Családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén a Bozsik Yvette Társulat gyerekdarabjának bemutatójával, Jelmezes Farsangi Kölyöknappal, 19. századi vásári hangulattal, interaktív klasszikus koncerttel, valamint egy különleges rovarcsoport fantasztikus titkaival is várnak benneteket.

Február 22., szombat

Sündisznócska lovagol

Puskin mozi - február 22., 10.00

Mulatságos mese a hatalmas mackó bácsiról, és a kicsi, de annál furfangosabb süniről, aki folyton azon járatja a kis buksiját, hogyan is tudna túljárni medvepapa eszén. A Nefelejcs Bábszínház előadásában elhangzik Móra Ferenc: Az egyszeri szarka, és Móricz Zsigmond: Pirimogyoró című verse is, dalban.


Jelmezes Farsangi Kölyöknap

Nemzeti Színház - február 22., 10.00 - 13.00

A Nemzeti Színház ingyenes Farsangi Kölyöknapján interaktív mesekoncerttel készül a Csurgó együttes, a jelmezbemutatón a színház ifjúsági előadásaink szereplőit formázhatjátok meg a saját jelmezeitekben a Nemzeti színpadán, felkonferálással, zenei aláfestéssel. Végezetül pedig az ország egyik vezető táncegyüttese, az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyesület tart bemutatót, ahol 100 táncos kápráztatja el a nézőket, az utána következő táncházhoz pedig mindenki kedve szerint csatlakozhat!


Dávidok és Góliátok a holyvák világából

Magyar Természettudományi Múzeum - február 22., 10.00 - 14.00

A holyvák a legnagyobb fajszámú bogárcsoport, elképesztően változatosak. Mégis, mikor a nagy és színes bogarakról esik szó, nem a holyvák jutnak először eszünkbe. Azt is gondolhatják sokan, hogy unalmas, egyszínű állatok. Hogy ez mennyire nem így van, bemutatja Makranczy György holyvakutató - részben a múzeum anyagával, részben kölcsönzött példányokkal, amelyek csak ez alkalommal lesznek láthatóak: a legkülönlegesebb apróságoktól a holyvákon belüli csúcstartókig, a hazai és trópusi faunából egyaránt.


Farsangi mesterkedések

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - február 22., 10.00 - 17.00

A farsang utolsó hétvégéjén egy 19. századi vidéki vásár hangulatával vár minket a múzeum: mesterekkel, vásári kikiáltóval, mutatványosokkal, javasasszonnyal. A színpadon a komédiások bábjátékkal, vetítéssel szórakoztatják a nagyérdeműt. Természetesen egy ilyen forgatagból a muzsika és a tánc sem hiányozhat: 11 órától a Kolompos együttes húzza a talpalávalót. Közben kicsik és nagyok a hangszerek és a zene világával is megismerkedhetnek a Zenebatyu interaktív előadásán. A kézműves sarokban kipróbálhatják a régi mesterségek néhány fogását: méhviaszgyertyát készíthetnek, elleshetik a könyvkötés, a kosárfonás, a nemezelés fortélyait, sőt még lidérctojást is festhetnek!


MesélŐk

Itt és Most Közösségi Tér - február 22., 10.30

Királyfik, királylányok, boszorkányok, manók, sárkányok, beszélő állatok, trollok vagy épp a harántcsíkos lápi pöcsmög is felbukkanhat az előadásban. Nem tudjuk, milyen hősök kerülnek elő, hiszen a színpadon minden Itt és Most történik! Az alkotók várnak szeretettel minden kis- és nagyiskolást és szüleiket egy különleges improvizációs élményre, ahol a gyerekek ötleteiből szőnek történetet, de a felnőttek sem maradnak móka és kacagás nélkül.


Magyar Népmesék

Müpa - február 22., 18.00

A Bozsik Yvette Társulat utóbbi években létrehozott gyerekdarabjai a világ különböző kultúrköreit ismertette és szerettette meg a gyerekekkel. Ezek az előadások alkalmasak voltak arra is, hogy a fiatalabb korosztályhoz is eljuthasson a klasszikus zene és táncművészet. Ezúttal magyar népmeséket dolgoznak fel, melyek megismertetnek közös hagyományainkkal, emellett kedves bölcsességükkel, színes fantáziavilágukkal, humorral és furfanggal tanítanak, és szinte észrevétlenül segítenek alapvető erkölcsi kérdésekben, a hétköznapi események, problémák feldolgozásában.

Február 23., vasárnap

Legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya

Puskin mozi - február 23., 10.00

Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól!


"Növünk együtt" Integrált családi nap - Farsangi szörnyszelídítés és fiesta

PIM - február 23., 10.00 - 12.00

Amikor már a hóban sem gyönyörködünk olyan átszellemült, odaadó lelkesedéssel, s egyre macerásabbnak tűnik, hogy a téli ruhák sokaságát magunkra húzkodjuk, ideje egy kicsit lazítani és eljátszani a gondolattal, hogyan is lehetne a tél egyre szürkébb és lomposabb szörnyeit megszelídíteni és tavaszba fordítani. Készítsetek együtt zsebszörnyet, hogy pompásan telhessenek a hideg évszak utolsó napjai.


Hangszerbemutató koncert gyerekeknek

MOM Kulturális Központ - február 23., 10.30

Simon Izabella zongoraművész interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertje a társművészetek segítségével. A szervezők célja hogy a gyerekek kis koruktól kezdve részesei lehessenek a klasszikus zene élményének, így elinduljanak egy folyamatos zenei integrálódás útján. Fontos lenne, hogy Kodály és Bartók hazájában a fiatal generáció is megismerje azt a hihetetlen gazdag és magas színvonalú zenei kultúrát, amelyet nem is olyan régen mindenki sajátjának, és ami még fontosabb, nélkülözhetetlennek érzett. A program az 5. Cziffra György Fesztivál keretében valósul meg.


Kolompos: Farsangi mulatság

Erzsébetligeti Színház - február 23., 10.30

Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszaka. Ti se hagyjátok ki, perdüljetek táncra a Kolompossal, ismerkedjetek a farsangi szokásokkal, játékokkal, és vegyetek részt ügyességi vetélkedőkön.


Játszhatsz az udvari bolonddal - komédia, farsangi előadás

Noha Stúdió és Alkotóműhely - február 23., 10.30 - 13.30

Ismerd meg a Detectivity játékvezetőit színházi előadásokban! Mujkó, Mátyás király névnapi ünnepségére készül. Lehetsz zenész, vagy bábmozgató. Öledbe ültetheted a királyt. Bújhatsz maszkos jelmezbe, hogy te legyél a kolozsvári bíró vagy a hajdú. Az előadás végén pedig kipróbálhatod a jelmezeket, és fotó is készülhet rólad.


Liszt-Kukacok Akadémiája - Zenélő rovarok

Zeneakadémia - február 23., 11.00

A zümmögés, a fürgeség vagy egy-egy rovar szépsége – gondoljunk csak a pillangóra! – számos zeneszerzőt megihletett évszázadokkal ezelőtt is, de a modern hangszerek és hangzások máig izgalmas „rovarzenéket” inspirálnak. Mona Dániel zenetörténész és a Zeneakadémia volt és jelenlegi hallgatóiból alakult kiváló zenészcsapat mindegyikre mutat példákat.