Hogyan űzzünk szörnyet?

Szörnyet űzni nem is olyan nehéz, csak elsőre tűnik félelmetesnek, de ha belejöttök móka lesz és kacagás, higgyétek el! És a végén még lehet, hogy össze is barátkoztok egyik-másik kis rémséggel.

Gondolhatjátok, hogy ez egy vicc, de valójában nagyon komoly tudomány a szörnyűzés mestersége, amit az alábbiakban Révész Emese, művészettörténész, az Én kicsi szörnyem kiállítás kurátora oszt meg veletek. A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria régóta készül ugyanis szörnyes tárlatára, de a jelenlegi helyzetben nem lehet ám csak úgy szörnyet látogatni, karanténban vannak a rémségek is. Viszont a tárlat szervezői nem szerették volna, ha ez a sok-sok tudás és informatív illusztráció nem jut el az érintettekhez, így az online térbe terelték a bestiákat, akikről mindjárt kiderül, hogy nem is olyan félelmetesek.

Először is nézzétek meg a kiállítást, ha erre a linkre klikkeltek mind a magyar gyerekkönyv-illusztrátorok legszebb és legjobb rajzolt és festett szörnyeit, mind az Én kicsi Szörnyem című rajzpályázat gyerekalkotásait láthatjátok. Másodszor pedig fogadjátok meg a kiállítás kurátorának szavait, mert szörnyek tényleg léteznek, de csak akkor tudnak ijesztegetni, ha féltek tőlük...

"Sajnos az élet egyik legfontosabb ismeretét, a szörnyek hatástalanításának tudományát nem tanítják az iskolákban. (Talán a Roxforban igen, valami mágiatudományi órán, egyébként meg csak némely eldugott alternatív suliban.) Pedig nem is olyan bonyolult, meg nem is igazán titok, ezért mi eláruljuk, hogy a szörnyek hatástalanításának egyik legjobb módszere: ha lerajzolod őket. A szörny ugyanis rém hiú népség, és amikor meglátja a képeden a rusnya pofáját, úgy elszörnyed magától, hogy meg se mukkan. Ha meg kifejezetten szépre rajzolják, úgy elérzékenyül magáról, hogy attól kezdve felé se néz a rémisztgetésnek.

(kép: Rofusz Kinga illusztrációja. megjelent: Mosonyi Aliz: Egyszer volt, ahogy sose volt. Tizenkét és fél Grimm mese. Pagony, 2014)

Kevesen tudják, de a szörnyek legkiválóbb hatástalanító mesterei a művészek. Mivel ők évezredek óta közvetlen kapcsolatban vannak a valóságon túli világokkal, könnyedén elbánnak bármilyen ijesztgetős rémpofázmányokkal. Egyikük (neve elhallgatását kérve) elárulta a szörnyűző rajz titkos receptjét, amit most utólagos engedelmével megosztunk e kiállítás nézőivel:

1. Végy egy szörnyet. (Hogy honnan tudod, hogy ő szörny? Ha félsz tőle, az épp elég indok. Vigyázz, ne tévesszen meg a tetszetős külső, attól még lehet, hogy éjszaka világít a szeme.)
2. Nézz szembe vele. (Ettől már önmagában betojnak, mert megszokták, hogy láttukra hanyatt-homlok menekülnek a jóemberek, de néha még a rosszak is.)
3. Jól vizsgáld meg, rücskös-e a bőre, változik-e a szeme színe, tágul-e az orra lyuka, fogai épek-e, milyen hosszú a körme, kócos-e a haja? (A bátyád nem számít, csak nem mosakodott szerda óta.)
4. Végy egy jó nagy tiszta papírt. (Lehetőleg akkorát, ami mögé baj esetén elbújhatsz.)
5. Gyűjts magad köré minél több színes ceruzát, festéket vagy filcet. (A szörnyek ugyanis a félhomály lakói, a színtől úgy irtóznak, mint a kedvességtől. Valószínűleg színtévesztők, de ezt sosem vallanák be.)
6. Idézd magad elé a pofázmányát és rajzold le színpompásan, minél több mintával és dísszel telehintve.
7. Onnan tudhatod, hogy a képed csodálatos lett, hogy a szörny (ha ezek után előmerészkedik egyáltalán) fejvesztetten menekül majd. (Némelyik szó szerint feje vesztetten.)
8. Ezek után nincs más dolgod, mint hogy az elkészült képekkel tapétázd tele a szobádat. Az esetleg ide tévedt szörnyek pánikszerűen hagyják majd el a terepet, ha meglátják, hogy olyannal van dolguk, aki beavatott a szörnyűzés művészetébe."

A tárlat lehetőséget adna közös gondolkodásra arról, hogy belső félelmeik vizualizálása miképpen segít a gyermek szorongásainak leküzdésében. A szörnyek ábrázolása meddig szorongásoldó és mettől kezdve szorongás keltő jelenségek? Miképpen kapcsolódnak a mai szörnyek az emberiség kollektív emlékezetében tárolt megannyi, archaikus képzeletbeli szörnyhöz?