Családi programok hétvégére

Végre itt a tavasz, ideje ünnepelni, ehhez pedig Csiribiri családi délutánt, Kakaómesét, Csipkerózsikát és Mini Textúrát ajánlunk, vagy vidám, interaktív koncerteket Bíró Eszter, a Klárisok mesezenekar és a Kaláka prezentálásában.

Március 7., szombat

Klárisok mesezenekar: Kerekégenjáró

Müpa - március 7., 10.00

A hős Napvitéz ezer veszéllyel dacolva járja útját, hogy a sötétség uralma alól megmentse a világot. Kalandjai során aranyszőrű paripája lesz a segítségére, akivel végül kiszabadítja a szépséges tündérleányt, és visszahozza a Napot az égre. A Klárisok legfiatalabbaknak szóló, interaktív mesekoncertjén ismerős énekes-táncos népi játékok és dalok keretezik a klasszikus tündérmesét. A műsor minden alkalommal változik kicsit, hiszen a kalandok a gyerekek közreműködésével jutnak el a megnyugtató lezáráshoz.


Gyerekszemmel - Tárlatvezetés gyerekeknek

Magyar Nemzeti Galéria - március 7. 11.00

Palya Gábor, a bábkiállítás kurátora mesél a bábokról az Egymásra hangolva című bábkiállításon. Különleges alkalom ez, hiszen a Bábszínház bábtárában őrzött több mint húszezer figurából választották ki azokat a darabokat, amelyek az elmúlt hetven évben a leginkább meghatározták a Bábszínház képzőművészeti arculatát. Gyermekkorunk ismert történetei, népmesék, mítoszok kedves szereplői bukkannak fel a Nemzeti Galéria termeiben, kapcsolódva az egyes műtárgyakhoz.


Csipkerózsika

Nemzeti Táncszínház - március 7., 11.00 (bemutató) és 15.00

A Csipkerózsika balett történetében a hercegkisasszony egy gonosz tündér átka miatt megszúrja az ujját, százéves álomba szenderül, és vele az egész királyi udvar... Csajkovszkij gyönyörű zenéjével, Bozsik Yvette nagyszerű koreográfiájával, Cziegler Balázs látványos díszletével, Berzsenyi Krisztina szépséges jelmezeivel várják a gyerekközönséget a Pécsi Balett táncművészei, akik ismét megmutatják sokrétű tehetségüket, a táncban rejlő humor varázsát.


Barangolás Somogyországban

Hagyományok Háza - március 7., 12.00

Március 7-én, szombaton tartja somogyi tematikus napját a Hagyományok Háza. Az egész napos program keretében bemutatják Somogyország sokszínű népi kultúráját és természetesen a gyerekeknek is különleges programokkal készülnek. Lehet majd fát faragni és tojást festeni, a Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület karádi mintás színezők és kirakós játékok segítségével tart interaktív foglalkozást, a Bahorka Társulat pedig egy vidám és kifejezetten erre az alkalomra összeállított, somogyi táncokból és játékokból álló családi előadást mutat be.


Csiribiri tavaszváró családi délután

Klebelsberg Kultúrkúria - március 7., 15.00

Varázshal, játszóházi rokkendroll és kézműves móka várja a gyerekeket a Csiribiri tavaszvárón, ahol a nagymosás napján a ruháskosárból előkerül egy mese is, Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar pedig bulis koncerttel készül. Lesz itt balkáni dinnyetánc, mangók tangója, meg persze a nagy közös erdei muzsikálás után álomőrző esti mese is, amiből kiderül, milyen történeteket rejtenek a legfelső polcon megbújó régi könyvek, illetve mi a teendő, ha anya fennragad az ugrálóvár tetején.


Bíró Eszter: Az Időmanó farsangja

Várkert Bazár - március 7., 15:30 és 18.00

Miért baj, hogy az Időmanó ügyetlensége folytán összetörik a különleges világóra? Mert emiatt az időjárás, az évszakok, és a hét napjai is összekuszálódnak! Meg kell találni a szerkezet elgurult darabjait, hogy helyreálljon az idő - mindezt sok dal és még több játék segítségével. Családi farsang interaktív koncerttel és kézműves-foglalkozással.

 

Március 8., vasárnap

Kakaómese gyerekeknek – Csibefutam

ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza - március 8., 10.00

A zord szögesdrótok mögött csaholó vérebek, nyomukban a gyanakvó gazda. Nincs menekvés. Vagy mégis? A baromfiudvar tollas foglyai nem adják fel. A talpraesett Rozsda vezetésével újabb és újabb szökési tervet kovácsolnak. A vetített rajzfilmhez a mese ihlette kézműves-foglalkozás kapcsolódik, melyen a gyerekek az Egyboglya Alapítvány alkotóival kreatívkodhatnak egy jót.


Kaláka: Nálatok laknak-e állatok?

Puskin mozi - március 8., 10.00

Bizonyára sokan emlékeznek a Kaláka méltán népszerű, régi kedves műsorára. Ezt frissítette fel az együttes újabb állatdalokkal kiegészítve. Minden dal az állatokról szól, a hangyától az elefántig mindenféle nagyságú élőlényt megénekelnek. Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Csukás István, Tóth Kriszta és mások verseiből szemezgetve feltűnik a porondon a cinke, a gólya, a rigó, a szajkó, a túzok, a teknős, a rozmár, a mackó, és természetesen a pinty, a ponty és a pelikán is.


Hab a tortán! - Pindroch Csaba és Verebes Linda

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - március 8., 10.00

Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban élnek. Egy kicsi dióban. Csak egy szem zabpehely, egy szem paradicsom, egy szem krumpli fér be a konyhájukba. Mert konyhájuk azért van! Meg egy kalitkájuk, amiben Imikém lakik, a bádognyúl. Ő a madaruk. Ha elfárad, vagy rossz napja van, egész nap hintázni van csak kedve. Olyankor Kicsibácsi és Kicsinéni löki. Aztán felteszi Kicsibácsi a semmitlátó szemüvegét, és ha kipihente magát, megiszik Kicsinénivel egy pohárkával a későnyári napsütésben.


Népek meséi sorozat 1. rész - Bolgár

Noha Stúdió és Alkotóműhely - március 8., 10.30

Népek Meséiből Mindenkinek - interaktívan. Egy kínai, egy bolgár, egy afrikai és egy japán mese - Molnár Ildikó előadásában. Az első részben a bolgár mese hangzik el, az előadás közös éneklésre, zenélésre, az ősi szimbólumok átélésére, testbeszédre, improvizatív szerepjátékra épül. Amit átélhetnek a gyerekek: az egymásra figyelés, a közös örömök megtalálása, a megszerzett tudás megőrzése, az egyéni felelősség felismerése.


Mini Textúra

Magyar Nemzeti Galéria - március 8., 11.00 és 15.00

Ez év márciusában újra megrendezésre kerül a nagysikerű Mini Textúra rendezvénysorozat, amely a jól ismert, felnőtteknek szóló Textúra gyermekváltozata. A recept idén sem változott: adott egy nagyszerű gyűjtemény a Magyar Nemzeti Galériában, melynek állandó kiállításait végignézte öt kortárs író, akik kiválasztottak egy-egy műalkotást, és írtak hozzájuk egy történetet, melyet aztán öt rendező visz színre bábok segítségével. Így az irodalom és a színházi formanyelv segít a gyerekeknek közelebb kerülni a képzőművészeti alkotásokhoz.


Banyamosoda

Marczibányi Téri Művelődési Központ - március 8., 15.00

A boszorkány, aki nagyon gonosz, fogva tartja a királylányt. Szerencsére jön egy királyfi, aki kiszabadítja őt a nézők segítségével. Már, ha a a nézők segítenek neki. Mindeközben lelkünk-testünk is megtisztul, amiben nagy szerepe van egy nem hétköznapi szerkezetnek, a pucerátornak.