Idősíkok találkozása - különleges kiállítás nyílt az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

Új, hiánypótló tárlattal várja a látogatókat az Ősfenyő Belépő Látogatóközpont. Az Idősíkok találkozása – Az Ipolytarnóci Ősmaradványok múltja című kiállítás központjában a terület kutatástörténete áll.

A geológiai túrák után számos kérdést megfogalmaznak a látogatók a terület történetével kapcsolatban, ezekre a kérdésekre igyekszik érthető, egyszerű, szemléletes választ adni az Idősíkok találkozása – Az Ipolytarnóci Ősmaradványok múltja című kiállítás. Segít megérteni például, hol helyezkednek el az ipolytarnóci leletek korban a dinoszauruszokhoz vagy a mai emberhez képest, miközben bepillantást kaphattok a terület egykori és mai kutatóinak munkájába is.

A tervezés során figyelembe vették, hogy a vendégek az ipolytarnóci kirándulásuk végén fogják felkeresni ezt a kiállítást, amikor már fáradtak a sokszor több órás élménydömping után, amit a terület nyújt a látogatóknak. Emiatt úgy kellett összeállítani az anyagot, hogy az ne legyen fárasztó, hosszú és információval túlzsúfolt, de segítse az élmények feldolgozását. A kiállítás vizuális megjelenítése szintén hozzájárul, hogy a szövegek elolvasása nélkül is érthetőek, értelmezhetőek legyenek a látottak. Az új programelem lehetőséget biztosít arra is, hogy a téli időszakban, amikor a geológiai tanösvényen az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé az őslábnyomok felkeresését, a kiállításon mégis komplex betekintést kaphassanak a látogatók az őslábnyomos terület értékeibe, így akár egy hosszabb élményprogram alapját is nyújthassa.

A gyerekek számára – különböző korcsoportok alapján – a kiállításhoz most készülő, szeptemberben debütáló okostelefonos játék nyújt majd kiegészítő élményelemet, amelyhez módszertani útmutató is készül az osztálykirándulásokat kísérő pedagógusok részére. A kiállításon minden kipróbálható: megsimogathatóak a lábnyomok és a bemutatott ősfa, szelfizhettek az ősállatokkal és többféle játék keretében kipróbálhatjátok, mennyit jegyeztetek meg a látottakból.