Játékos formában ismerkedhetnek meg hazánk művészetével a legfiatalabbak

Megjelent a Kalandozás Pemzlivel – Magyarország képekben és rímekben című kiadvány, amely játékos formában, művészeti feladatok és válogatott irodalmi, képzőművészeti alkotások mentén ismerteti meg a kortárs művészetet a fiatalokkal.

„Nagyon fontos, hogy hazánk vizuális kultúrájának, egyedülálló képzőművészeti hagyományainak megfelelő hangsúlyt adjunk” – hívta fel a figyelmet Tardy-Molnár Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A kiadvány kiemelkedő célja, hogy napjaink vizuális túlkínálatában a művészettel művészetre nevelés elvét megvalósítva olyan minőségi alternatívát kínáljon, ami egyszerre járul hozzá a vizuális igényesség formálásához, valamint ösztönöz a hagyományok, a nemzeti értékek tiszteletére.

A Kalandozás Pemzlivel című kiadványban a főhőst Magyarországon végigkísérve segíthetjük hozzá, hogy a háromdimenziós világba jusson.

„Pemzli a legkalandvágyóbb és legcserfesebb művészetrajongó, akit csak ismerünk!

Teljesen lenyűgözi, hogy azokból a dolgokból, amelyeket mi is nap mint nap látunk, hallunk, értünk, milyen érdekességeket varázsolnak a művészek. Amióta megrajzolták, azóta rajong mindenféle művészeti ágért, ezért minden művésznek segít, akinek csak tud! Cserébe ők minden részletbe beavatták, minden apró fogást, kulisszatitkot elmeséltek neki. Viszont történt egy kis baleset… Legutóbb annyira belefeledkezett egy festménybe, annyira közel hajolt, hogy beesett a képvilágba.

Azóta sajnos csak síkban tud közlekedni, csak a képekben tud járni-kelni. Bár rettenetesen élvezi ezt a világot, azért hiányzik neki a háromdimenziós élet. Segíts megtalálni a kijáratot, hogy Pemzli ismét a térbe kerülhessen! Tegyél vele egy nagy kört Magyarországon, és mutat neked néhány izgalmas festményt és verset, amiket a táj ihletett. Cserébe segíts megoldani a feladatokat, hátha együtt megtaláljátok a kijáratot a síkból a térbe!” – olvasható a kiadványban, amelyet íróként Sipos Tünde művészettörténész és Tardy-Molnár Anna jegyez.

A 4-14 éves korosztály számára ajánlott művészeti foglalkoztató kiadvány képanyagának érdekessége, hogy a közgyűjteményekben látható, megkerülhetetlen jelentőségű festmények mellett a MANK magángyűjtemények gyöngyszemeit is felkutatta, hogy minél komplexebb vizuális élményt nyújtson. Ezenkívül arra is törekedtek, hogy – a MANK fő profiljához híven – a művek bemutatásakor kiemelt helyet kapjanak a kortárs képzőművészeti példák.


(via MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.)