Bébibumm a Debreceni Állatkert amazóniai tejbékáinál

Az újévkor bemutatott szaporulat után a Debreceni Állatkert most ismét örömhírről számolhat be az amazóniai tejbékák háza tájáról, ugyanis nemrég összesen mintegy 200 petéből kelt ki náluk utód.

Ez a szép szám kifejezetten jellemző a fajra, mivel a nőstények egy-egy alkalommal akár 2000 petét is lerakhatnak. Az alig körömnyi méretű apróságok 1–1,5 hónap alatt alakultak át, és jelenleg a Pálmaház kulisszái mögött cseperednek tovább.

Termetüknél fogva egyelőre kizárólag muslicát fogyasztanak, amint azonban elérik a kívánt méretet, egy részük más állatkertekbe kerül, a többiek pedig csatlakoznak szüleikhez a terráriumukban, ahol az újranyitást követően a látogatók is megtekinthetik majd őket.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Az amazóniai tejbéka (Trachycephalus resinifictrix) az Amazonas-medence esőerdőiben őshonos, viszonylag nagy termetű (6–10 cm hosszú) levelibékafaj. Nevét a mérgező, tejszerű váladékról kapta, amit stressz hatására bocsát ki a bőrén keresztül. Étrendjének nagy részét rovarok, pókok és más kisebb ízeltlábúak teszik ki, melyekre éjszaka vadászik.

Bőrének alapszíne halvány kékesszürke, amit fekete vagy barna sávok tarkítanak, pupillája körül pedig jellegzetes, célkeresztre hasonlító minta figyelhető meg – e tetszetős külseje és könnyű tartása miatt a hobbiállattartók körében is kedvelt. Az erdőirtások okozta élőhelycsökkenés miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)