók három produkciója is látható lesz. Ezúttal is jelen lesznek a határon túli színházak képviselői- Rozsnyóról, Kolozsvárról, Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Szabadkáról - akik szakmai résztvevőként a kezdetektől figyelemmel kísérik a rendezvényt.

 

A dzsungel könyve/Vaskakas Bábszínház

 

A 15. Találkozó június 11-12-én két napos szabadtéri programsorozattal egészül ki Kecskemét főterén, amelyen népszerű előadások, szórakoztató játékok várják az érdeklődőket. A Hírös Agórában és a Katona József Színházban pedig további négy izgalmas színháztermi produkció közül választhatnak a tanév végén kikapcsolódásra vágyó családok.

A Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozójának megrendezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

További információkért ide klikkeljetek!