Családi programok advent második hétvégéjére

Adventi koncertekkel, az igazi finn Mikulással és rénszarvasaival, Családi Apanappal, Adventi Mesehotelel és az Állatkert Mikulás hétvégéjével várnak benneteket.

December 6., péntek

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

December 6-tól a mozikban

Mikor a Mikulás hűséges szánhúzója, Villám bejelenti visszavonulását, új tagra van szüksége a csapatnak, ráadásul gyorsan! Pamacs, az apró kis lovacska eltökélt, Ő is szánhúzó rénszarvas szeretne lenni. Mindenben támogatja Őt legjobb barátja, Mogyi, akinek segítségével Pamacs megmérettetheti magát a profi rénszarvasok között. Ám a kis patás hamar rájön, hogy a tét sokkal nagyobb, mint gondolta.
6 éven aluliak számára nem ajánlott!

Sarkvidéki akció

December 6-tól a mozikban

Az ifjú sarki róka, Fürge amilyen apró olyan hatalmas álmot dédelget kiskora óta: a Villám Futárszolgálat híres szánhúzó kutyáival együtt akarja kézbesíteni a különleges postai küldeményeket az Északi-sark lakóinak. Egyelőre még csak a postázóban pakolgatja a csomagokat, de ami késik, az nem múlik. A tettre kész Fürge, hogy bebizonyítsa rátermettségét a futárságra, főnöke tudta nélkül titokban kézbesít egy csomagot.
6 éven aluliak számára nem ajánlott!

Joulupukki, a finn Mikulás Budapesten

Vörösmarty tér - december 6., 16.00 - 17.00

A misztikus és varázslatos Lappföld a Mikulás hazája. Itt éldegél a műhelyfalvában, valamint titkos lakóhelyén, a Korvatunturi-hegyen. Ahogy minden évben, most is ellátogat hozzánk. Ha szeretnétek találkozni az igazi finn Mikulással, akkor a Vörösmarty téren keressétek!
Érdemes a korábban érkezni a helyszínre, mert a finn Mikulás limitált itt tartózkodása miatt, nem tudják biztosítani mindenkinek a fotózás lehetőségét.

Gozsdu Mikulás és rénszarvassimogató

Gozsdu Udvar - december 6., 16.00 - 18.00

December 6-án ismét karácsonyi meglepetésekkel teli délután vár benneteket a Gozsdu Udvarban. A Mikulás idén is elhozza kedvenc rénszarvasát, Rudolfot, aki kellően bátor, akár meg is simogathatja.

Bolygó Hollandi - könyvbemutató

Pinceszínház - december 6., 18.00

A rendhagyó könyvbemutató esten az alkotó Viola Szandra megidézi Bolygó Hollandi népszerű, kalandos, szerelmes tengerész legendáját. Tallián Mariann felolvasással színesíti a beszélgetést, Cserkuti Dávid bevezeti az illusztrálás rejtelmeibe az érdeklődőket, Péter János (a Firkin együttes alapító tagja) mindehhez egyéni stílusban teremt északi hangulatot. A bemutatót követően Cserkuti Dávid műhelymunka keretében foglalkozik az érdeklődőkkel.

December 7., szombat

Karácsonyi barkácsműhely - Családi alkotóműhely a Ráth-villában

Ráth György-villa - december 7., 10.00 - 16.00

A karácsonyi kézműves foglalkozáson mindenki elkészítheti saját ünnepi dekorációját az asztalra és az ajtóra, de a karácsonyfára is készíthettek egyedi, különleges díszeket. Mindezeken felül nem marad el a közkedvelt arcfestés sem!

Ajándékozási láz - Pop-up adventi program

Magyar Nemzeti Galéria - december 7., 10.15

A 60 perces interaktív vezetés után a kiállítótérben alkotással hangolódhattok a közelgő ünnepekre. Ha pop-up advent, akkor pop-up képeslap! A kézműves foglalkozáson kihajtható, 3D-s képeslapokat készíthettek, melyek látványos hordozói lehetnek karácsonyi jókívánságoknak, ünnepi üzeneteknek.

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás

Tárogató Úti Színpad - december 7., 11.00

A Nótás Mikulás című műsorban a tél és a téli ünnepek énekei szerepelnek, elsősorban persze Mikulás és Télapó dalai. Mikulással a névnapján, december 6-án találkozhatunk, de énekelünk a Karácsonyról, az Újesztendőről és a farsangról is, hiszen Télapó szolgálata csak ekkor, a tavasz kezdetén ér véget.

Családi Apanap

Egyszülős Központ - december 7., 13.00 - 17.00

Magyarországon az egyedül nevelő szülők 14%-a férfi, akik problémáiról, érzéseiről ritkán beszélünk. Az Egyszülős Központ december 7-én családi rendezvénye az apák szemszögéből vizsgálja a világot és mutatja be az apaság örömeit és kihívásait. A családi napon az Apa Akadémia elnöke beszél az apa-gyermek kapcsolat pszichológiájáról, az Apa Magazin főszerkesztője pedig a mindennapi életet megkönnyítő praktikus kérdésekről, amik átszövik a modern apák hétköznapjait. Lesznek meglepetés vendégek, ismert sztár apukák, akik saját nehézségeikről beszélnek és probléma megoldási technikájukról adnak tanácsot.

December 8., vasárnap

Danny mesél: Gingerbread man

PannKa Közösségi Tér - december 8., 10.00

Ebben az előadásban Mézeskalács Úr történetét hallgathatjátok meg a népszerű mesemondótól. A finomságokkal díszített mézeskalács figurát az aprócska öreg néni, az aprócska öreg bácsi, a tehén, a szamár és a tyúk is meg szeretné kóstolni, ezért ő csak szalad és szalad, míg végül elér a folyó partjára, és találkozik az ott szundikáló rókával... A mese vége egyelőre maradjon titok, de az biztos, hogy az angol nyelvű dalokat addigra kicsik és nagyok egyaránt könnyű szerrel fújják majd.

A karácsonyi asztal meséje

B32 Galéria és Kultúrtér - december 8., 10.30

Az előadás története a szentestéhez kötődik. A család készülődik az ünnepre, megterítik az asztalt. A gazdasszony az asztalra teszi a terítőt, a gyertyatartót a kenyeres kosarat. Majd az asztalon lévő tárgyak megelevenednek, és sorra mesélni kezdenek. Elmeséli történetét a kenyér, a bor, a boros kancsó, a gyertyatartó, a gyertya és a kenyérkosár is. Így derül ki, hogy miként lesz a búzából kenyér, a szőlőből bor, a szalmából kenyérkosár...

Advent a Várkert Bazárban - Zöld karácsony

Várkert Bazár - december 8., 10.30 - 21.30

Az ünnepi díszkivilágítások, a sütés-főzés miatti többletenergia-felhasználás, de akár az ajándékok csomagolásához felhasznált papír is mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ökológiai lábnyomunk a többszörösére nőjön a karácsonyi ünnepek alatt. Advent második vasárnapjának programját a CELLUX CSOPORT segítségével úgy alakították ki, hogy a témához kapcsolódó előadásokon és beszélgetéseken túl a kézműves programok is mind-mind erről a fontos témáról szóljanak.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Életmesék - Lemezbemutató karácsonyi koncert

MOM Kulturális Központ - december 8., 11.00

A lemezbemutató karácsonyi koncerten a zenekar több új dalukat is bemutatja, például új születésnap-köszöntőjüket. Felcsendül a Tintanyúl-induló és az Igazi karácsony című album kedvenc slágerei. A dalokból kiderül a mézeskalács receptje és a zenekar megszámolja, hányat kell még aludni karácsonyig.

Rutkai Bori Banda: Helló Télapó!

Marczibányi Téri Művelődési Központ - december 8., 11.00

Hópapával és családjával szánkón repülhettek a havas tájak felé, hópelyhekkel keringőzhettek a csillagtitkos éjszakákon, csizma csacsacsát járhattok és megleshetitek, hogyan barátkozik Gizipók és Gézapók a csokimikulással, amíg a távoli hegyek felől egyszercsak megérkezik közétek a Télapó is! Bori horgolt bábjai is táncra perdülnek a zenekar hóváró dalaira.

Süt a mama, süt - A Veronaki zenekar adventi koncertje

Várkert Bazár - december 8., 11.00

„A Veronaki zenéje nekem a családról szól, és azt szimbolizálja, hogy ha elültetünk egy magot és azt gondozzuk, erdő lesz belőle. Erdő, amely táplálékot, levegőt, hajlékot ad a benne élőknek. Szeretem ezt az erdőt, és szeretném, hogy egyre többen gondozzuk, egyre nagyobb legyen” - vallja Tarján Veronika énekes-meseíró.
Advent a Várkert Bazárban

Egy jeles nap

Müpa - december 8., 11.00 és 15.00

A Betlehemben menedéket kereső Mária és József, a kisdedet köszöntő háromkirályok históriája az egri Harlekin Bábszínház előadásában egyszerre ősi és nagyon is mai látványosság, valóságos összművészeti produkció. A zenés maszkajátékban a Megváltó eljövetelét hírül adó angyalok a szeretet üzenetét hozzák az emberek közé. Csak rajtunk múlik, megértjük-e fenséges szavaik mélyebb értelmét.

JaMese - Adventi kalendárium

MOM Kulturális Központ - december 8., 18.00

A JaMese idén karácsonyra Szabó T. Anna Adventi kalendáriumát zenésíti meg. A lemezen többek között Palya Bea, Ferenczi György és a Dalinda is közreműködik. A dalok a család minden tagjához szólnak: örökérvényű karácsonyi dalok, amelyek közös éneklésre késztetnek. „Az ünnepi időszak legnagyobb adománya a készülődés. Akkor igazi az ünnep, ha belül is formálódunk: a zene mentális feltöltődést nyújt. A koncerten elhangzó dalok segítenek ebben.”

Egész hétvégén

Adventi Mesehotel

Danubius Hotel Gellért - december 7-8., 10.00 -17.00

Advent második hétvégéjén ismét kitárja ajtaját az ország legnagyobb gyerekszobája, benne megannyi programmal, a kütyümentes sárkánykuckótól, a LEGO® játszóházon és a vasútmodell kiállításon át, az erre az alkalomra írt egyedi, zenés mesejátékig. Az Adventi Mesehotelbe a Mikulás is beköltözik, és talán az erre az alkalomra írt Kalamajka a Kastélyban című zenés mesejátékban is feltűnik.

Mikulás hétvége az Állatkertben

Fővárosi Állat- és Növénykert - december 6-8., 9.00 - 16.00

A Mikulás hétvége alkalmával, a Mikulás látogatása mellett, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos a már használaton kívüli mobiltelefonok újrahasznosítása, hiszen ez érinti a gorillák hazájában zajló bányászati tevékenységet, és annak a természetes élőhelyekre gyakorolt hatását is. Ezért 2019. december 6. és 8. között, minden használt mobiltelefon leadásáért cserébe, fejenként 1 db kedvezményes, 200 Ft-os állatkerti belépőt kaphattok.

Mikulásvonat a gyermekvasúton

Hűvösvölgyi végállomás - december 6-8., 8.20 - 17.20

A Mikulás és segítői, a krampuszok december 6-7-8-án ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak veletek. Közös énekléssel, játékokkal várnak benneteket, és személyesen is találkozhattok a Mikulással, aki kis csomaggal ajándékoz meg minden gyereket. A vonatok hagyományosan a Hűvösvölgy állomásról indulnak, ahova az érkezőket a krampuszok gyermekprogramokkal, közös tánccal, játékokkal és finomságokkal várják.

Mikulás Expressz

Magyar Vasúttörténeti Park - december 6-8., 9.55 - 13.03 és 14.25 - 17.26

December elején újra Mikulás Expressz a Nickelodeonnal közösen! A karácsonyi díszekbe öltözött gőzös idén december 6-án, 7-én és 8-án újra végig pöfög a Nyugati pályaudvar és a Vasúttörténeti Park között. A szervezők valódi mesevilágot varázsolnak nektek, mindezt az utazás élményével, egy remek koncert hangulatával és persze magával a Mikulással és manóival fűszerezve.