Kenguruverseny Magyarországon – Verseny a koraszülött-ellátás javításáért

Magyarországon minden 11. gyermek koraszülöttként jön a világra. A Kenguruzás Világnapján a Melletted a Helyem Egyesület idén immár hatodik alkalommal hirdette meg az ország valamennyi Perinatális Intenzív Centruma közötti kenguruversenyét.

A koraszülött osztályokon még mindig változóak a korababák ellátásának körülményei. Sok koraszülött osztályon a koronavírus okozta korlátozások miatt nem találkozhatnak a szülők csemetéikkel, az egészséges életkilátások szempontjából rendkívül fontos bőr-bőr kontaktusban ringató kenguru módszer pedig teljesen ellehetetlenített. Ezek fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Melletted a Helyem Egyesület a Kenguruzás Világnapján, május 15-én elindított kenguruversennyel.

A KMC, azaz a kenguruzó anyai gondoskodás egy hatékony, könnyen használható módszer, amely egyaránt hozzájárul a stabil állapotú koraszülöttek és az időre született csecsemők egészségéhez és jó közérzetéhez.

A módszer lényege, hogy az anyák „inkubátorként” biztosítják a testhőmérséklet fenntartását, a táplálást és a megfelelő stimulációt, javítva ezzel a koraszülöttek túlélési esélyeit és egészségét.
Forrás: Melletted a Helyem Egyesület


Kenguruzáskor az újszülött az édesanyja mellkasán feküdve, bőr-bőr kontaktusban tölti a napjait, és kizárólag anyatejjel táplálkozik. Sajnos minél felszereltebb egy koraszülött intenzív osztály, annál kevésbé teszik lehetővé a 24 órás kenguruzást a baba számára. A kenguruzás időtartama sokszor nem éri el a minimális 2 órát sem, és az éppen aktuális személyzettől függ a módszer alkalmazása és engedélyezése. Pedig lélegeztetett babáknál ugyanúgy alkalmazható, mint stabil állapotú koraszülötteknél, de a gyakorlatban a személyzet magabiztosságától és tapasztalataitól függ a megvalósítás.

A Melletted a Helyem Egyesület a kenguru módszer hatékonyságára, valamint a zéró szeparáció, azaz az anya-baba együttlétének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Ezért ebben az évben is meghirdeti az ország valamennyi Perinatális Intenzív Centruma (PIC) között immár hagyományosnak számító kenguruversenyét. A világjárvány okán ez már a második év, hogy a vírus okozta nehéz helyzet miatt küzdeni, kampányolni kell az anya-baba páros háborítatlan együttlétének lehetőségéért.

Dr. Nádor Csaba. Forrás: Melletted a Helyem Alapítvány


Ennek egyik feltétele a szülői jelenlét lehetővé tétele, mellyel többek között csökkenthetők a szeparáció okozta stressz negatív hatásai. Sajnos még mindig van olyan koraszülött osztály, ahol csak pár percre látogathatják gyermeküket a szülők, de nem érinthetik meg, és egymást váltva, vagy csak az apa, vagy csak az anya mehet be az osztályra.

„A világjárvány kezdete óta számos újabb tudományos bizonyíték hívja fel a koraszülött intenzív osztályon dolgozó ápolók és orvosok figyelmét az evidenciának számító bőr-bőr kontaktusos »kengurugondozás« biztosításának fontosságára a PIC osztályokon. A felmérések eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy

a világjárvány miatt kialakult változások az újszülött-ellátásban negatívan befolyásolják az újszülött-halálozás és morbiditás mértékét szerte a világban”

– hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba neonatológus, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

Forrás: Melletted a Helyem Egyesület


A kenguruverseny ebben az évben május 15-én, a kenguruzás világnapján indul és június 15-ig tart. A versenybe az 1500 gramm alatti súllyal született picik nevezhetnek, szüleik közreműködésével. A verseny értékelési szempontjai, amelyeket egy 5 tagú zsűri bírál el: kik valósították meg legügyesebben és legszakszerűbben a kengurugondozást, milyen a baba pozíciója kenguruzás közben, milyen vizsgálatok, beavatkozások elvégzésére használják ki a kenguru módszer fájdalomcsillapító és nyugtató hatását? Az egyesület a legtöbbet és a legszakszerűbben kivitelezett kenguruzó PIC osztályt díjazza.

A figyelemfelhívó kampány részeként a Melletted a Helyem Egyesület örökbe fogad a Fővárosi Állatkertben egy kengurut, és a kenguruverseny ideje alatt az Alapítvány a Budapesti Állatkertért is részt vesz az ismeretterjesztő kampányban. A kampányhoz egyébként olyan cégek is csatlakoztak, mint például a GE Healthcare, amely a verseny fődíját biztosítja: egy speciális, kenguruzás közben is alkalmazható fototerápiás eszközt, ami a koraszülöttek 60–80 százalékát érintő sárgaság kezeléséhez nyújt hatékony segítséget.


Hasznos tippek és tudnivalók a kenguruzáshoz a kórházi tartózkodás idején és otthon

1. Minél hosszabb ideig tart, annál hatékonyabb
A kenguru módszert ajánlások szerint legalább egyszerre 120 percig kell alkalmazni, de minél gyakrabban és hosszabban történik, annál több pozitív élettani hatást érhetünk el vele.

2. Az anya mellett az apa és a többi családtag is bevonható
Kenguruzni nem csak az édesanya tud, az édesapák és a család többi tagja is bevonható. Természetesen a járványhelyzet ebben korlátokat szab; a szükséges járványügyi óvintézkedések betartása fokozottan szükséges. Ha mindkét szülő kenguruzik, az segíti a szülői kompetenciák erősödését, a korai kötődést, és csökkenti a poszttraumás stressz szindróma előfordulását.

3. Figyeljünk a higiéniára, ne használjunk erős parfümöt!
A kenguruzáshoz célszerű elől nyitható inget, blúzt viselnünk. Fontos a megfelelő napi higiénia elvégzése, de az erős parfüm, after shave használata zavarhatja a babát, ezért azok kerülése ajánlott.

4. Beszéljünk a babához, énekeljünk neki kenguruzás alatt!
Kenguruzás közben fontos, hogy mindvégig nyugodt körülményeket teremtsünk, ne zavarjuk a baba alvási ciklusát. A szülők hangja azonban megnyugtatóan hat, erősíti a kötődést, ezért halkan beszéljünk, énekeljünk gyermekünknek!

5. Anyatej lefejése kenguruzás után
A kenguruzás szignifikánsan növeli az anyatej mennyiségét, ezért javasoljuk az édesanyáknak, hogy a kenguruzást követően fejjék le az anyatejet, így is gondoskodva babájuk későbbi ellátásáról. További infó itt.


(via Melletted a Helyem Egyesület, Grayling)