Bemutatkoztak a leopárdkölykök

A kis perzsa leopárdok szeptember 10-én születtek, vagyis most voltak éppen tíz hetesek. Eddig azonban nem láthatta őket a nagyközönség (sőt az állatkert munkatársainak többsége sem), hiszen az első hetekben nyugalomra volt szükségük.

Az első vizsgálatokra és oltásra nyolchetes korukban került sor, most pedig az állatok megkapták a második kombinált vakcinát, illetve az ilyenkor szokásos féreghajtó pasztát is, emellett pedig mindketten azonosító chipet is kaptak, éppen úgy, ahogyan ez ma már a kutyáknál is szokás. Természetesen a nemüket is megállapították, és meg is mérték a súlyukat: a nagyobbik, 6,2 kg-os cicus nősténynek, a kisebbik, 5,2 kg-os hímnek bizonyult. A kölyköket természetesen csak néhány percre választották külön az anyaállattól, Banutól.


Fotó: Bagosi Zoltán

Mivel kiderült, hogy az egyik kölyök lány, a másik pedig fiú, eljött az ideje a nevek kiválasztásának is. Mindkét kölyök esetében három-három névre lehet szavazni az állatkert honlapján, amelyek – mivel perzsa leopárdokról van szó – perzsa, arab, illetve szanszkrit eredetű, a perzsa leopárdok elterjedési területén használatos női, illetve férfi nevek.

A voksokat jövő csütörtökig, november 25-én éjfélig várják. Az eredményt, vagyis, hogy végül mi lett a leopárdkölykök neve, a rá következő napon hirdetik majd ki.

A leopárdok, vagy más néven párducok (Panthera pardus) Afrikában és Ázsiában is őshonosak, és egykor hatalmas elterjedési területükön belül több különböző helyi típus, alfaj alakult ki a helyi természeti adottságokhoz való alkalmazkodás jegyében. Ezen alfajok közül a budapesti állatkertben a nyugat-ázsiai, a Kaukázustól Pakisztánig terjedő térségben őshonos perzsa leopárdok (Panthera pardus tulliana) képviseltetik magukat. Leopárdok tartásával, bemutatásával, szaporításával egyébként több mint egy évszázada foglalkozik az intézmény, kifejezetten a perzsa leopárdokat 2003 óta tartják. Első tenyészpárjuk, a csehországi születésű Čezi és a francia születésű Nadir nászából négy alomban összesen hét kölyök született. A jelenlegi fiatal tenyészpárnak most születtek először kölykei: Banu, a négyéves nőstény tavaly decemberben, Akhum, az ötéves hím pedig 2018-ban került Budapestre.

Fotó: Bagosi Zoltán

A perzsa leopárdok veszélyeztetett nagymacskák. Ezért a kölykök születése nemcsak azért öröm, mert nagyon aranyosak, és a látogatóknak is bizonyára sok örömük telik majd bennük, hanem azért is, mert világra jövetelük egy újabb lépés, újabb mérföldkő abban a munkában, amelyet nemzetközi együttműködésben megőrzésük, megóvásuk érdekében folytat az állatkert.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

 

A Port.hu zenés műsora, a SZESSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.