Családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén a Pagony 18. szülinapi bulijával, Bíró Eszter Időradír koncertjével, Detektív szombattal, mexikói családi matinéval és a Paár Julcsi lemezbemutató koncertjével várnak benneteket.

Október 18., péntek

Demóna: A sötétség úrnője

Október 17-től a mozikban

Gondtalanul teltek az évek Demóna és Auróra számára. A szívfájdalom, bosszú és végül szeretet nyomán kialakult kapcsolatuk elmélyült. Ám az emberek és tündérek közötti gyűlölködés változatlanul fennáll. Egy nem várt találkozás azonban új, nagy hatalmú szövetségessel ismerteti meg Demónát, aki eltávolodik Aurórától, s így a keresztanya és keresztlánya a Nagy Háború ellentétes oldalán találják magukat, ami próbára teszi családi összetartozásukba vetett hitüket.
12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Rutkai Bori kiállítása és 2020-as mesenaptár-bemutató

Gross Arnold Galéria - október 18., 17.00

Rutkai Bori 2020-as mese-naptárának képei, és korábbi kalender-festményeinek kiállítása. A kiállítmegnyitón Bori mesél a képek keletkezéséről, majd a festményekhez kapcsolódó dalokból zenész kollegáival adnak elő egy mini koncertet. A tárlat november 9-én egy vetítős-zenés finisszázzsal zárul.

Október 19., szombat

Día de los Muertos - mexikói családi matiné - Ingyenes

Deák 17 Galéria - október 19., 9.30 - 12.30

Día de los Muertos - Tudod mit jelent ez? A mexikóiak halottak napja egy egészen különleges, színpompás, virágokban, gyümölcsökben, jellegzetes figurákban gazdag ünnep. Hogyan tisztelik és szeretik, „ünnepelik” a mexikóiak a halottjaikat? Ezt és sok más érdekességet megtudhatsz Mexikó országáról ezen a foglalkozáson.

Legkisebbek mozija: Egy kupac kufli

Puskin mozi - október 19., 10.00

A kuflik hosszú évek hazátlan vándorlása után, egy viharos éjszakán bukkannak rá az Elhagyatott Rétre, ahol végre otthonra lelnek. A réten találnak egy dombot, amelybe lakóüregeket ásnak maguknak, s kezdetét veszi nem mindennapi életük az új környezetben. Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs mesesorozat az 5-9 éves közönséget célozza meg, de kisebbeknek és nagyobbaknak is egyaránt garantált szórakozást ígér.
Puskin Kuckó

Könyvbemutató családi délelőtt zenével és játékkal - Ingyenes

HUB55 - október 19., 10.00 - 12.00

Ingyenes családi délelőtt a Ringatóval, ahova várnak minden kisgyermekes családot koncerttel, táncházzal, kreatív foglalkozással és sok-sok játékkal egybekötött könyvbemutatóra! Igazi családi esemény lesz, ahol a Ringató alapítójával és a Ringató-könyvek alkotóival is találkozhattok. A helyszínen kedvezményesen vásárolhatók meg a Ringató-könyvek és a 2020-as Ringató naptár.

Szép helyek - Családi nap

Szépművészeti Múzeum - október 19., 10.00 - 13.00

Évente kétszer, ősszel és tavasszal szépműhelyt tartanak a múzeumban. Játékos foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, kreatív asztallal és kincskereső játékkal kedveskednek mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak.
Ki ne szeretné látni az ókori Egyiptom egzotikus kincseit, vagy Itália, Németalföld, Spanyolország szépségeit? Időbeli és térbeli utazásra, egy kis kulturális kalandozásra várnak benneteket!

Detektív szombat egy rejtélyes századfordulós villában - Családi alkotóműhely a Ráth-villában

Ráth György-villa - október 19., 10.00 - 16.00

Egy alaprajz és egy nyomozati jegyzőkönyv segítségével kell megoldanotok a több száz éves rejtélyt, amely egy híres 19. századi műgyűjtő otthonában játszódik. A Ráth-villa egész személyzete a méltóságos úr eltűnt csecsebecséjét keresi. De nincs könnyű dolguk, mert nem csak azt nem tudják, hol van, de azt sem, hogy mi az. A villa egykori lakói tőletek várják a segítséget, cserébe megmutatják a szecesszió színes, különleges, értékes kincseit.

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar: Kétszervolt, holnemvolt

Gózon Gyula Kamaraszínház - október 19., 11.00

A zenekar egy nagyon vidám világba invitál meg benneteket: lehet vele dudorászni, ringatózni, gurgulázni, mormologni, kacarászni, topogni és forogni is. Ráadásul a gyermekeket és felnőtteket egyaránt elvarázsoló humorral, kedvességgel és ötletességgel megírt dalokból az élet olyan fontos kérdéseire kaphattok választ, hogy hogyan bánjunk a kistesóval, mit tehet az ember, ha a gyerek nem akar elaludni, vagy éppen, hogy miért is nincsen cipzár a banánon. Ezek a vidám nóták ugyanis a gyerekkorba hívnak meg újra, közkedvelt kortárs költők megzenésített világán keresztül.

Spicc és Pipa, Rojt és Bojt - Két Cica Könyvek

Magyar Mesemúzeum - október 19., 11.00

Mi lehet a közös a kandallónál szendergő, tejben-vajban fürdő Spiccben és Pipában, valamint az égi tejúton csúszdázó, holdkiflit majszoló, hideggel vagy meleggel takarózó Rojtban és Bojtban? Tényleg fényév, távolság választja el őket, vagy van valami közös bennük? A könyvbemutató vendége a sorozatot író Nattán-Angeli Nóra és az illusztrátor, Pájer Lilla.

Színműveletek: Helka

Ódry Színpad - október 19., 11.00

Tündérek, varázslók, manók és boszorkányok - ráadásul a Balatonnál! Melyik kisiskolás fantáziáját ne mozgatnák meg ezek a csodalények? Ám, amikor arról van szó, hogy egy könyvvel a kezükben leüljenek a kanapéra, mintha fintorognának kicsit a sok oldal láttán. De mi történik, ha a közös játék segít kinyitni a képzelet világának kapuját? Nyulász Péter Helka című nagysikerű regényéhez készítettek ráhangoló foglalkozást. Az együtt eltöltött idő alatt a gyerekek játszva tanulnak a Balatonról és a tó keletkezésének legendáiról, kis csapatokban megszerzik a szükséges varázsképességeket, és megküzdenek a gonosz boszorkánnyal. Azt is megsúghatjuk: Helka és Csiperke megjutalmazzák szorgos segítőiket...

Bíró Eszter: Időradír

Müpa - október 19., 11.00

Bíró Eszter interaktív családi koncertjének a témája egy mesére íródik, amiben a pontos időt mutató óra darabokra hullik, ezért az időjárás, az évszakok, és a hét napjai összekuszálódnak. A koncert folyamán meg kell találni a szerkezet darabjait, hogy helyreálljon az idő. Ehhez a gyerekek segítségére van szükség, hogy Eszterrel együtt kiderítsék, mikor van a tegnap, mikor a holnap, melyik hónapban jön a Mikulás, mit jeleznek az óra mutatói, mikor van farsang, mely évszakban fürdünk a Balatonban, melyik nap az első a héten.

Mesés mókázás Geronimo és Tea Stiltonnal

Libri, Allee bevásárló központ - október 19., 11.00

Mesés mókázás Geronimo és Tea Stiltonnal, kedvenc egérpárosunkkal a Libri Allee Könyvesboltban. A közönségtalálkozón a könyvek dedikálása mellett szeretett egereink játékos programmal fogadják a gyermekeket. Az interaktív program emlékét közös fotózkodás során örökíthetitek meg.

Pagony 18. szülinapi buli - Ingyenes

Bartók Pagony - október 19., 11.00 - 19.00

Találkozzatok a kedvenc szerzőitekkel, illusztrátoraitokkal! A Pagony szerzői most a kicsiket és a kamaszokat is igazán izgalmas programokkal várják a kiadó 18. születésnapjának alkalmából. Ismerkedjetek, szerezzetek új barátokat, hallgassatok mesét, alkossatok, beszélgessetek, dedikáltassatok, színjátszózzatok, egyszóval mulassatok együtt a szülinapon!

A sárkányok velünk élnek! - Kincskereső családi délután

Magyar Nemzeti Múzeum - október 19., 14.00 - 17.30

Kincskeresésre hívják a családokat egy közös csapatjáték keretében, amely során Magyarország történelmét izgalmas és egyedi tárgyakon keresztül fedezhetitek fel. Vértezd fel magad ősi sárkányok erejével, öltsd magadra az ősök fegyvereit, ruháit és találj rá a kincsre!

Paár Julcsi - Hangoló: Kerekerdő lemezbemutató koncert

Fonó Budai Zeneház - október 19., 17.00

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi. Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc tovább viszi útján. Paár Julcsi Hangoló: Kerekerdő című lemezének bemutató koncertjén megelevenedik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik.

Október 20., vasárnap

"Növünk együtt" Integrált családi nap - Időgép a bőröndben avagy legyél Te is restaurátor! - Ingyenes

Petőfi Irodalmi Múzeum - október 20., 10.00 - 12.00

Gyere el és fedezd fel, milyen módon bírhatod rá a bőröndben lapuló tárgyakat, hogy elfecsegjék Neked összes titkukat! Az integrált családi napokra várnak minden gyermeket, aki önfeledt játékkal szeretné csillapítani kíváncsiságát és felfedezni a világ sokszínűségét.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Bumm Bumm Bumm - triókoncert

Puskin mozi - október 20., 10.00

Az év hazai gyermekalbuma’ kategóriában, kétszeres Fonogram- díjas ‘Farkasházi Réka és a Tintanyúl’ zenekar hazai kortárs költők megzenésített versei mellett saját szövegeit és dalait is előadja, melyek a családról, a barátságról, szerelemről, emberségről, összetartozásról szólnak. A zenekar, a hangzásvilág kialakításakor különösen figyelt arra, hogy az egész családnak igazi, közös zenei élményt nyújtson.
Puskin Kuckó

80 nap alatt a Föld körül

Budapest Bábszínház - október 20., 10.30

"Ha tehetném, körbeutaznám az egész világot. Végiglátogatnám a különböző országokat az Egyenlítőn innen és túl, megismerném a sokszínű kultúrák varázslatos lakóit, a változatos épületeket, a színes tájakat és az illatokat, ízeket, mosolyokat. Útitársnak csakis Phileas Foggot választanám, akitől sokat tanulnék a világ kultúrái iránti odaadó tiszteletről, a felelősségvállalásról és a becsületszó erejéről."

Liszt-kukacok Akadémiája - Tánc és zene: A szalontól a koncertteremig

Zeneakadémia - október 20., 11.00

Mi mindenre jó a zene? A helyes kérdés inkább az, mire nem... Éneklünk, ha jó kedvünk van, szerenádozunk, ha szerelmesek vagyunk, megható zenéket hallgatunk, ha bánat ért minket, vagy beülünk egy koncertre, ha fel szeretnénk töltődni. És persze ott van a tánc! Zene nélkül nincs tánc, tánc nélkül pedig szegényebb lenne a zenetörténet. A Zeneakadémia ifjúsági sorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája 2019 őszén zene és tánc kapcsolatát vizsgálja.

Múzeumpedagógiai foglalkozás - I. világháború - Készülj velünk az érettségire! - Ingyenes

Várkert Bazár - október 20., 11.00

Készülj fel a történelemérettségi első világháborús témaköreire a Várkert Bazár Új világ született c. kiállításának segítségével! Az interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás során betekintést nyerhetsz a katonák és a hátország mindennapi életébe, emellett megismerheted a nagy háború főbb katonai eseményeit, és minden fontosat megtanulhatsz a háború urairól, vagyis azokról a császárokról, királyokról, cárokról és politikusokról, akik a hadviselő országok élén álltak.

Ledpuppets: Ukiyo - A lebegő világ képei

Három Holló Kávéház - október 20., 14.30 és 16.00

A Ledpuppets társulás egy kísérleti vizuális színház, amely a bábjáték műfajából kiindulva keres tágabb lehetőségeket és új nézőpontokat. A 2014 óta fénybábokkal kísérletező csapat – mintegy saját gyökereit keresve – a „lampionok őshazájába”, Japánba kalauzolja a nézőt.
Az előadás címének választott kifejezés – ukiyo – az illanó világ képeire utal, és egyben egy tradicionális japán művészeti korszakot is takar. A formáció új előadása egy mese feldolgozásán keresztül ebből a virágzó kultúrából merít. Egy távoli világ fényei kelnek életre, hogy a szemünk előtt elúszva álljanak össze egy történet képeivé.

Egész hétvégén

II. Sétafesztivál - Ingyenes

Budapest, több helyszínen - október 18-20.

Szeretnéd jobban megismerni Budapestet? Bepillantanál a Bábszínház kulisszái mögé? Érdekel, mit mesél a kisföldalatti? Szereted a szecessziót? Tudod, hol van Csikágó? Akkor ott a helyed a Sétafesztiválon! Bebarangolhatod zseblámpával a zsidó negyedet, bepillanthatsz Weiss Manfréd csepeli gyárába, második világháborús titkokat fedhetsz fel a Gellérthegyen, vagy Rejtő Jenő nyomába eredhetsz a Nagykörúton.

Nemzeti Vágta 2019

Hősök tere - október 19-20., 9.00 - 22.00

Idén 12. alkalommal ad otthont a patinás budapesti Hősök tere Közép-Európa és Magyarország legnagyobb amatőr lovasversenyének, a Nemzeti Vágtának. Idén október 19-20 között gyűlnek össze Magyarország és a határon túli magyarság lovasai, hogy kiderüljön, ki viheti haza a győztesnek járó Arany Sarkantyút. Az idei évben a szervezők Kazinczy Lajos, a 15. aradi vértanú előtt róják le tiszteletüket.