Baby boommal ünnepelte a Fővárosi Állat- és Növénykert 154. születésnapját

A vasárnap ünnepelt Budapesti Állatkertben a közelmúltban olyan sok kisállat, kölyök és fióka jött a világra, hogy a kert szinte minden sarkában látni cseperedő jövevényeket.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégibb állatkertje: 1866. augusztus 9-én nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt. Így a patinás intézmény a múlt vasárnap ünnepelte 154. születésnapját. A közelmúltban pedig olyan sok kisállat, kölyök és fióka jött világra a Budapesti Állatkertben, hogy a születésnapon a kert szinte minden sarkában lehetett látni cseperedő jövevényeket.

Gyermekáldás volt például a rózsás flamingóknál, a kétpúpú tevéknél, a muntyákszarvasoknál, a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál és tarvarjaknál, a koronásdarvaknál, a fekete hattyúknál, a rózsás és a borzas gödényeknél, a tapíroknál, a nagy maráknál, a vörösnyakú (Bennett-) kenguruknál, a prérikutyáknál, a sörényes hangyászoknál és a mentett gólyáknál is.

A legnagyobb népszerűségnek mostanában talán az egyhónapos hangyászkölyök örvend. A kisfiúnak bizonyult jövevény nevére kiírt szavazás a múlt hét elején zárult le, és végül a Guba név lett a befutó. Ezzel folytatódik az a hagyomány, hogy a budapesti születésű hangyászok rendszerint valamilyen édességgel összefüggő nevet kapnak (a korábbi két, azóta már felcseperedett hangyászkölyköt például Bejglinek, illetve Flódninak nevezék el). Ugyancsak nagyon népszerű Hada, a tapírkislány, és sokan gyönyörködnek a fürge prérikutyakölykökben és az erszényből már egyre gyakrabban kijáró „zsebibabákban” is.

Még ennél is nagyobb szenzáció, hogy augusztus 5-én hajnalban az Állatkert egyik nőstény orangutánja, a 19 esztendős Lia világra hozta második kölykét. A kicsi születése nemcsak azért öröm, mert az ifjú emberszabásúak nagyon aranyosak, és a közönség szívesen gyönyörködik bennük, hanem azért is, mert a szumátrai orangután kritikusan veszélyeztetett állatfaj, így állatkerti szaporításának komoly természetvédelmi jelentősége is van.

Az anyaállatot és a kölyköt a vasárnapi születésnapon azonban még nem láthatta a nagyközönség (bár a többi orangután általában kint szokott tartózkodni a kifutón, így őket nem kellett nélkülöznie a látogatóknak). Az állatkerti szakemberek úgy látják, e hét elején jön el az ideje annak, hogy a kölyök bemutatkozzon a nyilvánosságnak; bár arra lehet számítani, hogy még ekkor is kell majd némi szerencse ahhoz, hogy az anyukájába csimpaszkodó apróságot látni lehessen, hiszen az anyák ilyenkor gyakran vesznek fel olyan testhelyzetet, amelyben a kölyök nagyrészt takarásban van.


A nyitókép illusztráció (a kiselefánt még 2017 végén született)! Forrás: Omar Marques / Anadolu Agency / Getty Images.