Culture43 - Ingyenes kulturális élmények diákoknak

A Sport43 népszerű kezdeményezését követően a 43 (forfree) hitvallása a kultúrát, művészetet is belengi. Október közepétől az általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskolás diákok változatos kulturális programokon vehetnek részt térítésmentesen osztályukkal.

A kezdeményezés elindulását követően hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a 43 sorozat kinövi a sport kereteit és az élet más területein is létjogosultságot szerez magának. Ennek a folyamatnak részeként a kultúra a következő állomás. Szeretnénk megmutatni a fiataloknak, hogy a kultúra színes, izgalmas is lehet, célunk, hogy személyes élményeken keresztül a gyerekek személyiségébe beépüljön a kultúra szeretete” – mondja Dr. Paksi Piroska, a Culture43 programigazgatója.

A művészet a legkalandosabb, életen át tartó játék és egyben a legigazabb tükör magunkról és a világról. Melyik dallam, szín, rím, vagy regény főhős az akivel azonosulást érzünk. Ki vagyok én? Egy életen át keressük a válaszokat erre az egyszerűnek tűnő kérdésre. A kulturális élmények megajándékoznak az azonosulás megélésének varázsával. A gyermekkorban elinduló személyiségfejlődés folyamatában fontos szerepet játszanak a kulturális élmények, melyek (ön)reflexióra tanítanak, vagyis érzékenyebbé, empatikusabbá és befogadóbbá tesznek. A ma emberének nagy szüksége van erre az érzékenységre. A Culture43-al öröm azon dolgozni, hogy ezt az élményt minél több gyerekhez eljuttassuk. Hiszem, hogy a Culture43-al egy szebb világot építünk” – teszi hozzá Serfőző Krisztina, a Culture43 projektvezetője.

Október 21-én és 28-án Faur Zsófi galériája vár 1-1 11-18 év közötti osztályt Otthonról haza című kiállításán, ahol a kiállító művészek olyan kérdéseket járnak körül műveikkel, mint: Hogyan lehet otthonról hazamenni? És mit visz magával az, aki épp e két pont között ingázik? És mit vinne akkor, ha már nem menne többé haza? És hogy néz ki az otthon? Mi teszi az otthont otthonná? Mi elégséges ahhoz, hogy egy hely otthonná váljon? És mikortól szűnik meg valami otthonnak lenni? Hány otthona lehet egy időben valakinek? És ha több otthona van, akkor valóban mindegyik helyen otthon tudja magát érezni? A műtárgyakra kortárs írók is reflektálnak, így teremtve utat az irodalom és képzőművészet között.

A kiállításokon túl a jövőben több újdonsággal is készül a Culture43 csapata, interaktív beszélgetésekkel, színházi főpróbákkal, irodalmi, képzőművészeti, kortárs költészeti estekkel, délutánokkal szeretnék még közelebb hozni a fiatalokhoz a művészetet.

Az aktuális programok ezen a weboldalon érhetők el.

Culture43

 

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu