Gyerekprogramok a Margón

A gyerekeket is izgalmas programokkal várja a Margó Irodalmi Fesztivál. Varró Dániel diafilmeket vetít, Kardos-Horváth János gyerekzenekara, a Hahó együttes koncertet ad, a múzeum rendhagyó foglalkozásokkal mutatja meg Petőfi Sándor életét és műveit, hogy az olvasás és az irodalom élményét mindenki átélhesse.

Június 15-én, szombaton a Margó irodalom- és olvasásnépszerűsítő gyerekprogramjain 10 órától az udvaron Nagy Réka, az Ökoanyu ínycsiklandó, egészséges és nagyon finom kis “jutalomfalatokat” készít a gyerekekkel: együtt állítják össze, keverik ki, és az is kiderül, hogy a golyócskákat elkészíteni igazán gyerekjáték.

Öt másik program is várja ebben az időpontban a Margóra látogatókat. A Bookline Szívünk rajta programjának köszönhetően egy zenés bábjátékra kerül sor a Lotz-teremben, Elmerrel, a kockás elefánttal ismerkedhetnek meg a gyerekek, és kiderül, milyen érzés másmilyennek lenni mint a többiek.

A PIM szervezésében, a szintén 10 órakor kezdődő Forgatag a palotában című programon a gyerekek megismerkedhetnek a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, és Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal, s míg meghallgatják meséjüket, bebarangolják a Károlyi-palotát és utaznak is kicsit az időben.

Ezen kívül 10 órától (többek között) lehet majd kavicsot festeni, frizbit készíteni, sőt, mesét is írni a Bosnyák Viktória és Dudás Győző szerzőpáros foglalkozásán.

Tizenegy órakor kezdődik a Hahó együttes koncertje, ahol cuki dalok szólnak majd nem csak cuki gyerkőcöknek. A környezetvédelemért aktívan kiálló Hahók szerint a gyerekeknek mindent lehet, és a zene áll mindenek felett! A Fesztiválon a Hahók bemutatják új, Tucat című dalukat is!

A Kolibri Kiadó 11 órakor kezdődő kézműveskedéssel egybekötött felolvasó-színházában az Acsargó mocsarak című, a Zabaszauruszok-sorozat 3. kötetének hőse, Leiszút Feliszút és régi barátai kapnak főszerepet.

A Csirimojó Kiadó és a Cseh Centrum szintén 11 órától várja a lelkes lurkókat. Programjukon az óvodások és kisiskolások izgalmas kézműves foglalkozáson keresztül ismerhetik meg a Furda borz filmet forgat címmel megjelent kötet magával ragadó történetét.

A gyerekeknek lehetőségük lesz a PIM szervezésében felfedezni a Petőfi-tárlatot, megismerkedni a szerethetően szétszórt, szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt deríthetnek a résztvevők, miért található 16 ördögszarvacska a róla szóló kiállításban. A program 11 órakor kezdődik.

Déltől Varró Dániel vadonatúj verses meséit maga a költő meséli, mégpedig diafilmről. A kicsik a Csütörtök a kisördög című program keretében megismerkedhetnek a legújabb mesehőssel, a cserfes Csütörtökkel.

Szintén déli 12 órakor kalandos utazást tehenek a gyerekek a rímek világába, a Bookline Szívünk rajta programjának köszönhetően. A zenés, mondókázós foglalkozás, A Jöjj ki, napocska! című könyv alapján közösen kitalált történetet mesélnek el a szervezők és játszanak el a gyerekekkel, amiben ismert gyerekdalok és mondókák fognak felcsendülni – új köntösben.

Szombaton kora délután pedig az év gyerekkönyvéé a főszerep! Milyen az év gyerekkönyve? Tényleg a gyerek könyve? A Lotz-teremben tartott beszélgetésen a frissen kiosztott Év Gyerekkönyve Díjas könyvekről lesz szó a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum szervezésében. Mi tetszik a gyerekzsűrinek, a szakértőknek, a szakmának és a laikus olvasónak? Az Év Gyerekkönyve Díj zsűritagjait Szekeres Niki kérdezi majd.

A 12. Margó Irodalmi Fesztivál 5 napon keresztül 70 programmal várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal, színházi produkciókkal és koncertekkel valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat.