Családi programok az ünnepi hétvégére

Idén három napos hétvégével ünnepelhetjük március 15-ét. Ehhez ajánlunk most nektek néhány családi programot.

Nemzeti ünnep a PIM-ben

Petőfi Irodalmi Múzeum - március 15., 10.00 - 16.00

A nap során felfedezhetitek a Petőfi-tárlatot, megismerkedtek a szerethetően szétszórtan szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt derül, miért található 16 ördögszarvacska a róla szóló kiállításban. Ráadásul újraindul a sajtógép is, most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták.

Nyomtass Petőfi nyomdagépén!

Kiscelli Múzeum - március 15., 10.00 - 18.00

A Kiscelli Múzeumban őrizik azt a Columbia nyomdagépet a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták. Március 15. alkalmából a látogatók maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét az eredeti nyomdagépen. Szakavatott nyomdász segítségével megismerhetitek a gép működését és átélhetitek a manuális nyomtatás élményét.

"Emlékezzetek róla, ha újra csatára keltek!"

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára - március 15., 10.00 - 18.00

Történelmi kalandjátékra hív benneteket a Levéltár! Legyetek részesei a 170 éve történt eseményeknek és éljétek át katonaként 1849 tavaszának legnagyobb csatáit! Ismerjétek meg a honvédek életét, próbáljátok ki, milyen egy igazi harcos helyében lenni! A Levéltár titokzatos épületében különböző állomásokon mutathatjátok meg rátermettségeteket és kreativitásotokat. A feladatok teljesítése után a legügyesebb katonákat megjutalmazzák!

Ünnepeljük együtt március 15-ét!

Várkert Bazár - március 15., 10.30 - 20.15

Egész napos, ingyenes programokkal várnak benneteket a Várkert Bazárban! Készíthettek ünnepi kokárdát többféle technikával, huszárt, lovacskát. A család minden tagja kipróbálhatja az óriás mintaKINCStár készlet darabjait, a nemzeti ünnephez kapcsolódó különféle óriás játékokat, kirakókat.

Egy nap Petőfivel - avagy hogyan csináljunk forradalmat?

Dohány utca - március 15., 17.30

Miért nem az eredetileg kitűzött időpontban tartották Petőfiék a forradalmat? Ki találta ki, hogy kokárdát hordjunk aznap? Ki volt az, akit a betegség sem tarthatott vissza a forradalomtól? A tüntetőket miért nem lőtték agyon már rögtön az utcán? Miért segített valójában Landerer a márciusi ifjaknak? Mi zavarta meg a gyűlést a Nemzeti Múzeum előtt? A sétán ezekre a kérdésekre kaphattok választ. Előzetes regisztráció szükséges!
Gyülekezés és indulás: 1075 Dohány utca 1/a (a Belvárosi Színház előtt)

Felfedező hétvége

Miniversum - március 15-17., 9.00 - 19.00

Tudtátok, hogy a Miniversumban szobra van Rubik Ernő bűvös kockájának, kipróbálhattok egy kisvasutat, ami Jedlik Ányos dinamóelve alapján működik, vagy megleshetitek a golyóstollakkal megrakott kamiont, ami Bíró László nagyszerű találmányát szállítja? Fedezzétek fel mind a 10 világhírű magyar találmányt ezen a családi hétvégén. A játszóházban kézműves foglalkozásokkal, és kreatív játékokkal várják a modellezés világának ifjú generációját.

Ingyenesen látogatható a Szent Korona

Országház - március 16., 10.00 - 17.00

A korábbi évekhez hasonlóan nemzeti ünnep alkalmából nyílt nap lesz a Parlamentben. 10 és 17 óra között ingyenesen tekinthetitek meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, és a Szent Koronát. A nagy érdeklődésre való tekintettel hosszas sorban állásra számítsatok!

Kolompos: Jönnek a huszárok

Benczúr Ház - március 17., 10.30

Az 1848-49-es szabadságharc korának hangulatos bemutatása lepedőre festett falusi táj díszlettel, huszároknak öltözött gyermekszereplőkkel, kisdobossal, zászlóvivővel, katonákat búcsúztató, fejkendőt viselő, keszkenővel integető lányokkal, verbunkos tánccal, muzsikaszóval... Zenés, történelmi mesejáték a Kolompos Együttessel.

Honvédek az 1848/49-es szabadságharcban - Játszd le velünk a csatákat!

Magyar Nemzeti Múzeum - március 17., 11.00 és 12.30, 13.30, 14.30​

Interaktív társasjáték keretében elevenítik fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc nagy csatáit, kézzel festett ólomkatonákból épített hadseregekkel, élethű terepasztalon. A program során a szabadságharc fegyvereinek és egyenruháinak korhű másolatai kézbe vehetők és akár fel is próbálhatóak. 11 órától megtudhatod, hogyan „festett” egy honvéd a szabadságharcban és te is megfestheted a saját ólomkatonádat. 
A játék után irány Az ismeretlen Görgei című kiállítás, és ismerkedjetek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik zsenijével.
A program regisztráció köteles.

Huszáros hétvége a Skanzenben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - március 15-17., 9.00 - 17.00

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idei hosszú hétvégéjén átélhetitek, milyen volt huszárnak lenni a forradalom idején. Bepillantást nyerhettek a huszárok életébe, és ha a zenés-táncos verbuválást követően beléptettek a hadseregbe, a Skanzen Huszárképzőjében kiképeznek katonának. Újrajátszhatjátok a ‘48-’49-es csatákat ólomkatonákkal, és belekóstolhattok a huszárok kedvenc ételeibe is.