Ezeket a könyveket olvassátok januárban

Hideg, hosszú téli estéken jól esik egy kicsit olvasgatni. Összegyűjtöttünk néhány friss megjelenést, hogy megkönnyítsük a választás.

Joe Harris - Katie Woolley: Képes észbontó
Ez az észbontó könyv zsúfolva van izgalmas fejtörőkkel és mókás játékokkal. Kösd össze a pontokat, hogy megtudd, mi üldözi a felfedezőt! Keresd meg az erdőben rejtőző jetiket! Keresd meg a különbséget az ádáz dinoszauruszok között!


Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók

Minka külön szobát kap, ami bizony megijeszti. Talán a szülei már nem is szeretik?
Azt kívánja, legyen hatalmas vihar, égzengős és villámlós, mert így anyukája mellé bújhat majd. A kívánságcsillag rákacsint, és a vágya beteljesül. Ám ekkor egy különös fiú állít be az ablakon át. Azt mondja, elszabadultak az elemek, és Minka az egyetlen, aki megállíthatja a véget nem érő égszakadást.
A szelek szárnyán útra kelnek, és különleges kalandokba keverednek, ahol csak a bátorság és az ügyesség segíthet abban, hogy helyrehozzák a galibát. És ki tudja, ha egyszer újra kisüt a nap, talán végül Minka azt is elmondhatja az anyukájának, ami a szívét nyomja...


R.j. Palacio: Az igazi csoda

August (Auggie) Pullman arcdeformációval született, így nem járhatott suliba - egészen mostanáig. Épp most kezdi az ötödik osztályt a Beecher Prep Iskolában, és ha valaha csöppentél már be újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csupán az arca nem hétköznapi. Vajon képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?


Pásztohy Panka: Szeretem a kiskutyám!

Lili végre kapott egy kiskutyát! Pitypang pedig egy szerető gazdit. Mindennap együtt sétálnak végig az utcán, el a kutya-futtatóba, majd haza. Lili büszkén vezeti kiskutyáját, és tanítgatja a jó viselkedésre. De jaj, Pitypang nem mindig fogad szót neki, és ez sok fejtörést okoz a kislánynak. Főképp, miután megijeszti a szomszéd macskát, és senki se bukkan a cica nyomára...
Kalandos és szeretetteli mese a kutyatartásról minden kutya-bolond kisgyereknek!


Tom Watson: Pálcikacica és a nagyváros

A gyermek lehunyja a szemét, felkapja a csodalámpáját és elindul az elvarázsolt ösvényen, ami nem más, mint az álmok birodalma. Egy különös lámpás Pálcikacica, miközben barátja, Edit lakásának ablakából gyönyörködik a látványban, észrevesz egy bajba jutott embert. Márta, a fánkkészítő súlyos veszélybe került a fasor túloldalán lévő épületben. Pálcikacica az eszét - és Edit étvágyát - használja ahhoz, hogy mentőtervet találjon ki. De tud-e majd Márta elég sokáig kapaszkodni ahhoz, hogy a két agyafúrt és mindenre elszánt macska megmentse?


Jennifer Niven: Veled teljes a világ

Milyen lehet az, amikor valakit igazán látunk... olyannak, amilyen?
Libby Strout anyukája váratlan halála után mély gyászában az evésbe menekül, és nem sokkal később már mindenki csak úgy ismeri őt, mint Amerika Legdagibb Tinije. Idővel újra ki mer merészkedni az emberek közé, hogy végre igazán éljen, azonban a visszatérés a gimnáziumba nem megy valami zökkenőmentesen... Jack Masselin menő srác, aki bámulatos tárgyakat képes összerakni szinte bármiből. Nem számít azonban, hogy milyen népszerű, van valami, amiről senki sem tud: arcvakságban szenved. Senkit sem ismer fel, még a saját családtagjait sem, és ez sok gondot okoz az életében, pláne ha csajozásról van szó... Jack soha, senkit sem engedett magához igazán közel, egészen addig, amíg meg nem ismerte Libbyt. Egy gimnáziumi összezörrenés után mindketten lelki tanácsadáson kötnek ki, és nem ez az egyetlen büntetés. Egymás iránt kialakuló érzelmeik őket magukat is meglepik. A harag lassan átformálódik valami mássá, valami méllyé... igaz, őszinte szerelemmé, mely az egész világukat megváltoztatja.


Catherine Leblanc: Elég nagy vagyok már?

Mindenkinek ismerős probléma, amikor meg kell győznünk a gyerekünket arról, hogy valamit még nem csinálhat, mert még nem elég ügyes hozzá, vagy az túl veszélyes számára. Ebben segít Kismackó legújabb története, amiben őt is néha túl kicsinek vagy túl nagynak tartják a szülei ahhoz, hogy egyedül használja a kést, vagy még mindig cumizzon, esetleg, hogy séta helyett babakocsiba üljön. Az Akkor is szeretnél? és a Megérkezett! című könyvekhez hasonlóan a szerzőpáros itt is sok humorral veszi végig ennek a korszaknak a nehézségeit, mi pedig Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali remek fordításában olvashatjuk gyerekünkkel az ölünkben.


50 tény, amit tudnod kell a találmányokról

A konzervnyitó, a sugárhajtómű, a mozgókép vagy a műszív feltalálása mögött más- más indíttatása állt, ám összeköti őket, hogy mind megváltoztatták az életünket: kényelmesebbé, boldogabbá, színesebbé vagy éppen hosszabbá tették. Bőséges tananyag, szellemes infografikák, számtalan illusztráció és fotó segítik az olvasót, hogy megismerje a világ legfontosabb találmányait és feltalálóit!