Egészségtippek karanténhoz

A koronavírus-járvány miatti korlátozások és a digitális, otthoni oktatás minden szülőt új feladatok és kihívások elé állít. A bezártság, a kevesebb mozgás, a túlzásba vitt étkezések mind hozzájárulhatnak a gyerekek később kialakuló betegségeihez, így ezekben a karanténterhelt időkben kiemelten fontos a tudatosság.

A jelenlegi, lelkileg is nehéz, bezárt helyzetben fokozottan figyelni kell arra, milyen módon kerüljük el
a hosszú távon ható, kóros ingereket” – hangsúlyozza Dr. Almássy Zsuzsanna diabetológus, csecsemő és gyermekgyógyász, a Czeizel Intézet betegségmegelőzési programjának vezetője. Mint mondja, a felnőttkorban jelentkező betegségeknek – mint az obezitás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség – a gyerekkorban ágyazunk meg, így a megelőzésre is ebben az időszakban kell gondolni.

Amikor ilyen erőteljesen korlátozott a szabad mozgásunk, elmaradnak a jól kialakított napi ritmusok, így az említett betegségek kialakulásának kockázata még tovább emelkedik.” A szakember szerint fontos, hogy megtartsuk mind magunk, mind gyermekeink napi bioritmusát. „Keljünk fel időben, strukturáltan étkezzünk, és ne csússzunk abba a hibába, hogy unalmunkban még többet eszünk. Mivel nincs meg az a fizikai aktivitás, mint eddig a mindennapokban, ajánlott a megszokottnál 20 százalékkal kevesebb kalóriát magunkhoz venni. Egy bezárt lakásban sokkal nehezebb mozogni, de nem lehetetlen. Az erőnléti gyakorlatok vagy a jóga segíthetnek abban, hogy ne szokjunk el a mozgástól teljesen” – tanácsolja Dr. Almássy Zsuzsa, azt is kiemelve, hogy a cukrokat ilyenkor is kerülni kell.

A cukorkák fogyasztását teljes mértékben mellőzni kellene, míg a csokoládé is csak kis mennyiségben javasolt. Helyettesítsük ezeket szezonális gyümölcsökkel, így elkerülhető a súlytöbblet és a magas vércukorszint. Fontos tudni, hogy a vércukorszinttel az inzulinszint is emelkedik, így a túlzásba vitt étkezések után egy erős inzulinfröccsöt kapunk. Ez visszacsapásként alacsony vércukrot (hipoglikémiát) okoz, ami azt jelenti, hogy túlesszük magunk, mégis azt érezzük, éhesek vagyunk” – fejti ki a Czeizel Intézet szakorvosa, majd hozzáteszi, mindig úgy együnk, hogy azt érezzük, egy pici
még férne belénk.

Ez az élethelyzet mindenkire többletterhet ró a családban, így elkerülhetetlen tudatosan beosztani ezeket a heteket. Az étrend és a napi program leírása, illetve annak betartása kulcsfontosságú. „A fő,
hogy gyermekeink biztonságban érezzék magukat, ezért sokkal több figyelmet, türelmet kell nekik biztosítani, hiszen ez nekik is egy teljesen szokatlan helyzet. A tévés-nasis lekötés nem jó módszer, társasozzunk velük, találjunk ki kreatív játékokat!” – javasolja a szakember.