Fakultatív fénytanórák

A kortárs művészet rengeteg isnpirációt merít a természettudományokból - például a fizikából, a kémiából vagy a matematikából. Így olykor érdemes megismerkedni egyes jelenségek természettudományos hátterével is, ha meg szeretnénk érteni egy olyan kortárs műalkotást amely ezzel foglalkozik.

A Deák17 Galéria 2020. júliusban új videósorozatot indított Fakultatív fénytanórák címmel.

A sorozatban természettudományos jelenségekkel ismerkedhetünk meg - ezen belül is kifejezetten a fénytanhoz és a fény jelenségeihez kapcsolódó fogalmakkal. Minden részben az aktuális témakörhöz kapcsolódó új kísérletet láthatunk és egy kortárs képzőművész is bemutatkozik, aki munkájában az adott jelenséggel foglalkozik.

A videósorozat által közérthető nyelven, egyszerű kísérleteken keresztül ismerkedhetünk meg a fényhez kapcsolódó fizikai jelenségekkel, miközben közelebb kerülünk a kortárs műalkotások megértéséhez.

A videósorozat előkészülete egy olyan kiállításnak is, amely a Föld őselemeivel foglalkozik, és 2020 végén lesz látható a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

A videók forgatási helyszíne az Art Quarter Budapest.

1. rész - A fénytörés

A Deák17 Galéria Fakultatív fénytanórák videósorozat célja, hogy nézői átéljék az alkotás örömét bepillantást nyerve a fényművészet eszköztárába, a kortárs magyar alkotók műhelytitkaiba és a természettudományok kísérletező világába, és a könnyen beszerezhető kellékekkel maguk is kísérletezhessenek otthon.

A fénytörés részben Mátrai Erik képzőművész Szivárvány ellipszisét értelmezi Rakovszky Andorás fizikatanár gyerekek-fiatalok számára.